15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPregătitoarea, cu noi sincope la capitolul mobilier

Pregătitoarea, cu noi sincope la capitolul mobilier

Şcolile au primit banii pentru achiziţionarea mobilierului necesar organizării claselor pregătitoare. Numai că în unele cazuri demersurile sunt aproape imposibile.

Ministerul Educaţiei Naţionale a alocat din timp banii pentru achiziţionarea mobilierului pentru clasa pregătitoare, în speranţa că nu vor mai exista situaţii în care să înceapă şcoala şi elevii să nu aibă mese şi nici scaune pe care să stea în clase. Comenzile nu vor mai fi la fel de mari ca anul trecut. Se va lua mobilier doar pentru cei 1.670 de copii care sunt în plus faţă de 2012. Procedura de achiziţie este aceeaşi. Fiecare director de unitate şcolară are obligaţia să asigure mobilierul până la 1 septembrie. Dar aici apar anomaliile. Atât în Craiova, cât şi în judeţ sunt şcoli cu un singur elev care are nevoie de mobilier, iar directorii spun că este aproape imposibil să facă o comandă doar pentru un scaun şi o masă. Din adresa Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj reiese că în această situaţie se află Şcoala Gimnazială „Ioan Grecescu“ Brădeşti, Şcoala Gimnazială „Nicolae Gh. Popescu“ Întorsura, Şcoala Gimnazială Leşile, Şcoala Generală Gherceşti, Şcoala Gimnazială Fratoştiţa, Liceul de Arte „Marin Sorescu“, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova.

Comenzile mici depăşesc suma alocată

Problemele apar la încadrarea în suma de bani alocată de Ministerul Educaţiei, căci cu 200 de lei cu tot cu TVA pentru un singur set de mobilier care să respecte standardele de funcţionare, cu reglaje pe scaun şi masă, trebuie să fie asigurat şi transportul. „Nu se poate face comandă pentru un scaun şi o masă la nici o firmă. Dar aşa este legea şi anul acesta se pare că vom avea din nou probleme. În primul rând, vor fi dificultăţi cu transportul. În 2012, când am avut o comandă mai mare, nu am intrat în posesia ei la timp şi când au anunţat că aduc piesele, ne-au lăsat solicitarea la Cerăt şi am mers să le luăm de acolo. Deci, este exclus să mi se onoreze o comandă de un singur set de mobilier. Nu vine nici o firmă să îmi aducă un scaun şi o masă şi să încaseze 200 de lei“, a precizat directorul Şcolii Gimnaziale din Întorsura.
Părerea este împărtăşită şi de directorii din Craiova. „La un singur set de mobilier este clar că trebuie să plătesc şi curierat. Problema este că nu am găsit firma care să accepte comanda“, a precizat Lucia Vlădoiu, directorul Liceului de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova.
Am încercat să luăm legătura şi cu una dintre firmele mari, care anul trecut a furnizat mobilier şcolar la majoritatea unităţilor şcolare, Furnissa, iar răspunsul a fost cel pe care directorii îl ştiau. „E dificil să asigurăm un singur set de mobilier. E vorba şi de transport. Nu avem o astfel de solicitare. Am făcut transporturi în Dolj la Amărăştii de Jos şi urmează să facem la Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti», care au comenzi mai mari, cea din urmă de 50 de seturi“, a precizat o reprezentantă a firmei. Dificultăţi cu achiziţionarea nu au doar managerii care au un singur elev în plus. Situaţia este valabilă şi pentru cei care au între trei şi cinci elevi, fiind de 26 de cazuri la nivelul judeţului. Directorii acestor şcoli spun că deocamdată nu au nici o soluţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS