Acasă Local Unu din patru români cu vârsta sub 25 de ani nu are...

Unu din patru români cu vârsta sub 25 de ani nu are loc de muncă

Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din cadrul Parlamentului European a votat marți raportul privind „Combaterea şomajului în rândul tinerilor: posibile soluţii“. La acesta a contribuit şi europarlamentarul român Minodora Cliveti, raport care vine cu soluţii concrete pentru sprijinirea tinerilor pe piaţa muncii UE.
Având în vedere faptul că, în prezent, în Uniunea Europeană sunt peste 5,5 milioane de tineri cu vârsta sub 25 de ani, care nu au un loc de muncă, iar în România rata şomajului a ajuns la 24% pentru această categorie de vârstă, este important să fie implicate toate părţilor interesate, inclusiv instituţiile de învăţământ şi formare profesională, angajatorii individuali, oficiile forţelor de muncă publice şi agenţiile de recrutare private, partenerii sociali, pentru a implementa în mod eficient măsurile ce vizează sprijinirea angajării tinerilor pe piaţa muncii.
Acţiunile de combatere a şomajului în rândul tinerilor trebuie să fie coordonate cu acţiunile de stimulare a redresării economice şi a reformei politicilor în domeniul muncii. Trebuie impulsionate măsurile de sprijin adresate întreprinderilor mici şi mijlocii ce doresc să pună în practică mecanismele garanţiei pentru tineret, în strânsă cooperare cu oficiile forţelor de muncă publice şi agenţiile de recrutare private, prin măsuri de relaxare fiscală, şi oferind posibilitatea accesului la finanţare pentru formarea profesională la locul de muncă. Acest lucru va reprezenta o investiţie eficientă în potenţialul tinerilor.
Statele membre sunt încurajate să sprijine activităţile de liber-profesionist în rândul tinerilor prin instituirea de stimulente şi de condiţii preferenţiale pentru începerea propriei afaceri, prin reducerea birocraţiei şi măsuri fiscale favorabile.
Mobilitatea profesională în UE trebuie încurajată, ţinând cont că peste un milion de locuri de muncă în anumite regiuni ale UE sunt încă neocupate.
„Este important ca, într-o lume exigentă şi competitivă, tinerilor să li se ofere şansa să dobândească competenţe şi o experienţă cât mai variate, inclusiv prin studierea în străinătate, pentru a le îmbunătăţi perspectivele pe piaţa muncii“, a declarat Minodora Cliveti.
În acest context, noul program al UE pentru educaţie, formare, tineret şi sport Erasmus+, care urmează să fie lansat în ianuarie 2014, va oferi posibilitatea unui număr de patru milioane de persoane să studieze, să se formeze, să predea sau să desfăşoare activităţi de voluntariat în străinătate până în 2020. Programul va beneficia de un buget de aproximativ 14,5 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Erasmus+ va înlocui actualul Program de învăţare de-a lungul vieţii (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programele „Tineretul în acţiune“, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa şi Edulink, precum şi programul de cooperare bilaterală cu ţările industrializate.

Tinerii ar trebui încadraţi în muncă din prima zi după terminarea şcolii

Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, pentru Agenţia de presă r/News, că, începând cu anul 2014, vor fi puse în aplicare două proiecte pentru a găsi cele mai bune soluţii privind formarea şi încadrarea tinerilor în câmpul muncii. Potrivit ministrului, „tinerii trebuie încadraţi în muncă din prima zi după terminarea şcolii“.
Potrivit sursei citate, proiectul îi vizează şi pe angajatori, care vor beneficia de anumite facilităţi.
r/News

Exit mobile version