22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de copii doljeni, repatriaţi la cererea autorităţilor

Zeci de copii doljeni, repatriaţi la cererea autorităţilor

Zeci de copii care sunt repatriaţi de pe meleaguri străine sunt monitorizaţi de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.

Fenomenul este cu atât mai grav, cu cât, nu de puţine ori, asistenţii sociali craioveni fac demersurile de repatriere pentru copiii minori aflaţi singuri, neînsoţiţi de familie sau tutore, pe teritoriul altor ţări. Italia, Spania, chiar şi Norvegia sau SUA sunt ţările din care au fost readuşi în ţară copiii doljeni, aceştia fiind în prezent monitorizaţi.
„Dacă vorbim doar de primele două trimestre ale acestui an, avem peste 20 de cazuri pentru care autorităţile din străinătate ne-au solicitat documentaţia în vederea repatrierii. În primele trei luni ale acestui an, am primit 14 sesizări. În două cazuri a fost vorba de minori neînsoţiţi aflaţi în străinătate, iar în alte opt cazuri s-a dispus repatrierea minorilor însoţiţi de părinţi. Franţa, Italia şi Marea Britanie sunt ţările din care au fost trimişi cei menţionaţi, însă am avut situaţii când autorităţile din Norvegia sau SUA au solicitat statului român sprijinul. În cel de-al doilea trimestru, am avut nouă sesizări, însă repatrierea s-a dispus doar pentru un caz. Este vorba de un minor doljean aflat pe teritoriul Italiei. Ne-am confruntat cu situaţii când minorii au călătorit cu documente false sau lăsaţi nesupravegheaţi în străinătate, prinşi de poliţie şi repatriaţi sau chiar cazuri de copii fugiţi de acasă din familii în care exista violenţă domestică. Repatrierea este o procedură extrem de complexă pentru care statul străin solicită documentaţii de zeci de pagini, dorind să afle care sunt premisele reintegrării acestor copii în familii“, a menţionat Maria Dumbravă, şef Complex Intervenţie, Sprijin, Consiliere şi Recuperarea Copilului, din cadrul DGASPC Dolj.
La nivel naţional, anul trecut, în perioada ianuarie – noiembrie, 83 de copii neînsoţiţi au fost repatriaţi din Italia şi Marea Britanie (câte 23), Franţa (zece), Norvegia (opt), Ungaria şi Germania (câte şase). De asemenea, din Portugalia şi Suedia au fost aduşi câte doi copii, care nu erau însoţiţi în statele respective, iar din Grecia, Olanda şi Polonia – câte un copil.
„Potrivit legislaţiei în vigoare, monitorizarea cazurilor privind evoluţia situaţiei copiilor repatriaţi se face pentru o perioadă de cel puţin şase luni de la repatriere, instituţia noastră fiind obligată să întocmească rapoarte o dată la două luni. Rolul nostru este acela de a depista familiile din care aceşti minori provin, dacă au medic de familie, dacă părinţii dispun de resurse pentru a-i întreţine. În cazul în care nu reuşim să dăm de părinţi, căutăm familia extinsă, iar atunci când acest lucru nu este posibil, instituim o măsură de protecţie specială, luând minorul în plasament de urgenţă“, a adăugat Maria Dumbravă.
Pentru a nu fi repatriaţi în România, cetăţenii români de etnie romă care vor să locuiască în Franţa, de exemplu, trebuie să aibă un permis de muncă şi să demonstreze că se pot întreţine singuri dacă intenţionează să stea în ţară mai mult de trei luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS