12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalO săptămână dedicată comediei balcanice

O săptămână dedicată comediei balcanice

Portul Cultural Cetate va fi, timp de o săptămână, loc de întâlnire a degustătorilor de film şi artă culinară.

Importanți regizori din Serbia, Grecia, Albania, Bulgaria, Turcia, Croația, Slovenia, Macedonia și Kosovo, dar şi cele mai savuroase pelicule reprezentative pentru comedia balcanică vor face deliciul publicului în cadrul celei de-a patra ediţii a Divan Film Festival, care se desfăşoară în Portul Cultural Cetate, pe malul Dunării, în perioada 26 august – 1 septembrie.
„Cine cântă acolo?/Ko to tamo peva“ (1980, regia Slobodan Sijan), votat de Academia iugoslavă de film, în 1996, cel mai bun film iugoslav din toate timpurile, dar şi câteva comedii balcanice, practic necunoscute publicului românesc, precum coproducţia Slovenia – Croaţia, premiată la San Sebastian şi Toronto, „De la un mormânt la altul/Odgrobadogroba“ sau scurtmetrajul „Prinţul de parafină“ din 2012, distins cu marele premiu „Trandafirul de Aur“ pentru cel mai bun scurtmetraj la Varna, vor putea fi vizionate de iubitorii genului sau ai filmului, în general.
„Umorul negru a devenit o marcă balcanică, care înseamnă, de fapt, acea capacitate de a râde în momente tragice, chiar şi de cele mai serioase lucruri, ceea ce i-a făcut pe localnici să străbată mai uşor o istorie dacă nu vitregă, măcar foarte dramatică, inclusiv în ultimii ani“, spune Marian Ţuţui, directorul artistic al festivalului.
Ca un remember, iubitorii de film vor putea viziona, miercuri, 28 august, şi „Reportaj despre prima ediţie (2009) a Divanului iubitorilor de film şi artă culinară“, o producţie albaneză din 2009.

Film, stropit cu simpozioane, expoziţii şi spectacole culinare

Fundaţia pentru poezie „Mircea Dinescu“ organizează simultan cu Divan Film Festival, din 2012, un simpozion internaţional dedicat filmului balcanic, un fenomen transnaţional despre care specialiştii discută încă din anii `80 – perioada marilor succese internaţionale ale unor cineaşti precum Emir Kusturica şi Theo Anghelopoulos. Anul acesta, simpozionul va fi dedicat, de asemenea, comediei balcanice şi va avea oaspeţi din Grecia, Serbia, Bulgaria, Croaţia, Marea Britanie şi Albania, se menţionează pe site-ul Institutului Cultural Român (ICR). De asemenea, nu vor lipsi concertele, spectacolele culinare sau expoziţiile.
Festivalul se va deschide la ceas de seară, luni, 26 august, cu lansarea volumului „Evadarea din Balcani“. „Tema de anul trecut a Festivalului «Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară» a fost «Evadarea din Balcani». Au putut fi vizionate filme produse în Balcani, dar atipice pentru această zonă. Aşa se face că în prima zi a manifestărilor celei de-a IV-a ediţii vom lansa un volum care cuprinde comunicările de acum un an“, a precizat Maşa Dinescu.
Din meniul festivalului nu vor lipsi vizionările de scurtmetraje, simpozioanele, un vernisaj al unei expoziţii de caricatură, care adună lucrări sub genericul „Românii şi bulgarii în Schengen“ (marţi, 27 august), o excursie la Vidin şi Belogradcik (miercuri, 28 august), spectacole culinare cu chef Dejan Milovanović din Serbia (joi, 29 august) şi cu Fundaţia Muşata aromână (vineri, 30 august). Organizatorii s-au gândit şi la cei mici, care vor avea parte de o proiecţie, miercuri, 28 august, a peliculei „Robinson Crusoe“, o producţie România-Italia din 1974.
Iubitorii filmului se vor putea delecta, timp de o săptămână, cu pelicule de comedie balcanice în Portul Cultural Cetate, la braţul regizorilor şi criticilor renumiţi.
Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, Divan Film Festival, este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei şi susţinut de Institutul Cultural Român.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS