21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalComorile Bibliotecii

Comorile Bibliotecii

Cine a trecut măcar o dată pragul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova nu a putut trece cu vederea mobilierul vechi de ani şi ani care găzduieşte pe rafturile sale volume vechi, unele poate unice, altele provenite din colecţiile lui Alexandru şi Aristia Aman, ale fostului primar Nicolae Romanescu sau ale altor figuri importante din urbea de odinioară.

Volume vechi, ex-libris-uri care înnobilează cartea prin conţinutul şi personalitatea autorului, altele purtând straie alese, din piele de culoase închisă, cu motive vegetale, florale realizate prin presă, cu pagini îngălbenite de trecerea vremurilor se odihnesc pe rafturile mobilelor vechi ale Bibliotecii. Sunt lucrări speciale, mărturii scrise ale unor oameni din alte timpuri.
„Titlul de cea mai «bătrână» carte îi aparţine lui «Erasm din Rotterdam» cu titlul «Verborum ac rerum copia…Iena» de la 1512. Colecţia noastră se împarte în carte străină rară de la 1512 până la 1800 şi carte românească veche, de la 1643 la 1830“, a precizat Adriana Boboc, şef birou colecţii speciale.
Cea mai bătrână carte românească ce-şi odihneşte paginile în legăturile copetelor este „Cazania lui Varlaam“, apărută la Iaşi, în 1643. Este o „carte românească de învăţătură dumenecile preste an şi la praznice împărăteşti şi la sfănţi mari. Cu aşa zisa şi cu toată cheltuiala lui Vasile Voievodul şi domnul Ţărăi Moldovei. Din multe scripturi tălmăcită, din limba slovenească pre limba românească de Varlaam, mitropolitul de Ţara Moldovei, în tipariul domnesc, în Mânăstirea a trei Sfetite în Iaşi, de la Hristos 1643“, se notează în prezentarea din pagina de titlu.

Cărţi de patrimoniu

Alături îi stau alte lucrări deosebite, în haine alese. „Gramatica românească a lui Văcărescu“ apărută la 1787, „Biblia de la Blaj“ 1795, dar şi cea de la Bucureşti din 1682, „Însemnări ale călătoriei lui Dinicu Golescu de la 1826“. Toate aceste cărţi sunt susceptibile a face parte din patrimoniu naţional. „Ele sunt grupate sub denumirea de colecţii speciale, colecţie care a început iniţial cu cele 150 de volume donate de Alexandru şi Aristia Aman Bibliotecii Române, completate ulterior de un volum masiv de carte, în jur de 4.000 de volume, donate de fostul primar al Craiovei, N.P. Romanescu. Ele sunt marcate ex-libris ştampilă, donaţiunea N.P. Romanescu şi ex-libris autograf al tuturor donatorilor“, a mai precizat Adriana Boboc.
Nu lipsesc din cuferele de lemn masiv cu comori nici manuscrisele în limba greacă, manuscrise zodiac cu texte în limba greacă şi însemnări în limba arabă, „Mozaicul“, prima publicaţie apărută la Craiova cu alfabet de tranziţie chiliric şi latin în tipografia pictorului Constantin Lecca în 1838, cărţi ale unor tipografi şi editori celebri din Europa secolelor XVI- XVIII, Aldus Manutius, Elzevir Platin. Şi dacă curiozitatea cititorului în pagini îngălbenite de vreme merge mai departe, ea poate fi răsplătită şi cu câteva periodice care au aparţinut fostului primar N.P. Romanescu, incluzând titluri în limba română, „Foaie pentru minte, inimă şi literatură“, sau „Curier de ambe sexe“, dar şi în limba franceză.
Toate volumele sunt, cum se nota în Hrisovul de la Matei Basarab în 1830, „Floarea darurilor foarte folositoare fieş căruia iubitoriu de citire atât sufleteşte cât şi trupeşte“.
Fascinante şi interesante, ele te conduc spre alte coordonate şi îţi umplu sufletul de bucurie, cu fiecare pagină ce-şi scutură parfumul de vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS