Acasă Local Craiovenii din centrul oraşului, „terorizaţi“ de concerte

Craiovenii din centrul oraşului, „terorizaţi“ de concerte

Primarul Olguţa Vasilescu a fost admonestat într-o scrisoare deschisă pentru „concertele de proastă calitate şi intensitate insuportabilă“.

Cetăţenii din zona centrală a Muncipiului Craiova sunt deranjaţi de „concertele de proastă calitate şi intensitate insuportabilă“ pe care primăria le-a aprobat în ultima perioadă aici. 15 locatari de pe străzile Unirii, Mihai Viteazul, Olteţ şi Popa Şapcă au semnat o scrisoare deschisă adresată primarului Lia Olguţa Vasilescu pe care au depus-o la redacţia GdS. Printre altele, ei sunt nemulţumiţi de concertele zgomotoase din centrul oraşului, care au avut loc în ultima perioadă. Oamenii se plâng că zgomotele puternice „cutremură pereţii şi geamurile apartamentelor“ şi produc „dureri insuportabile în urechi şi senzaţie de greaţă şi vomă“. „Considerăm că în acest fel aţi întrecut orice măsură a bunului-simţ. Aţi promis marea cu sarea până aţi ajuns ceea ce sunteţi azi, dar pe cine reprezentaţi? Pe noi şi pe mulţi alţii în nici un caz, motiv pentru care de la cei terorizaţi de dumneavoastră nu veţi mai căpăta voturi“, îi scriu aceştia primarului.
În continuare, craiovenii din centru propun primăriei să mute concertele în alte zone ale oraşului. „Majoritatea locuitorilor Craiovei din zona centrală suntem bătrâni, iar când am hotărât să locuim aici ne-am închipuit că vom avea în primul rând liniştea care ne-a lipsit cât timp am avut serviciu. Nu ne-a trecut prin minte ideea că un primar ca dvs îşi bate joc de noi în acest mod. Care este motivul pentru care s-au îndesit «cântările» zgomotoase aprobate de dumneavoastră fără a ţine cont de noi? Ce profit aveţi dumneavoastră personal din asta? Cine vă dă dreptul să consideraţi că locuitorii centrului au obligaţia să asculte pe lângă muzica infectă la intensitate deranjantă, murdăria şi necesităţile făcute între blocurile de locuinţe de aşa-zişii invitaţi ai dumneavoastră? Considerăm că ar fi cazul să transferaţi astfel de activităţi în Luncă, la stadion sau la hipodrom, unde sunt condiţii suficiente pentru cei care vor să asculte acest gen de muzică“, mai scriu ei.

Reglementările în domeniul zgomotului

În încheierea scrisorii, craiovenii invocă dreptul legal la linişte şi pretind un tratament corect din partea primăriei. „Vă reamintim că centrul Craiovei nu este locuit numai de «bătrâni boşorogi» – cum îi numiţi dvs pe cei care prin munca lor au ridicat această urbe. Acest centru mai este locuit de oameni care încă muncesc sau au în îngrijire copii mici sau bolnavi, persoane care au nevoie de dreptul la odihnă, stabilit prin lege, pentru toţi cetăţenii acestei ţări!“, se mai arată în această scrisoare.
Problema zgomotului din centru este extrem de delicată, pentru că nimeni nu pare să ia în serios efectele poluării fonice asupra sănătăţii oamenilor. Situaţia este reglementată de Ordinul Ministrului Sănătăţii (OMS) nr. 536/2007 privind aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei. Conform acestuia, nivelul de zgomot exterior se măsoară la trei metri de peretele exterior al locuinţei şi trebuie să fie mai mic sau egal cu 50 dB (A) şi curba de zgomot 45. Pentru apartamente, nivelul acustic echivalent continuu măsurat în interiorul camerei cu ferestrele închise nu trebuie să depăşească 35 dB (A) şi curba de zgomot 30 în timpul zilei. În timpul nopţii (orele 22.00 – 6.00), nivelul echivalent continuu trebuie redus cu 10 dB (A) faţă de valorile din timpul zilei (art. 17). Astfel, nivelul de zgomot maxim admis devine după 22.00 maximum 40 dB (A) pentru exterior şi 25 dB (A) pentru interior. În UE, 80 de milioane de oameni sunt expuşi unor niveluri de zgomot inacceptabil de mari, deoarece acestea duc la tulburări de somn şi la alte efecte adverse pentru sănătate. Aceste efecte adverse pot fi de natură medicală (tensiune ridicată, stres mental, infarcturi şi tulburări de auz). Zgomotul poate avea şi un efect negativ asupra procesului de învăţare. Se estimează că mai mult de 170 de milioane de oameni locuiesc în „zone gri“ (55-65 dB), unde zgomotul provoacă o irascibilitate acută.
Specialiştii în domeniu spun că cei care organizează spectacole în aer liber trebuie ca în prealabil să obţină avize din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi a Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM). „Nu s-a întâmplat niciodată aşa. Doar în 2012 a venit cineva să ceară un aviz pentru un spectacol desfăşurat în curtea unui supermarket. La sesizare din partea cetăţenilor, se pot da amenzi cuprinse între 1.000 şi 6.000 de lei pentru agenţii economici şi reduse cu 50% pentru persoanele fizice. Poliţia însă poate aplica şi ea amenzi pentru tulburarea liniştii publice. Noi avem aparate acreditate, care pot măsura nivelul de zgomot“, spun reprezentanţii DSP Dolj. Problema este că în cazul concertelor nocturne este greu să sesizezi DSP, întrucât aceştia nu se află la program, iar ulterior faptele au fost consumate. Posibilitatea cetăţenilor din centrul Craiovei este să verifice în prealabil dacă organizatorii de concerte au avizele necesare pentru nivelul maxim de zgomot admis. În baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, GdS a solicitat Primăriei Craiova să precizeze câte aprobări pentru concerte în zona centrală a aprobat în ultimul an şi ce avize au prezentat organizatorii.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version