16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalReorganizarea ANAF nu afectează contribuabilul

Reorganizarea ANAF nu afectează contribuabilul

Transformarea Finanţelor doljene în direcţie regională pe Oltenia şi transformarea administraţiilor fiscale din judeţ în simple servicii nu va pune pe drumuri oamenii care au treabă la Fisc, spun finanţiştii doljeni.

Pe 30 iulie s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 473 hotărârea de guvern care stabileşte că se înfiinţează opt direcţii regionale ale Finanţelor în ţară. În Oltenia, Direcţia Regională a Finanţelor Publice va avea sediul la Craiova, iar Direcţia Antifraudă va fi în Târgu Jiu. Actualele administraţii fiscale din judeţ, de la Băileşti, Segarcea, Calafat, Filiaşi şi Bechet, se vor transforma în servicii fiscale orăşeneşti, în subordinea administraţiilor judeţene, dar această transformare nu îi va afecta pe oamenii care au treabă la Fisc. „Contribuabilul nu va fi afectat sub nici o formă de reorganizarea aceasta, întrucât unităţile fiscale de care aparţin vor asigura serviciile necesare, fără a fi necesară deplasarea oamenilor respectivi la direcţia regională“, a declarat directorul executiv adjunct al Fiscului doljean, Mihai Antonescu. Situaţia va fi similară în toate judeţele, în sensul că administraţiile orăşeneşti se transformă în servicii fiscale. Odată cu reorganizarea se desfiinţează 20-30% din posturile de conducere din teritoriu, În fapt, la direcţia regională se înfiinţează noi posturi de conducere, deoarece această instituţie va fi condusă de un director general regional şi cinci directori executivi (director de trezorerie, de control, de colectare, de servicii interne suport, respectiv directorul care se ocupă de vamă). Acest ultim post de director va apărea în condiţiile în care Vama nu va mai fi o instituţie separată, ci un compartiment în cadrul direcţiei regionale, respectiv în cadrul direcţiilor judeţene ale Finanţelor. Fuziunea instituţiilor ANAF are loc prin absorbţia Vămii şi a Gărzii Financiare de către Fisc, prin desfiinţarea acestora două, dar până la această oră nu s-a trasat clar situaţia personalului în nici una dintre instituţii. O parte din personal va fi redistribuit între structurile judeţene, iar de câteva zile oamenii Fiscului stau până seara târziu să reorganizeze posturi şi funcţii. Încă nu s-a stabilit câţi oameni pleacă de la Gardă şi câţi de la Vamă, dar, cu certitudine, vor fi disponibilizări, potrivit unor surse. Aceleaşi surse spun că de la DGFP Dolj nu vor pleca oameni acasă.

Uniforme noi pentru Antifraudă

După reorganizarea ANAF, guvernul mizează pe reducerea cheltuielilor, dar există domenii unde acestea vor fi mai mari. De exemplu, nu vor mai fi uniforme pentru Vamă şi Garda Financiară, dar apar uniforme noi pentru Direcţia Antifraudă, inclusiv veste roşii reflectorizante, potrivit HG nr. 520 la care facem referire. Conform actului normativ citat, la Direcţia Antifraudă, inspectorii vor avea uniforme noi şi vor purta armament. Având în vedere acest ultim aspect, cei care vor fi angajaţi la Antifraudă vor fi evaluaţi psihologic. Vor putea fi angajate persoane şi din interiorul instituţiilor ANAF, dar şi din afară, pe bază de concurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS