5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDezinteres pentru reabilitarea termică

Dezinteres pentru reabilitarea termică

În ciuda faptului că Primăria Târgu Jiu a iniţiat programul de strângere a documentelor încă din luna noiembrie a anului trecut, asociaţiile de proprietari nu sunt aproape deloc interesate de programul de reabilitare a blocurilor din municipiu. În Târgu Jiu există 520 de imobile construite înainte de 1990 şi majoritatea au nevoie de lucrări de îmbunătăţire a confortului termic, dar şi de schimbare a aspectului faţadelor, ca urmare a degradării acestora, după zeci de ani de intemperii. Din cele 520 de imobile care aparţin asociaţiilor de proprietari, pentru aproximativ 130 există dosare în vederea accesării de fonduri guvernamentale sau din alte surse pentru a fi reabilitate termic. În ultimii ani, Primăria Târgu Jiu a reuşit ca din cele 130 de blocuri să reabiliteze termic 40 de clădiri de locuinţe, prin programul guvernamental care asigură o cotă din finanţare.

Mai sunt încă 90 în aşteptare

Raul Chiriac, şeful Serviciului investiţii din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a declarat că se încearcă accesarea de fonduri europene pentru modernizarea faţadelor şi sporirea gradului de confort termic în blocurile din municipiu. Faţă de programul guvernamental, la dosarul pentru obţinerea de finanţare europeană este necesar să existe şi adeverinţele cu veniturile locatarilor, astfel încât să se calculeze cota care îi va reveni la plată asociaţiei de proprietari respective. Din cele 90 de blocuri, în zece luni de la lansarea iniţiativei doar şase asociaţii de proprietari, pentru şase blocuri, s-au conformat şi au strâns documentele necesare de la cetăţeni. De asemenea, alte zece blocuri au dosarele aproape de finalizare. O explicaţie a stării de fapt este pe de o parte teama proprietarilor în a-şi depune adeverinţele de venit, iar pe de altă parte lipsa de interes a administratorilor de asociaţii în a-i informa şi în a-i convinge pe cetăţeni să contribuie la realizarea dosarului ce trebuie depus pentru finanţare europeană.

Nu se ştie când vine aprobarea

Potrivit reprezentantului Primăriei Târgu Jiu, Raul Chirac, cele şase dosare pentru care există documentaţia completă au fost deja depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, pentru a fi analizate, în vederea obţinerii de fonduri în cadrul unui program-pilot: „Noi i-am mobilizat pe cei de la asociaţiile de proprietari şi am făcut eforturi să îi convingem. Am avut şi cazuri în care cetăţenii au venit la noi şi ne-au spus că nu au ştiut nimic că trebuie să depună adeverinţe de venit pentru a se stabili cota asociaţiei şi cât îi va reveni la plată fiecărui proprietar. La programul cu finanţare europeană este mult mai avantajos pentru asociaţii din acest punct de vedere, de aceea e greu de înţeles de unde vine reticenţa aceasta sau lipsa de interes. Vom mai face şedinţe cu ei pentru a-i informa din nou şi pentru a-i mobiliza. La programul european pilot, procentul de cofinanţare din partea asociaţiei este între 10% şi 30%. Este nevoie de adeverinţele de venit de la două treimi din proprietari şi de acordul a 50% plus 1. Deci toate condiţiile pentru ca aceste proiecte să beneficieze de fonduri. Dacă va funcţiona, probabil că din 2014 va fi un program distinct în cadrul programelor cu finanţare europeană. Acum aşteptăm să vedem ce se întâmplă la ADR. Au mai depus şi alte municipii. Este un program adresat în exclusivitate municipiilor. În acelaşi timp, vrem să strângem cât mai multe documente de la cetăţeni pentru a avea pregătite toate dosarele în 2014. Lumea nu e convinsă încă în legătură cu obiectivele pe care le are acest program şi nu le ia nimeni în calcul adeverinţele de venit pentru stabilirea taxelor şi impozitelor sau a altor lucruri, ci sunt necesare doar pentru calcularea cotei pentru asociaţie. Dacă veniturile sunt mici, cota va fi doar de 10%. Deci un avantaj categoric pentru proprietari. E în interesul lor să meargă acest program“, a declarat şeful Serviciului Investiţii, din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS