27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalChioşcuri care înfruntă timpul

Chioşcuri care înfruntă timpul

În cartierul Brazda lui Novac din Craiova, surprinzător pentru cei nefamiliarizaţi cu comercianţii din zonă, două chioşcuri mici, unul la Complexul Vechi, altul la Complexul Nou, se încăpăţânează să reziste. Deşi lipsite de orice urmă vizibilă de modernizare, găzduind o afacere care funcţionează de mulţi ani, uneori mai prost, alteori mai bine, patronii lor, totodată şi vânzători, vin în întâmpinarea clienţilor lor. Sunt un punct de reper pentru cei din zonă. Lumea îi ştie de-o viaţă, iar marfa lor e căutată.

Un obişnuit al peisajului

Chioşcul de la Complexul Vechi care desface produse textile şi încălţăminte este cunoscut în zonă de ani şi ani de zile. Cei din cartier apreciază marfa pe care patroana o înşiră zi de zi pe umeraşe sau pe postamentul improvizat din faţa micului magazin. „Eu ştiu ce-i munca, banul cinstit. Am treabă să aranjez marfa. Până la ora 12.00 tot expun“, spune în timp ce încearcă să găsească unor sandale un loc mai bun pentru expunere. Cu multă răbdare, zi de zi face această operaţiune. Şi seara strânge marfa, cu aceeaşi stricteţe. Întreţine şi conversaţia cu cei din zonă, care o ştiu de-o viaţă şi care nu îşi pot începe ziua fără să schimbe câteva vorbe: „V-am simţit lipsa ieri“, îi spune o bătrânică însoţită de nepoată, care, impulsionată de bunică, o salută respectuos pe doamna de la chioşc.
În tumultul mărfurilor de tot felul, a magazinelor care de care mai arătoase, chioşcul cu haine de la Complexul Vechi din cartierul Brazda lui Novac înfruntă timpul, iar oamenii locului vor să îl ştie acolo. „Deseori când caut o piesă de îmbrăcăminte merg întâi la chioşc. Şi dacă nu are mărimea mea, după o aşteptare de o zi, doamna îmi aduce ce îmi doresc. Mai rar aşa om amabil“, mărturiseşte Mariana Tudor, una dintre clientele fidele.

Librărie dintotdeauna

Mergând către Complexul Nou din acelaşi cartier descoperim un alt chioşc care se încăpăţânează să înfrunte timpul. Îşi poartă mândru în geam, de mai bine de 40 de ani, firma „Librărie“. Amplasat în apropierea Policlinicii şi a locului de joacă, micul magazin încearcă să reziste modernismului impus prin chioşcuri din termopan şi vine în întâmpinarea clienţilor cu tot felul de oferte pe gustul celor care îi trec pragul: un aparat de cafea, o vitrină cu îngheţată, un xerox şi chiar un modern aparat de la care poţi să-ţi reîncarci cartela de telefon şi chiar să-ţi cumperi un bilet de tren sau de avion. Clienţii trebuie atraşi prin fel de fel de metode pentru ca afacerea să poată supravieţui pe piaţa din zilele noastre şi atunci se apelează la diverse strategii de marketing.
Pe rafturi sunt expuse diverse jucărioare achiziţionate la cererea micilor clienţi, care în drum spre locul de joacă fac câte o vizită şi la chioşcul de la colţ. Câteva caiete, cărticele de colorat şi alte mărunţişuri au locul lor în magazinul preferat al copiilor dintotdeauna.

Tanti Vetuţa, prietena copiilor

Librăria e singura care a rămas în acelaşi loc în care copiii de ieri, adulţii de azi merg cu prichindeii să le cumpere câte o jucărie. Dacă vechea alimentară nu mai este, „Gospodina“ cu plăcintele şi corăbioarele ei a dispărut şi ea, farmacia şi-a înjumătăţit spaţiul, frizeria s-a transformat într-un modern local, librăria cu amintiri şi nostalgiile copilăriei dăinuie în peisaj. „Era librăria celor de la Novus. Aici se aduceau cele mai bune volume pe vremea comunismului, «Pe aripile vântului» şi câte şi mai câte. Se dădeau pe sub mână. Tot de aici veneau oamenii şi luau pacheţele de cărţi pentru doctori, după acelaşi sistem“, povesteşte cel care cu amabilitate îi serveşte în librăria din chioşc pe clienţii de azi.
Amintirile legate de acest mic spaţiu o au în prim-plan şi pe tanti Vetuţa, care îşi anunţa muşteriii atunci când urma să primească discuri noi cu poveşti sau cărţi bune de citit. Jocuri precum „Maroco“, „Piticot“, „Nu te supăra, frate“ se găseau în premieră în Craiova la „Librăria“ de la colţ, la tanti Vetuţa. Cea mai bună plastilină de modelat, acuarele, stilouri şi creioane, tot din micuţul magazin se achiziţionau.
Nimeni nu a uitat „Librăria“, dacă cel puţin o dată paşii i-au fost purtaţi spre chioşcul de la colţ. Ea rămâne să înfrunte timpul şi să nască nostalgice amintiri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS