7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn oltean cucereşte lumea

Un oltean cucereşte lumea

Florentin Smarandache, un oltean din Bălceşti, judeţul Vâlcea, profesor universitar la Facultatea de Matematică şi Ştiinţe a Universităţii New Mexico din oraşul Gallup, statul New Mexico, SUA, a participat de curând la Conferinţa Internaţională de Fuziunea Informaţiei de la Istanbul, unde a susţinut două lucrări.
Cunoscut în mediile universitare şi de cercetare din întreaga lume, studiile sale au făcut subiectul primei Conferinţe Internaţionale asupra Multispaţiilor şi Multistructurilor „Smarandache“, care s-a desfăşurat, luna trecută (28-30 iunie), la Universitatea de Inginerie Civilă şi Arhitectură din Beijing (China). Au participat 46 de matematicieni din China, India, Iran, Nigeria şi SUA, care au prezentat 14 comunicări ştiinţifice despre multispaţii şi geometria Smarandache, neutrosofie, grupuri neutrosofice, hărţi şi grafuri topologice cu aplicaţii la sistemele de ecuaţii nerezolvabile.
Organizatorul acestei conferinţe, prof.univ. dr. Linfan Mao (născut în 1962), de la Universitatea de Inginerie Civilă şi Arhitectură din Beijing, este cercetător ştiinţific la Academia Chineză de Matematică şi Ştiinţa Sistemelor, redactor-şef al Revistei Internaţionale de Combinatorică Matematică, publicaţie trimestrială care apare în limba engleză în China, vechi cunoscător şi promotor al „Noţiunilor Smarandache”, despre care a scris peste 60 de articole şi şapte cărţi, publicate în SUA şi Anglia. Cu prilejul acestei conferinţe Smarandache de la Beijing, prof. univ. dr. Linfan Mao a coordonat şi publicarea unei cărţi: „Proceedings of the First International Conference on Smarandache Multispace & Multistructure“ („Lucrările la prima Conferinţă Internaţională Smarandache pe tema Multispaţiilor şi Multistructurilor“ ), editor Linfan Mao, 135 p., iulie 2013.

Recunoaştere internaţională

Florentin Smarandache a fost distins în China, în decembrie 2012, de către Universitatea Tehnică Jiaotong cu titlul onorific de „profesor adjunct“, echivalent cu titlul de „Doctor honoris causa“ acordat în universităţile europene şi americane.
În această vară, Florentin Smarandache a fost acasă, în Oltenia, mai mult la Bălceşti, locul său de naştere. Solicitându-i un interviu despre cum a regăsit Craiova, Oltenia, Florentin Smarandache a spus că nu a avut timp să viziteze Bănia deoarece a avut de rezolvat o problemă personală la Bălceşti. „Oamenii pe care i-am întâlnit în România erau pesimişti, dezorientaţi…“, a fost de părere universitarul american despre concetăţenii săi cu care a intrat în contact în această vară.

Fie pâinea cât de rea, tot ţi-o fură cineva!

Pe lângă multiplele preocupări ştiinţifice, Florentin Smarandache are multe pasiuni, printre care şi una inedită: aceea de a culege şi selecta bancuri. A scos trei cărţi voluminoase de bancuri, fiecare volum având peste 700 de pagini! Acestea sunt: „Viaţa e tristă la noi, în schimb salariul e hazliu“ (I), Societatea Cultural-Ştiinţifică AdSumus & Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Oradea, Romania, 711 p., 2012; „Cine râde la urmă e mai încet la minte“ (II), Editura Duran’s, Oradea, 703 p., 2013; „Fie pâinea cât de rea, tot ţi-o fură cineva!“ (III), Editura Duran’s, Oradea, 703 p., 2013. Ultimul volum de bancuri, din 2013 (III) – folclor umoristic internetist –  îi are ca referenţi pe prof. Ion Pătraşcu (Craiova) şi Gh. Niculescu (scriitor, Uricani).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS