21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSiclitaru - patru ani de puşcărie pentru două vieţi

Siclitaru – patru ani de puşcărie pentru două vieţi

Magistraţii Judecătoriei Craiova l-au condamnat la patru ani de închisoare pe Florin Iulian Siclitaru, şoferul care, în dimineaţa zilei de 31 martie, i-a ucis pe trecerea de pietoni pe craiovenii Andrei Dragomir și Cosmin Băbălău. Inculpatul şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor şi a avut parte de o reducere a pedepsei.

Tinerii craioveni Andrei Dragomir, de 20 de ani, și Cosmin Băbălău, de 21 de ani, au murit în dimineaţa zilei de 31 martie, în jurul orei 4,50, pe strada Calea Bucureşti, la câteva minute după ce au fost spulberaţi de Mercedesul condus de Florin Iulian Siclitaru, nepotul omului de afaceri Iulian Siclitaru. După producerea accidentului, şoferul Mercedesului a fugit şi a fost prins abia în seara zilei de 31 martie. Probele strânse de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova arată că tinerii nu au avut nici o şansă să scape cu viaţă, pentru că autoturismul care i-a lovit rula cu aproximativ 125 km/h. Nu s-a putut stabili dacă Siclitaru consumase băuturi alcoolice, însă analizele toxicologice au fost pozitive la THC (tetrahidrocanabinol), una dintre substanţele active prezente în canabis ori haşiş.

A stat în club până dimineaţa

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au stabilit că, în noaptea zilei de sâmbătă, 30 martie, Florin Iulian Siclitaru s-a dus în clubul Trend de pe strada Mihai Viteazul din Craiova, unde a stat până duminică dimineaţă, în jurul orei 4.00, când s-a întâlnit cu doi amici ai săi – Ionuţ Pîrvan şi Florin Chiriţescu. După aceea, cei trei au hotărât să plece în alt club şi s-au urcat în Mercedesul lui Siclitaru. În faţa procurorilor, Siclitaru a precizat că nu consumase băuturi alcoolice, motiv pentru care a şi condus în acea dimineaţă. Pîrvan s-a urcat pe locul dreapta faţă al maşinii, iar Chiriţescu – pe bancheta din spate, după care Siclitaru a condus pe străzile Mihai Viteazul, Bibescu, Brestei şi Calea Bucureşti, către Aeroport.
În jurul orei 4.50, în timp ce Andrei Dragomir și Cosmin Băbălău se angajaseră în traversarea străzii Calea Bucureşti pe marcajul pietonal, „din cauza vitezei excesive şi a atitudinii nepăsătoare cu privire la derularea traficului, inculpatul a observat cu întârziere prezenţa celor doi pietoni. Manevra sa de a trage volanul către stânga nu a putut ajuta la evitarea impactului cu cele două victime“, au precizat procurorii craioveni.
Din cercetările făcute la locul accidentului s-a stabilit că cei doi tineri au fost loviţi de partea dreapta faţă a maşinii conduse de Siclitaru. Andrei Dragomir a fost basculat peste parbrizul maşinii, s-a lovit de corpul prietenului său, care traversa strada în dreapta sa, după care a fost proiectat la aproximativ 37 de metri faţă de marcajul pietonal. Cosmin Băbălău a fost luat pe capotă, proiectat pe parbriz, după care a fost proiectat pe celălalt sens de mers, pe liniile de tramvai, la aproximativ 66 de metri faţă de trecerea de pietoni.
Anchetatorii au mai reţinut că, deşi au fost găsite urme de frânare la locul accidentului, „inculpatul nu a oprit autoturismul, a continuat deplasarea circa 236,80 metri, pe direcţia Aeroport, până în parcarea amenajată în dreptul blocului D2“.
Siclitaru şi-a abandonat Mercedesul cu care i-a ucis pe cei doi tineri şi a fugit cu un taxi la Petroşani, unde familia sa are o cabană. A fost prins de poliţişti abia duminică seară, la ora 21.35, în timp ce se îndrepta către Craiova, iar la ora 21.49, Florin Siclitaru a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. În aceeaşi seară, inculpatul a fost dus la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde i-au fost recoltate probe de sânge şi de urină.

Alcool nu, droguri da

Procurorii au mai menţionat în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a lui Siclitaru că în buletinul preliminar de analiză toxicologică întocmit de medicii legişti de la Institutul „Mina Minovici“ s-a menţionat că rezultatul a fost pozitiv pentru THC. Rezultatul analizelor este valabil în instanţă numai după confirmarea prin metoda GC-MS.
De asemenea, raportul de expertiză tehnică a arătat că viteza Mercedesului înainte de a-i lovi pe cei doi pietoni a fost de 125 km/h, iar „victimele nu puteau evita producerea accidentului deoarece traversau printr-un loc special amenajat şi, cel mai probabil, nu au apreciat viteza cu care se deplasa inculpatul, considerând că acesta va opri pentru a le acorda prioritate“, au mai consemnat anchetatorii. În schimb, accidentul putea fi evitat de inculpat dacă îi observa pe cei doi pietoni şi nu circula cu viteză excesivă, mai ales că a avut la dispoziţie 35 de metri pentru frânare în condiţiile în care distanţa necesară opririi la viteza de 50 km/h este de 29 de metri.  
Pe 24 mai, după ce au depus la dosar şi rezultatele expertizelor, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Siclitaru pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. Pentru comiterea infracţiunii de conducere sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante, anchetatorii au dispus continuarea cercetărilor până când se va face confirmarea rezultatelor prin metoda GC-MS.

A recunoscut şi a fost condamnat la patru ani de puşcărie

Inculpatul a cerut magistraţilor de la Judecătoria Craiova aplicarea art. 320 din Legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor. Potrivit legii, dacă inculpatul recunoaşte faptele aşa cum au fost descrise de procurori în rechizitoriu, poate beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege. În cazul său, pedeapsa maximă este de zece ani de închisoare (şapte ani pentru ucidere din culpă plus un spor de trei ani pentru că a ucis două persoane), iar după aplicarea art. 320 pedeapsa maximă a scăzut la şase ani şi opt luni.
Ieri, Judecătoria Craiova a hotărât să-l condamne pe Siclitaru la patru ani de închisoare pentru ucidere din culpă (art. 178, alin. 1,2 şi 5 Cod Penal) şi la trei ani pentru părăsirea locului accidentului (art. 89 din Codul Rutier), inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea – patru ani de puşcărie.
De asemenea, instanţa a admis în parte acţiunile părţilor civile, rudele celor doi tineri ucişi de inculpat. SC Carpatica Aig SA, societatea la care Siclitaru avea poliţă RCA, a fost obligată să achite lui Emil Băbălău 60.000 de euro drept daune morale, plus 103 euro şi 18.752 de lei daune materiale. Ioana Băbălău urmează să fie despăgubită cu suma de 60.000 de euro cu titlu de daune morale, Alexandru Băbălău – cu 30.000 de euro, iar Maria Băbălău – cu suma de 10.000 de euro.
Judecătoria Craiova a admis în parte şi pretenţiile familiei lui Andrei Dragomir. Rodica Fişcu trebuie să primească de la Carpatica Asig 60.000 de euro drept daune morale, dar şi 415 euro şi 11.471 lei cu titlu de daune materiale. Gheorghe Dragomir trebuie să primească 60.000 de euro drept daune morale, iar Anica Fişcu – suma de 10.000 de euro.
În încheiere, Judecătoria Craiova a mai hotărât ca inculpatul să rămână în arest. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.

Pedepse asemănătoare

Adrian Iosif Cocoană, timişoreanul care pe 19 august 2008 a intrat cu Ferrari pe care îl conducea pe trotuar şi l-a ucis pe tânărul Lucian Reja-Peter şi a rănit-o pe prietena acestuia, Cristina Rohnean, a fost condamnat tot la patru ani de închisoare de Judecătoria Craiova. În acest dosar, inculpatul, împreună cu societatea de asigurări la care avea RCA, au fost obligaţi să achite mamei lui Lucian Reja-Peter 70.000 de lei despăgubiri materiale şi trei milioane de lei despăgubiri morale. Şi Cocoană a fugit de la locul accidentului, însă, spre deosebire de Siclitaru, nu şi-a recunoscut faptele în faţa magistraţilor.

Infracţiunile

Potrivit art. 178, alin.1, Cod Penal, uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori pentru efectuarea unei anume activităţi, se pedepseşte cu închisoarea de la doi la la şapte ani (alin.2).
Alin. 5 prevede că, dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, la maximul pedepselor prevăzute în alineatele precedente se poate adăuga un spor până la trei ani.
De asemenea, părăsirea locului accidentului de conducatorul vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale a uneia sau mai multor persoane, se pedepseşte cu închisoarea de la doi la şapte ani.

Încă o condamnare

Pe 9 mai, înainte să fie trimis în judecată pentru uciderea celor doi tineri, Florin Iulian Siclitaru a fost condamnat într-un alt dosar, de vătămare corporală. În acest dosar, care a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 22 noiembrie, anul trecut, Siclitaru a fost acuzat că a bătut un craiovean cu care avea un conflict mai vechi. În acest dosar, inculpatul a fost condamnat la şase luni de închisoare cu executare şi a fost obligat să-i plătească bărbatului pe care l-a bătut daune materiale în valoare de 1.500 de lei şi 4.000 de euro daune morale. Siclitaru a făcut recurs împotriva hotărârii Judecătoriei Craiova pe 10 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS