13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEro(r)i au fost, ero(r)i sunt încă...

Ero(r)i au fost, ero(r)i sunt încă…

Motto: „Având în vedere că marele poet mergea, în drumul său către școală, pe strada Deva – denumire care nu spune nimic craiovenilor, municipalitatea a luat decizia ca această arteră să poarte numele de strada Adrian Păunescu“.

Angajații Primăriei Craiova atacă Gazeta de Sud. Folosindu-se de minciuni ca acuzaţii grave la adresa jurnaliştilor, primarul Lia Olguţa Vasilescu încearcă să deturneze atenţia de la incapacitatea de a rezolva problemele cu care se confruntă locuitorii urbei.
Angajaţii primăriei, deşi nu sunt plătiţi din bani publici ca să coafeze imaginea primarului Lia Olguţa Vasilescu, au dat publicităţii un curios spre dubios comunicat de presă, în care afirmă că jurnaliştii GdS instigă cetăţenii la revoltă contra administraţiei publice şi că încearcă să inducă o stare de nemulţumire în sânul locuitorilor de pe o stradă din Craiova, a cărei denumire a fost schimbată. Acuzaţie penală dacă ar fi adevărată.

Nouă ne pasă

Locuitorii Craiovei trimit sesizări pe adresa redacţiei în care semnalează diferite probleme ale comunităţii în care locuiesc. Numărul acestor sesizări a crescut considerabil, din cauza faptului că oamenii au văzut că Gazeta de Sud se interesează de problemele lor şi că încearcă să le rezolve în limita competenţelor jurnalistice. Pe data de 24 iulie, jurnaliştii GdS au primit o sesizare de la un locuitor de pe strada Deva din Craiova, nemulţumit că numele străzii a fost schimbat în Adrian Păunescu şi că acest lucru îl va obliga să-şi schimbe documentele, ceea ce implică anumite cheltuieli. Jurnaliştii s-au deplasat la faţa locului, au vorbit cu oamenii de pe strada respectivă, le-au ascultat nemulţumirile şi le-au prezentat în ziar sub forma unei relatări. GdS a precizat în respectivul articol că orice cheltuială legată de schimbarea cărţii de identitate din cauza schimbării denumirii străzii va fi suportată din fondurile primăriei, şi nu de fiecare persoană în parte.
Deci, articolul era unul pur informativ, care prezenta o stare de spirit a oamenilor care locuiesc pe respectiva stradă în contextul schimbării denumirii ei şi preciza şi prevederile legale legate de costuri într-o atare situaţie.

Noi plătim

După apariţia articolului în GdS, pe data de 25 iulie, primarului Lia Olguţa Vasilescu i-a explodat limbajul.
Primăria a postat pe pagina proprie de internet un comunicat de presă de excepție şi de poveste. Iată ce se spune în comunicatul redactat de angajaţii primăriei plătiţi din bani publici:
„Având în vedere faptul că jurnaliști de la ziarul Gazeta de Sud instigă la revoltă cetățenii care locuiesc pe strada Adrian Păunescu, încercând, prin dezinformare, inducerea unei stări de nemulțumire din cauza schimbării denumirii străzii, Primăria Municipiului Craiova face următoarele precizări:
1) Conform Legii nr.105/1996 republicată, art. 36 «în cazul în care se schimbă denumirea localităților și a străzilor, cheltuielile pentru schimbarea cărții de identitate vor fi suportate de instituţiile publice care au propus schimbarea denumirilor» (adică de contribuabili – n.r.) – în speţă Primăria Municipiului Craiova. Schimbarea denumirii de strada Deva în strada Adrian Păunescu a fost aprobată în Consiliul Local al Municipiului Craiova, prin HCL 330, în luna mai a.c. Proiectul de hotărâre a fost făcut public și supus dezbaterii publice înainte de şedința de Consiliu Local, iar la sediul Primăriei Municipiului Craiova nu a fost înregistrată nici o nemulțumire legată de schimbarea acestei denumiri. În plus, ședința a fost publică și anunțat㻓 (…) Urmează un elogiu adus lui Adrian Păunescu, apoi comunicatul se încheie abrupt printr-o altă afirmaţie invalidă: „Acest demers al cotidianului respectiv este unul din seria celor de decredibilizare a autorităților locale prin minciună și neprofesionalism jurnalistic“. Semnat: Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Craiova.
Totodată, primarul Lia Olguţa Vasilescu şi-a rupt din nou din preţiosul timp petrecut mai mult în mediul virtual decât în scopul rezolvării problemelor oraşului și i-a mai tras o palmă singurului ziar care îi spune adevărul verde-n faţă. „Presa băsistă din nou în delir. Cum o fi asta, să fii jurnalist şi să inciţi oamenii la revoltă contra administraţiei, minţind cu nonşalanţă?“, a scris primarul pe pagina personală de Facebook.

Involuţia primarului Lia Olguţa Vasilescu

Astfel de reacţii fac parte din cotidianul relației primar – Gazeta de Sud. Am mai scris cu alte ocazii despre părerea pe care noi credem că Lia Olguţa Vasilescu o are despre ea însăşi: Ea este Întruchiparea perfecţiunii.
Judecând după reacţia primarului, craiovenii n-ar trebui să îndrăznească să fie nemulţumiţi, ei trebuie (este un must, cum îi  place primarului să spună) să fie recunoscători că locuiesc într-un oraş condus de Lia Olguţa Vasilescu. E o favoare pe care soarta le-o face. Trebuie să fie recunoscători atât pentru seratele muzicale, cât și pentru odihna oferită prin lipsa locurilor de muncă. Primarul îi consideră proşti pe craiovenii care se lasă manipulaţi de presă. De parcă GdS manipulează, și nu sărbătoritul de doamna primar și de DNA, Antena 3. Lia Olguţa Vasilescu încearcă prin orice mijloace să bage pumnul în gură cotidianului care prezintă faptele aşa cum sunt. Nici mai bine, nici mai rău, nici mai frumos, nici mai urât, doar faptele, așa cum sunt. Folosim un clișeu, dar doamna primar trăiește din clișee.  
Să le fie frică locuitorilor din Craiova să apeleze la GdS pentru problemele pe care le întâmpină în comunitatea în care trăiesc? Ne aflăm într-un regim dictatorial, sub cenzură? Primarul este cel care stabileşte standardele în Craiova? Sau trăim într-un oraş care se vrea european şi visează să devină capitală culturală europeană? În primul an de mandat, de la înălţimea scaunului de primar, Olguţa Vasilescu a crescut doar în aroganţă. Cererile de informare publică formulate de GdS potrivit legii sunt tratate cu dispreţ, răspunsurile sunt redactate în bătaie de joc, GdS nu este informată despre evenimentele organizate de primărie. Cel mai mare cotidian regional al României a fost scos din lista publicațiilor cărora primăria și instituțiile subordonate le trimit comunicate. Iar, mai nou, nemulţumirile cetăţenilor prezentate de Gazeta de Sud sunt considerate o incitare la revoltă.
Prestaţia Olguţei Vasilescu, în postura de prim om al urbei, lasă de dorit pe zi ce trece. Încă din primele luni de mandat, actualul primar a atacat GdS, pe care o numeşte batjocoritor şi obsesiv „presă băsistă“. Legătura noastră cu Traian Băsescu este că trăim împreună în Româania. Cât ne mai dă voie primăria.

Gazeta de Sud denunţă comportamentul nedemn al primarului Lia Olguța Vasilescu faţă de jurnalişti şi faţă de opinia publică şi sesizează organizaţiile pentru apărarea dreptului la exprimare și la informare.
Iar pe karatistă o dăm în judecată.

P.S. În comunicatul primăriei din 25 iulie se precizează:
„Având în vedere că marele poet mergea, în drumul său către școală, pe strada Deva – denumire care nu spune nimic craiovenilor, municipalitatea a luat decizia ca această arteră să poarte numele de strada Adrian Păunescu“.
În aceeaşi ordine de idei vă supunem atenţiei următoarele:
Pe 31 iulie 2004, în jurul orei 14.00, Carmen Păunescu, soţia senatorului Adrian Păunescu, care conducea un Hyundai pe DE 70, dinspre Balş către Craiova, în apropiere de comuna Pieleşti, pe un sector de drum drept, s-a angajat în depăşirea unei coloane de autoturisme. În timpul depăşirii, Hyundai-ul s-a ciocnit frontal cu o Dacie Nova condusă regulamentar din sens opus de Marin Burlan. În urma impactului extrem de violent, motorul Daciei a ajuns peste ocupanţii locurilor din faţă, iar Marin Burlan, de 43 de ani, din Valea Mare – Olt, şi soţia sa, Ileana Burlan, de 39 de ani, au murit pe loc. Cele două fete ale familiei Burlan – Laura Florentina, de 18 ani, şi Silvia Ionica, de 15 ani, ocupantele locurilor din spate, au fost rănite grav. Silvia a fost internată la Spitalul de Urgenţă Craiova, iar Ileana a murit la scurt timp după producerea accidentului. Soţia senatorului s-a ales cu şase coaste rupte, iar fiica sa, Ana Maria Păunescu, de 13 ani, pasageră pe locul din faţă al Hyundai-ului, cu o fractură la piciorul drept. 
După mai multe termene şi recursuri cu care s-a ajuns până la Curtea de Apel Piteşti, Carmen Păunescu a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, iar Florea Burlan a renunţat la pretenţiile materiale.
Întrebare: Există posibilitatea de a denumi acest segment de drum Carmen Păunescu? Aşa, ca să ne cinstim eroii…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS