10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSterilizarea câinilor, obligatorie

Sterilizarea câinilor, obligatorie

Craiovenii mai au la dispoziţie două zile ca să-şi spună părerea vizavi de prevederile Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea câinilor cu şi fără stăpân din Craiova (proiectul de hotărâre a fost afişat timp de o lună pe site-ul Primăriei Craiova pentru dezbatere publică).
 Ei pot să trimită administraţiei locale sugestii, propuneri, opinii cu privire la conţinutul regulamentului care urmează să fie dezbătut şi supus aprobării consiliului local. „Regulamentul este pe site-ul primăriei din 16 iulie şi rămâne până pe 16 august“, a precizat Ionuţ Pârvulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.
Reamintim unele dintre cele mai importante prevederi din regulament, conform cărora, la capturarea, adăpostirea, vaccinarea, deparazitarea, sterilizarea, adopţia şi eutanasierea câinilor pot fi prezenţi şi reprezentanţii organizaţiilor pentru protecţia animalelor, dacă aceştia solicită. Capturarea câinilor fără stăpân se va face în urma reclamaţiilor scrise sau telefonice ale cetăţenilor, dar Serviciul de ecarisaj se poate autosesiza la apariţia unor cazuri urgente. Vor fi capturaţi cu prioritate câinii agresivi, femelele gestante, femelele în perioada de reproducere şi animalele bolnave sau rănite.
După ce sunt aduşi în adăpost, câinii vor fi sterilizaţi după  două zile, dacă nu sunt revendicaţi. Patrupedele declarate cu boli incurabile de către medicul veterinar vor fi eutanasiate

Câinii se întorc în stradă

Revendicarea sau adopţia unui câine din adăpost se va face pe baza unei declaraţii-angajament şi prin completarea unui formular de adopţie. Adopţia se face gratuit. Cel care adoptă un câine are obligaţia să îl îngrijească, iar în momentul în care nu-l mai doreşte să-l returneze Serviciului de ecarisaj.
Câinii fără stăpân, după ce sunt identificaţi, vaccinaţi şi sterilizaţi se pot întoarce în stradă „la cererea expresă a organizaţiilor pentru protecţia animalelor sau a colectivităţii, prin grija operatorului serviciului de ecarisaj“, se arată în art. 43 din Regulament. Nu vor mai ajunge în stradă câinii agresivi. Animalele nereturnate şi nerevendicate vor rămâne în adăpost până la adopţie sau până la dispariţia pe cale naturală.

Sterilizare obligatorie pentru câinii din curţi

Nu au fost uitaţi nici câinii cu stăpân. Se va ţine un registru cu situaţia acestora, pentru a putea fi mai uşor identificat proprietarul. Craiovenii vor fi obligaţi prin noul Regulament să-şi sterilizeze câinii pe care îi deţin, excepţie făcând câinii cu pedigree şi cei recunoscuţi de Federaţia Chinologică Internaţională. Locuitorii urbei care îşi plimbă câinii pe domeniul public sunt obligaţi să adune resturile fiziologice ale acestora, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă asupra lor o mătură, un făraş, o pungă sau mănuşi. Deţinerea la curte a mai mult de patru câini se va taxa, iar creşterea câinilor în apartament se va face doar cu acordul scris şi ştampilat al asociaţiei de proprietari, dar şi al vecinilor din apartamentele limitrofe. Este interzisă creşterea sau deţinerea câinilor pe lângă blocurile de locuinţe.
Craiovenii care deţin câini au obligaţia ca în şase luni de la intrarea în vigoare a Regulamentului să-şi sterilizeze câinii, dacă nu au făcut-o până acum.

o prevedere din noul regulament

„Constituie măsură obligatorie pe teritoriul municipiului Craiova individualizarea tuturor câinilor cu stăpân prin microcipare“. Art. 63, lit. a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS