11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLaparoscop modern la Secţia de Urologie a Spitalului Judeţean

Laparoscop modern la Secţia de Urologie a Spitalului Judeţean

De luna viitoare, pacienţii care vor fi internaţi în Secţia de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, în vederea unei intervenţii chirurgicale, vor putea fi investigaţi şi operaţi cu ajutorul unei aparaturi de ultimă generaţie.

Secţia are de ieri un laparoscop modern, aparat care se găseşte în toate clinicile mari din Europa şi care, în ţară, nu mai există decât la Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias“ din Bucureşti. Laparoscopul „cu care medicii cred că pot fi mai aproape de pacienţi şi să le rezolve problemele“, după cum s-a exprimat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, face parte din investiţiile de aproape un milion de euro pe care autoritatea judeţeană le face în aparatura de nivel european, cu care vor fi dotate mai multe secţii ale SJU. Două aparate moderne achiziţionate cu bani de la consiliul judeţean au fost puse recent în funcţiune, unul la Radiologie Dentară şi altul, pentru developare, la Urgenţă, pentru restul aparaturii licitaţia fiind în derulare.
„Urologia este una dintre secţiile favorizate în privinţa cumpărării de tehnologie de înaltă performanţă, aşa cum este acest laparoscop, cu care se pot face investigaţii şi intervenţii minim invazive. El a costat în jur de 80.000 de euro, fără TVA, iar în România doar laparoscopul de la Spitalul „Elias“ mai poate fi comparabil cu al nostru“, a spus managerul Spitalului Judeţean Craiova, conf. univ. dr. Florin Petrescu. Acesta a mai precizat că spitalul intenţionează să dezvolte şi să obţină acreditări pentru prelevări de ţesuturi, prelevări de organe şi „poate, peste doi-trei ani, pentru transplant, pentru că niciodată nu poţi să faci anumite lucruri de prima dată“.

Primele intervenţii, cu sprijin de la Cluj şi Bucureşti

Laparoscopul din dotarea Secţiei de Urologie a SJU Craiova va deveni funcţional în două-trei săptămâni, iar primele intervenţii se vor face în colaborare cu medici de la spitale renumite din Cluj şi Bucureşti, acolo unde medicii craioveni au fost pentru a-şi perfecţiona tehnica. „În prezent, nu se mai poate practica chirurgie fără laparoscop, iar în urologie laparoscopia se foloseşte de vreo zece ani în România. Aparatura conţine turnul de laparoscopie şi o unitate foarte deşteaptă de electrochirurgie, aşa cum îi spunem noi. Turnul urmăreşte vizualizarea printr-o lentilă laparoscopică a ţesuturilor cu o foarte mare definiţie, iar unitatea este folositoare pentru hemostază, pentru diminuarea complicaţiilor hemoragice, pentru desfăşurarea operaţiilor într-un timp mai scurt“, a explicat dr. Andrei Pănuş, medic în cadrul Secţiei de Urologie.
„Operaţiile la care va fi folositor acest aparat sunt cele pe rinichi în principal, care este un organ profund, iar în chirurgia deschisă pentru a ajunge la un astfel de organ aveai nevoie de incizii foarte mari. Acum se pot realiza operaţii de extirpare a rinichiului sau de reparare a lui prin două-trei incizii de doi centimetri, cu o foarte bună vizibilitate, cu o foarte bună hemostază şi cu o recuperare excepţională a pacientului, în două-trei zile“, a adăugat dr. Andrei Pănuş. Acesta a ţinut însă să menţioneze că astfel de tehnici minim invazive sunt aplicate în general în stadii precoce ale bolilor şi că, în prezent, foarte mulţi pacienţi vin cu afecţiuni în stadii avansate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS