12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPiaţa bate hipermarketul

Piaţa bate hipermarketul

O incursiune prin supermarketurile şi pieţele din Craiova ne lămureşte repede asupra calităţii şi preţului legumelor şi fructelor de sezon. La răcoarea aerului condiţionat din supermarketuri, preţurile sunt ceva mai mari, iar legumele şi fructele de import conduc în faţa celor autohtone. Dacă în Selgros roşiile ce-şi spun că sunt româneşti afişează un preţ de 2,22 lei, în Real, aceleaşi roşii de România se vând cu 2,49 lei. Kilogramul de ardei gras în Selgros costă 3,34 lei, în vreme ce ardeiul capia roşu din România are un preţ de 7,80, iar cel galben de Turcia – 5,82 lei pe kilogram. În schimb, la Auchan ardeiul gras de România afişează un preţ pe kilogram de 2,49 lei, acelaşi ca şi la Kaufland, în vreme ce la Real el costă 2,69 lei.
Pentru vinetele autohtone din lădiţele frumos aşezate în supermarketuri trebuie să scoateţi din buzunar 3,71 lei la Selgros, 2,99 lei la Real şi Kaufland după o reducere, căci preţul iniţial, tăiat la momentul vizitei noastre, era de 3,99 lei.
Castraveţii din România la Auchan costau 1,49 lei, ca şi la Kaufland, în vreme ce la Real preţul era de 2,19 lei.
În ceea ce priveşte fructele din supermarketuri, cu greu poţi găsi câteva de pe la noi, în rest doar piersici din Grecia sau Italia, nectarine din Italia, mere provenite din Argentina sau Italia, pere din Argentina şi Africa de Sud, pepene verde din Turcia. Doar prunele şi caisele erau de ale noastre la Selgros, iar la Real – pepenele verde şi piersicile. În ceea ce priveşte preţurile, ele se învârt în jurul aceloraşi valori. Prunele româneşti la Selgros costă 3,46, 4,99 la Kaufland şi cu un leu mai puţin la Real, caisele – 3,83 la Selgros, 4,99 – la Auchan, 3,99 – la Kaufland. Pepenele verde de Turcia – 1,10 lei la Selgros, cel de România – 0,99 la Auchan, acelaşi preţ şi la Kaufland şi 0,89 la Real.
Cei care aleg să se aprovizioneze cu legume şi fructe din supermarketuri sunt puţini. „De obicei, merg în piaţă. Am luat caise cu patru lei de acolo, dar acum, pentru că aveam drum pe aici şi cele de acasă s-au terminat, le iau şi cu 4,99 lei. Piaţa conduce în topul preferinţelor, pentru că acolo sunt mai proaspete şi oferta e mai bogată“, a mărturist Cornelia Dumitrescu.
Alt client pierdut printre lădiţe recunoaşte că, forţat de împrejurări, a ales supermarketul: „Sunt cu tirul şi nu pot ajunge la piaţă“.

Pulsul pieţii

Oferta şi preţurile pieţei par să bată supermarketurile, care, de altfel, nici nu mizează prea mult pe acest sector. O cercetare a Pieţei Chiriac şi a Pieţei Mari în privinţa preţurilor ne determină să spunem că marfa românească este mai ieftină în cea dintâi locaţie amintită. La ora prânzului, forfotă mare şi într-o parte, şi în alta. Şi, totuşi, comercianţii au spus răspicat: „Puţină clientelă“.
În Piaţa Chiriac, legumele şi fructele nu stau în lădiţe ca-n supremarketuri, ci în cutii de carton. Nici aerul rece al aparatului de aer condiţionat nu le mângâie, ci doar o pală uşoară de vânt mai trece peste ele. Nu sunt pretenţioase şi afişează un preţ considerabil mai mic. Aici, kilogramul de roşii poate fi achiziţionat cu preţuri ce variază între 0,50 şi un leu. Şi, spun cei ce le vând, sunt de grădină. Vinetele se dau cu un leu kilogramul, ardeiul gras – cu 1,50 lei, varza – cu 0,40, 0,50 lei, ceapa – cu 1,20 lei, ardeiul iute – cu doi lei, castraveţii – cu un leu. Fructele au şi ele aceleaşi preţuri acceptabile pentru clienţi, mici pentru comercianţi. Caisele costă 3,20 lei, merele din gospodărie – doi lei cele roşii şi un leu cele verzi, lubeniţa de Dăbuleni – 0,60 lei kilogramul, iar pepenele galben – 1,5 lei. În Piaţa Mare, nectarinele româneşti sau nu, nu se ştie precis, au un preţ pe kilogram care porneşte de la 2,99 şi poate ajunge la 3,5 lei. Lubeniţa – un leu, pepenele galben – doi lei, iar prunele – 2,5 lei.
Preţurile par să îi mulţumească pe clienţi, dar nu şi pe producătorii şi uneori şi comercianţii lor. „Suntem pe pierdere. Nici banii de sămânţă nu-i acoperim, ca să nu mai punem la socoteală munca. Dar nu avem ce face, avem pământ şi trebuie să-l lucrăm“, a spus cu năduf Georgeta Şerban, din Dobreşti. Mai mergem câţiva paşi şi întâlnim aceeaşi nemulţumire în rândul celor care fac comerţ cu legume şi fructe.
„Preţul să zicem că-i bunicel, dar n-ai cui vinde. Nu vindem, marfa se strică şi trebuie să o aruncăm. De azi de dimineaţă şi până la această oră (ora prânzului – n.r.) am vândut, staţi să văd… Da, una, două, trei, patru, de 45 de lei“, oftează numărându-şi puţinii bani făcuţi Maria Popa, din Mârşani. Venită tocmai din Cilieni – Olt, Maria Dulgheru recunoaşte cu regret: „Nu-şi merită drumul, dar ce să facem, să le aruncăm la gunoi? Nu are lumea bani! E un an bun din punct de vedere al producţiei de varză şi roşii, dar prost din punct de vedere al preţurilor. Sunt multe şi se vând ieftin“.
Şi pentru că niciodată nu poţi să împaci şi capra, şi varza, clienţii profită de preţurile mici, iar comercianţii ajung să se mulţumească şi cu puţin, doar ca să simtă că munca nu le-a fost în zadar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS