24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRAADPFL, samsar de morminte

RAADPFL, samsar de morminte

http://www.youtube.com/watch?v=8×7-1M-HSSg

Modul în care RAADPFL-ul, regie subordonată Primăriei Craiova, gestionează situaţia locurilor de veci din cimitirele oraşului este strigător la cer. Locuri de veci concesionate mai multor persoane, bani încasaţi de la concesionari de ani buni pentru acelaşi plaţ, costuri duble pentru lucrările la un loc de veci, schimbarea plaţurilor după interesele şi bunul plac al administratorilor cimitirelor şi regiei respective.

Un craiovean trăieşte de două luni un adevărat calvar. Bărbatul spune că nu poate să construiască pe plaţul pe care l-a concesionat în urmă cu 15 ani în cimitirul Sineasca, fiindcă acesta a mai fost concesionat şi către altă persoană. El spune că persoanele în măsură să îndrepte lucrurile sunt interesate mai degrabă de buzunarul şi afacerile lor murdare: este vorba de reprezentanţii unei regii a Primăriei Craiova.
În urmă cu câteva luni, asupra craioveanului Ilie Rotaru a căzut ca un trăsnet o veste; soţia lui ar mai avea puţin timp de trăit. În aceste condiţii, omul s-a gândit să pregătească locul de veci, pentru care concesionase un plaţ în cimitirul Sineasca. Concesionarea a făcut-o în anul 1998, pentru o perioadă de 25 de ani. An de an a plătit taxa de concesiune pentru plaţul Z-28-7 din cimitir. Administratorul de atunci al cimitirului i-a identificat locul, iar concesionarul l-a împrejmuit, l-a curăţat de buruieni şi chiar a avut discuţii cu cei care se îngrijesc de curăţenia cimitirului pentru că aruncau vegetaţia uscată în acel loc.
Acum a mers la RAADPFL să anunţe că va începe lucrările pentru o groapă suprapusă. Numai că, după intrarea în vigoare a Regulamentului cimitirelor, lucrările se fac doar cu angajaţii regiei, iar Ilie Rotaru s-a văzut nevoit să semneze devizul de plată, să dea avansul. Dar nu poate să înceapă lucrările, pentru că angajaţii de la RAADPFL s-au grăbit să-i ia banii, mai puţin să identifice plaţul pe care vor amenaja mormântul.
„În luna mai am încercat să încep lucrările în cimitrul Sineasca, unde aveam plaţul. Mi s-a interzis. Mi s-a spus că acum lucrările se fac numai de regie. Cum aveam probleme cu soţia, am semnat un deviz în luna iunie şi am plătit avansul, 1.000 de lei, din 2.227 de lei, cât este costul total. Lucrările nu au început nici azi. Mi se spune că nu pot să folosesc acest plaţ, fiindcă el este concesionat altei persoane, iar eu pot să primesc alt loc de veci, mult mai în spate. Pe chitanţe, pe deviz este trecut plaţul Z-28-7, iar acum îmi spun că mi se va da în altă parte. Angajaţii din cimitir mi-au dat de înţeles că trebuie să ai pile ca să primeşti un loc aproape de aleea princiaplă, iar aici s-au mâncat bani mulţi. Am fost în nenumărate rânduri la administratorul cimitirului, Alexandru Predescu, şi mi-a spus că pot să reclam cât vreau, că el îmi repartizează locul pe care îl vrea el. Conducerea regiei spune că nu are o parcelare a cimitirului, nu are o hartă. Ei se contrazic. Spun că locul împrejmuit de mine nu este plaţul Z-28-7 şi că o parcelă cu aceste date se situează în altă parte a cimitirului. Mi-au spus că plaţul acesta este concesionat către altă persoană. Nu înţeleg pentru cine au «rezervat» acest plaţ“, a spus Ilie Rotaru.
Alt indiciu pe care se bazează craioveanul când susţine că plaţul în cauză este cel pe care l-a concesionat în anul 1998 sunt vecinătăţile (mormintele), care au fost indicate la acea dată.
În loc să poarte grija soţiei sale, care este foarte bolnavă, Ilie Rotaru este ţinut de reprezentanţii RAADPFL pe la uşile instituţiei şi minţit cu neruşinare.

Varianta Cimitir Nord

Reprezentanţii RAADPFL au varianta lor, iar concesionarul, dacă insistă, riscă să piardă şi „oferta“ din cimitirul Sineasca şi să primească alt loc de veci, în Cimitirul Nord. În fond, de ce le-ar păsa lor de durerea oamenilor, de pe urma cărora au încasat nişte taxe timp de 15 ani?!
„Administratorul a verificat fişele şi registrul. Este o parcelă încurcată în parcela O. Domnului Rotaru îi oferim varianta Cimitir Nord. Este o încurcătură din anul ‘98, pentru că pe acel plaţ se mai găseşte altcineva, are şi el o fişă întocmită. În plus, nu ştiu ce este în subsol. Sineasca este un cimitir închis. Ce să facem? Să acoperim o încurcătură cu altă încurcătură? I-am spus că nu-i dau acel loc, ce problemă mai are?“, se întreabă Viorel Nicolae, directorul tehnic al RAADPFL Craiova.
Adică RAADPFL Craiova a concesionat în 1998 un singur plaţ către două persoane, le-a încasat banii, iar acum o preferă doar pe una? Care este motivul ? Cu siguranţă, îl ştiu doar reprezentanţii regiei, cei din trecut şi cei actuali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS