16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIndiferenţa curge pe Jiu

Indiferenţa curge pe Jiu

http://www.youtube.com/watch?v=5uq-V0hTds0

Plaja temporară de la barajul de la Işalniţa de pe malul Jiului atrage în fiecare vară sute de doljeni, care ignoră avertismentele instituţiilor abilitate. Câteva construcţii sezoniere pe post de baruri şi şezlongurile amplasate pe nisip întăresc în mod eronat doritorilor de plajă ideea că au găsit locul ideal pentru o zi de relaxare.

Doljenii iau cu asalt la sfârşit de săptămână sau în zilele caniculare plaja de la barajul de la Işalniţa. Pe drumul ce duce spre locul forţat numit plajă, dat fiind faptul că acest lucru presupune un loc amenajat special pentru scăldat şi plajă, sunt montate plăcuţe cu mesajul „Pescuitul şi scăldatul interzise“. Cei care caută un loc de relaxare şi răcoare ignoră cu bună ştiinţă avertismentele de pe tăbliţe. Câţiva pescari stau liniştiţi în preajma barajului în aşteptarea peştelui, alt pescar mai aventuros, cu o barcă gonflabilă, aruncă momeala în apă. Tăbliţele cu avertismente par să fie simple elemente de decor. Şi cei care aleg să se bronzeze sau să se răcorească în apa Jiului le tratează cu aceeaşi indiferenţă. În plus, la câţiva metri de baraj, Jiul este trecut cu căţelul în braţe, în căutarea umbrei de pe malul celălalt. Ce contează că există curenţi de aer şi se pot forma vârtejuri! Umbra e mai importantă decât viaţa?! Acesta este probabil principiul după care se ghidează la orele amiezii cei care au decis să treacă cu bagajele în braţe de pe un mal pe altul al Jiului.

Plajă printre gunoaie şi baie în apă murdară

Gunoaiele tronează pe plajă, întregind tabloul, semn că pe aici a fost o activitate intensă la sfârşit de săptămână. Cutiile de bere, peturile, paharele din plastic şi alte reziduuri nu deranjează pe nimeni. Bronzul e mai important. Ce atâta sănătate şi aer curat?! Dacă te aventurezi într-o plimbare pe malul Jiului, pe plaja atât de căutată de doljeni, poţi face un meniu al zilei precedente, fără prea mare efort. Unii s-au încumetat probabil şi la un grătar, căci jarul a rămas mărturie a trecerii unor gurmazi, care nu au putut renunţa la un prânz copios nici într-o zi de plajă.
În plus, nici apa nu este foarte curată. Gunoaiele sunt prezente şi aici. Dar ce-i pasă doljeanului?! Trece prin zonele cu apă verzuie pentru a se răcori acolo unde apa ajunge la genunchi. Ce dacă Direcţia de Sănătate Publică Dolj şi Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Jiu avertizează că zona este un loc neamenajat corespunzător? Lor nu le pasă. Fiind vorba de o apă curgătoare, adâncimea locului în care se scaldă nu este cunoscută, se pot forma vârtejuri, la fel cum scădatul în astfel de zone înseamnă expunerea la îmbolnăviri prin leptospiroză, meningită, boli de piele – micoze, eczeme, boli digestive – boală diareică, hepatită de tip A, holeră, febră tifoidă, dizenterie, afecţiuni ale ochilor şi urechilor – blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite. Şi, din nou, lor nu pare să le pase. Ba, mai mult, copiii sunt şi ei poftiţi de părinţi la o baie în Jiu.
Pentru ca tabloul să fie complet, cei care încearcă să atragă atenţia sau pur şi simplu vor să afle ce anume îi determină să facă astfel de alegeri sunt huliţi şi înjuraţi, aşa cum am fost şi noi când am încercat să-i intervievăm. Inconştienţă, nepăsare faţă de propria viaţă sau sănătate sunt principiile după care se ghidează. Şi uneori se manifestă prin distrugerea sau furtul plăcuţelor de avertisment. „Pericolul cel mai mare la care se expun cetățenii făcând baie în Jiu este înecul. La acesta se adaugă și riscul major de a se îmbolnăvi, apa nefiind curată, neîndeplinind condițiile de îmbăiere. Drept urmare, am decis să mărim numărul plăcuțelor cu «Scăldatul interzis» sau «Pericol de înec». Deși în fiecare an montăm astfel de plăcuțe, ne confruntăm cu fenomenul dispariției acestora. Din anumite motive, cetățenii preferă să le distrugă decât să respecte avertismenul inscripționat“, a precizat, Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, într-un comunicat de presă, semnat de directorul Florinel Stancu.

O invitaţie „discretă“

Vorbim de un loc neamenajat pentru scăldat şi înot. Şi, totuşi, unii s-au gândit că, dacă tot apare o plajă pe aceste locuri, n-ar strica să ridice câteva construcţii sezoniere, cu şezlongurile şi umbrelele aferente. La Primăria Işalniţa sunt înregistrate câteva contracte de închiriere pentru mai multe suprafeţe de pe o tarla şi o parcelă care aparţin instituţiei. Întrebaţi dacă ştiu că acolo s-au ridicat câteva „baruri“, viceprimarul localităţii, Eugen Bălan, răspunde: „Noi avem câteva contracte de închiriere pentru suprafeţe de pe o tarla şi o parcelă. Ne-au spus că vor să pună nişte umbrele. Nu ştiu ce este acolo. Nu eu mă ocup. Trebuie să mergem la faţa locului. Dacă am timp, o să merg, dar avem şi alte probleme la primărie“. Din nou indiferenţă. Încercând să vorbim cu unul dintre cei care deţin construcţiile sezoniere şi şezlongurile, ne-am lovit de refuzul acestuia. Ocupat cu strângerea câtorva peturi şi resturi menajere din zona şezlongurilor, ne-a precizat că intenţia a fost doar să facă ceva frumos, atât. Şi în rest nimic mai mult, doar refuzul unei declaraţii oficiale.
Şi, totuşi, Administraţia Bazinală de Apă Jiu face precizări prin purtătorul său de cuvânt, Camelia Bărbuţu: „Plaja de la barajul de la Işalniţa, care apare în fiecare vară din cauza temperaturilor ridicate şi a secării Jiului, este o zonă de protecţie, o zonă inundabilă. Folosirea termenului de plajă se referă la o zonă amenajată special pentru scăldat şi bronzat. Administraţia Bazinală de Apă Jiu atrage în fiecare an atenţia populaţiei prin montarea acelor plăcuţe pe care e specificat că scăldatul şi înotul sunt interzise. Pericolul este înecul.
Dacă acele şezlonguri sunt amplasate în albia de protecţie, în zona inundabilă, ele nu au ce căuta acolo. Faptul că vine cineva şi îşi pune păturica la plajă nu intră în incidenţa noastră. Nu avem o bază legală să-i amendăm, ca şi persoane fizice. Dreptul nostru e de a le atrage atenţia că se expun pericolului înecului şi faptului că apa nu este curată şi de aici pericolul de îmbolnăvire. “.
Indiferenţa curge la barajul de la Işalniţa pe Jiu. Şi, totuşi, pentru a trage un ultim semnal de alarmă, vă sugerăm să citiţi articolul Zeci de familii îşi plâng copiii.

Roxana Nica (anul II, Secţia Jurnalism, Facultatea de Ştiinţe Sociale)
Mirela Marinescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS