10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria schimbă numele străzilor pe furiş

Primăria schimbă numele străzilor pe furiş

Zeci de familii sunt revoltate de faptul că trebuie să scoată din buzunar o sumă frumuşică pentru a-şi schimba toate documentele, după ce Primăria Craiova a decis, fără a-i anunţa în prealabil pe oameni, că va schimba denumirea străzii.

Strada Deva, situată între Ciupercă şi Spitalul de Urgenţă, a devenit strada Adrian Păunescu, de la sfârşitul săptămânii trecute.
„A fost pur şi simplu o surpriză pentru noi. Ne-am trezit cu angajaţi ai primăriei care au venit şi au montat plăcuţa cu denumirea nouă a străzii. Din Deva, acum este Adrian Păunescu, înainte a fost Belcineanu. De data asta, chiar nu mai suntem dispuşi să mergem să ne schimbăm toate actele. Până la urmă, şi această decizie de a schimba numele acestei străzi în Adrian Păunescu nu are nici o logică, după părerea noastră. În afară de faptul că a fost oltean, nu are nici o legătură cu zona… Gândiţi-vă câţi bani trebuie să cheltuim pentru a preschimba toate documentele, având în vedere că în fiecare familie sunt trei sau patru membri“, a spus proprietara unei case de pe strada Adrian Păunescu.
La fel de revoltată s-a arătat şi Eugenia Stoiculescu, care locuieşte de peste 40 de ani pe această stradă. „Strada asta era cunoscută sub acest nume şi acum brusc i l-au schimbat. Nu ne-a întrebat nimeni nimic despre asta, am rămas uimiţi“. Femeia este îngrijorată în ceea ce priveşte schimbarea actelor, de teamă să nu fie nevoită să dea vreun ban. „Trebuie să mergem la poliţie să ne schimbăm buletinul şi actele la maşină, alte cheltuieli pe care nu le aveam în vedere“.

Sunteţi scutiţi de taxe

În cazul în care strada pe care locuiţi îşi schimbă numele sau se face o renumerotare a imobilelor, trebuie să vă prezentaţi la Biroul de Evidenţă Informatizată a Persoanei pentru a vi se elibera o nouă carte de identitate, care să cuprindă noile date. Oamenii trebuie însă să ştie că legea îi scuteşte de taxe. Astfel, în cazul în care unităţile administrativ-teritoriale aprobă schimbarea denumirilor străzilor sau se renumerotează imobilele, cheltuielile pentru schimbarea cărţii de identitate sunt suportate din bugetele unităţilor administrativ-teritoriale respective, cu condiţia ca solicitantul noului act de identitate să respecte termenul prevăzut de lege. În caz contrar, cetăţenii sunt nevoiţi să suporte taxele pentru schimbarea actelor de identitate. Legea spune că, dacă nu se respectă termenul de 15 zile în care trebuie să se prezinte pentru schimbarea actelor, amenda este cuprinsă între 40 şi 80 de lei.
Roxana Nica (anul II, Secţia Jurnalism, Facultatea de Ştiinţe Sociale)
Ana Dănescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS