15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎCCJ se pronunţă în dosarul lui Antonie Solomon

ÎCCJ se pronunţă în dosarul lui Antonie Solomon

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se pronunţă joi în dosarul în care senatorul PP-DD Antonie Solomon (foto), fost primar al Craiovei, şi omul de afaceri Cornel Penescu sunt acuzaţi de corupţie.
Pe 19 martie 2010, Antonie Solomon a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Piteşti pentru infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual săvârşit în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.
Împreună cu Solomon au fost deferiţi justiţiei omul de afaceri piteştean Cornel Penescu, acuzat de dare de mită în formă continuată, fostul administrator al firmei PIC, Gheorghiţă Pieca, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi directorul magazinului PIC din Craiova, Dragoş George Stancu, acuzat de dare de mită.
Potrivit DNA, în perioada februarie – noiembrie 2006, Antonie Solomon, în calitate de primar al municipiului Craiova şi de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova, a primit, cu titlu de mită, suma totală de 50.000 de euro, în mai multe tranşe, de la Cornel Penescu, pentru a-şi îndeplini în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu.
Banii au fost primiţi de primar pentru a facilita, cu încălcarea normelor legale, emiterea unei autorizaţii de construcţie conţinând elemente nereale pentru hipermarketul PIC din Craiova, precum şi pentru a înlesni emiterea unei aprobări privind asigurarea transportului public până în zona unde era amplasat respectivul hipermarket, menţionează procurorii anticorupţie.
DNA susţine că autorizaţia de construcţie a fost semnată de Antonie Solomon în aceeaşi zi în care SC PIC SA Piteşti a depus cererea prin care solicita această autorizaţie.
Anterior, pe baza unei documentaţii identice depuse de solicitant, cererea fusese respinsă de două ori de funcţionari din cadrul Primăriei Craiova, întrucât exista un litigiu pe rolul instanţelor judecătoreşti.
La rândul său, directorul hipermarketului PIC din Craiova, Dragoş George Stancu, este acuzat că, la cererea lui Penescu, a încercat să mituiască un funcţionar al Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Dolj, pentru a evita o amendă.
„La un control efectuat pe 7 noiembrie 2006 (…) la sediul hipermarket PIC Craiova, s-a constatat că magazinul funcţionează fără a deţine autorizaţie de mediu. Ca urmare, inculpatul Stancu (…), la solicitarea inculpatului Penescu Gheorghe Cornel, i-a oferit unui funcţionar din cadrul Gărzii de Mediu Dolj, cu titlu de mită, suma de 1.000 de lei, pentru ca SC PIC SA Piteşti să nu fie sancţionată contravenţional“, afirmă procurorii DNA.
Funcţionarul a refuzat însă mita şi a dispus întocmirea procesului-verbal de contravenţie, prin care societatea PIC a fost sancţionată cu 15.000 de lei.
Un al patrulea inculpat – Gheorghiţă Pieca – este acuzat că, în calitate de administrator al firmei PIC, „a întocmit sub semnătură proprie şi a depus la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dolj un proces-verbal de recepţie parţială, datat 27 martie 2006, în care se precizează că la acea dată au fost recepţionate fizic lucrările la hipermarketul PIC din municipiul Craiova, atestând în mod nereal că respectivele lucrări au fost executate cu autorizaţie de construire“, se arată în rechizitoriu.
Construcţiile au fost, de fapt, executate fără autorizaţie de construire, motiv pentru care, anterior, Primăria Craiova dispusese o sancţiune contravenţională şi sistarea lucrărilor.
„Prin această manoperă frauduloasă, reprezentanţii SC PIC SA au încercat să dea o aparenţă de legalitate lucrărilor executate fără autorizaţie“, susţin procurorii anticorupţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS