„Autobuzul“ de Târgu JiuLicitaţia pentru un contract estimat la 2,5 milioane de euro privind livrarea a 15 autobuze noi a fost suspendată de urgenţă de CNSC, după ce documentaţia de atribuire a fost modificată în timpul procedurii. Iniţial, autobuzele nu aveau termen de livrare!

Scenariul scandalului pe autobuze de la Craiova („Scandalul «Autobuzul», miză de 11,7 milioane de euro“ – GdS, 14 august 2013) pare să se repete şi la Târgu Jiu, acolo unde autorităţile locale au decis să schimbe regulile în timpul jocului, iar licitaţia a fost suspendată de urgenţă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Pe 21 iunie, Primăria Târgu Jiu a scos la licitaţie contractul pentru „Autobuze pentru transportul urban de călători“, estimat la 11,2 milioane de lei (2,5 milioane de euro) fără TVA. Este vorba despre livrarea a 15 autobuze noi către societatea de transport local Transloc SA Târgu Jiu, contractul fiind împărţit în două loturi.

În primul lot, trebuia să fie livrate opt autobuze cu o capacitate de transport de minimum 100 de persoane, (din care minimum 25 de locuri pe scaun), low-floor, cu motor Euro5, Euro6 sau EEV. Al doilea lot cuprinde şapte autobuze cu o capacitate de minimum 75 de persoane, având aceleaşi condiţii tehnice ca şi primele. Participanţii trebuia să demonstreze că în ultimii trei ani au livrat câte cel puţin cinci autobuze cu capacităţile aferente celor două loturi. Preţul ofertei avea o pondere de 65%, în timp ce caracteristicile tehnice şi funcţionale – 35%, data-limită pentru depunerea ofertelor fiind 6 august.

Contract fără termen de livrare!

Caietul de sarcini întocmit de Primăria Târgu Jiu a fost contestat de Anadolu Automobil Rom SRL (dealer Isuzu) şi Auto Exact SRL – societatea care a contestat şi licitaţia de la Craiova pentru 50 de autobuze, contract estimat la 11,7 milioane de euro, fără TVA. Anadolu Automobil Rom SRL a contestat condiţiile tehnice impuse de primărie, printre care enumerăm: numărul uşilor, raza de viraj, puterea maximă, cuplul maxim etc. „Toate condiţiile tehnice eliminatorii au ca scop final desemnarea aceluiaşi câştigător şi producător pentru ambele loturi de autobuze, cu încălcarea principiilor fundamentale ale nediscriminării şi tratamentului egal“, se scrie în contestaţie.


Dealerul Isuzu spune că primăria a încălcat art. 15 din HG nr. 925/2006, care spune că „Autoritatea contractantă nu are dreptul de a utiliza criteriile de calificare şi selecţie prevăzute la art. 176 din ordonanţa de urgenţă (OUG nr. 34/2006 – n.r.) ca factori de evaluare a ofertelor“. Un alt aspect contestat se referă la lipsa (!) termenului de livrare din documentaţia de atribuire. „Lipsa solicitării exprese privind termenul de livrare indică faptul că autoritatea contractantă urmăreşte favorizarea unui anumit câştigător, care nu va putea să satisfacă în timp util, anterior precizat, cerinţele de livrare ale autorităţii contractante, având în vedere numărul mare şi diferit de autobuze din ambele loturi“, se mai scrie în contestaţie. Spre comparaţie cu Târgu Jiu, la Craiova licitaţia este contestată tocmai pentru că termenul de livrare pentru primul lot (20 de autobuze) este de maximum 30 de zile de la semnarea contractului, ceea ce i-a făcut pe contestatari să suspecteze că documentaţia a fost făcută cu dedicaţie pentru firma care are deja autobuzele pe stoc. În consecinţă, societatea contestatară cere anularea procedurii de atribuire şi modificarea documentaţiei. Primăria Târgu Jiu a adus modificări la documentaţie, iar Anadolu Automobil Rom SRL a renunţat la contestaţie.

Licitaţia, suspendată de CNSC

Documentaţia a fost însă contestată şi de Auto Exact SRL – societate parteneră, printre altele, a Mercedes şi Mitsubishi. Societatea a contestat chiar modificarea documentaţiei în timpul procedurii de atribuire. „Considerăm nelegal şi de natură a ne prejudicia interesele comerciale actul autorităţii contractante de a modifica ponderile factorilor de evaluare“, se scrie în respectiva contestaţie. Termenul de livrare introdus de primărie în timpul desfăşurării licitaţiei este de 90 de zile de la data semnării contractului, lucru contestat de Auto Exact SRL.

„Această precizare pe care autoritatea contractantă a făcut-o cu doar 13 zile calendaristice înainte de data de depunere a ofertelor are drept consecinţă renegocierea de către operatorii economici a ofertelor şi chiar căutarea unui alt furnizor care să îşi poată asuma şi respecta termenul maxim de livrare de 90 de zile despre care nu s-a făcut vorbire de la începutul procedurii. (…) Introducerea cerinţei minime de mai sus privind termenul maxim de livrare are drept consecinţă restricţionarea accesului operatorilor economici la procedură, având un rol de filtru pentru aceştia“, se mai scrie în contestaţie. Societatea cere decalarea termenului de depunere a ofertelor cu minimum 30 de zile şi „suspendarea de urgenţă a procedurii de atribuire“, până la soluţionarea pe fond a contestaţiei. CNSC a admis contestaţia formulată de Auto Exact SRL, suspendând procedura de atribuire până la pronunţarea pe fond.Comenteaza acum

Alte stiri

16 aprilie 2019

Gorj: Tineri, reţinuţi după ce s-au bătut într-un bar

Trei tineri, cu vârste cuprinse între 19 şi 29 de ani, din municipiul Târgu Jiu şi comuna Licurici, bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice au fost reţinuţi aseară de poliţiştii gorjeni. Suspecţii, în noaptea ...
16 aprilie 2019

Primăria Târgu Jiu are un deficit bugetar de opt milioane de lei

Primăria Târgu Jiu înregistrează un deficit în prezent, din cauză că nu beneficiază de sumele necesare pentru a acoperi propunerile din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe 2019. Bugetul se află în dezbatere publică şi ar putea să fie aprobat

Sumarul ediției de vineri, 16 august 2013

Actualitate

» Îi încalţă pe nemţi şi italieni, din spatele gratiilor
» Victoria unui pilot român pe unul dintre cele mai celebre circuite
» Festival internaţional de folclor
» Concursuri marinăreşti în portul din Drobeta Turnu Severin
» 15 august, dublă sărbătoare la Bechet
» Din cauza sărăciei din Dolj, copiii rabdă de foame
» Mirosul urât persistă în Craioviţa Nouă
» Centru de promovare turistică Novaci-Rânca
» Defileul Jiului va fi deschis până marţi
» ISJ pregăteşte un plan de comasare a liceelor tehnologice
» S-a dat startul celei mai mari expediţii pe Dunăre
» Sindicalistul Fluerătoru, anchetat şi pentru evaziune fiscală
» „Bogdan Petriceicu Hașdeu: «Pierit-au dacii?»“
» Horoscop
» Fereşte-te de radar!
» Bancul zilei
» Catherine Ashton îndeamnă statele UE să ia “măsuri adecvate” în contextul crizei din Egipt
» Florin Cioabă, operat de urgenţă în Turcia
» Grecia: Incendiu puternic pe insula Thassos
» Garda Financiară a suspendat activitatea Complexului „Dumbrava”
» Accize pentru motoarele de peste 100 CP destinate ambarcaţiunilor pentru agrement
» Letonia: Incendiu la sediul unei companii care asigură aprovizionarea cu apă potabilă în Riga
» Omar Hayssam, două săptămâni în plus de închisoare în dosarul “Volvo”
» Egipt: Cel puţin 12 victime după noile confruntări între simpatizanţii şi adversarii lui Mohamed Morsi
» Mehedinţi: Campionat Naţional de Îndemânare Auto, la Drobeta Turnu Severin
» Şapte români care înşelau turişti au fost arestaţi în Elveţia
» Cod Portocaliu de ploi şi grindină pe Valea Prahovei
» Opt personalităţi din România primesc luni paşaport de ambasador al turismului
» Egipt: Simpatizanţii lui Mohamed Morsi au ieşit din nou pe străzile din Cairo

Local

» Fără tichete de masă, cadou sau de vacanţă şi gratuităţi CFR şi în 2014
» „Autobuzul“ de Târgu Jiu
» O familie trăieşte sub cerul liber
» Un erou trăieşte printre noi
» Proprietarii care deţin spaţii în staţiunile turistice şi nu le îngrijesc ar putea fi amendaţi

Dolj

» Alocaţia copiilor, mijloc de trai pentru părinţi
» Carne de pasăre fără documente legale, confiscată în urma unei acţiuni la care au participat poliţişti din Dolj şi Olt

Gorj

» Trei tineri au fost reţinuţi pentru trafic de droguri

Sport

» Instrucţie cu Podariul
» Bistreţul a corectat-o pe CS Apa
» Bănia are două „guri de foc“
» Lincar: Vreau să creştem de la meci la meci
» Bartoli se retrage
» Ogrăzeanu şi Lavric s-au oprit în serii
» România a scârţâit cu Slovacia

Bani & Afaceri

» Olt: Alro Slatina, pierderi de 17 milioane de lei în primul semestru al anului

Sanatate

» Analize plătite de pacient, decontate şi de CAS?

Educatie

» Peste 87.000 de candidaţi s-au înscris la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului

Magazin

» „Hyperloop“, călătorii la viteze supersonice
» Chinezării şi „copy-paste“
» CFR suplimentează duminică numărul de trenuri pe ruta Bucureşti-Mangalia

Top