12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFostă finanţistă, ţinută după gratii

Fostă finanţistă, ţinută după gratii

Judecătorii Tribunalului Dolj au hotărât ca Eugenia Ghiga, fostă şefă de serviciu în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, condamnată în noiembrie 2011 la şase ani de puşcărie pentru că a înlesnit o serie de returnări ilegale de TVA, să rămână în spatele gratiilor.

Finanţista Eugenia Ghiga, inspectorii fiscali Valentina Mihaela Nicolae şi Georgeta Seftulescu, în prezent Prepeliţă, dar şi mai mulţi administratori de societăţi comerciale au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în iulie 2005. Administratorii firmelor au fost acuzaţi că au obţinut ilegal rambursări de TVA în valoare de aproape 9,8 milioane de lei, iar cei trei angajaţi ai DGFP Dolj că i-au ajutat pe aceştia să obţină banii. În noiembrie 2009, Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti i-a condamnat pe inculpaţi, însă decizia instanţei a fost atacată cu apel şi apoi cu recurs, o hotărâre definitivă în acest dosar fiind dată abia pe 24 noiembrie 2011. Curtea de Apel Bucureşti a condamnat-o pe Ghiga la șase ani de închisoare, pe Valentina Mihaela Nicolae – la trei ani de închisoare, iar pe Georgeta Prepeliţă – la un an şi zece luni de închisoare. Ceilalţi inculpaţi, cu excepţia lui Dănuţ Feraru, care a decedat în timpul procesului, au primit pedepse între trei şi şase ani de puşcărie.
După ce a ajuns după gratii, Eugenia Ghiga a cerut să iasă din puşcărie pe motiv de sănătate, însă cererea sa a fost respinsă pe 8 ianuarie, anul acesta, de magistraţii Judecătoriei Craiova. Hotărârea instanţei a fost atacată cu recurs, care s-a judecat vineri la Tribunalul Dolj. Instanţa a hotărât să respingă recursul formulat de fosta finanţistă şi a obligat-o să achite cheltuielile de judecată şi contravaloarea unui supliment la expertiza medico-legală. Hotărârea Tribunalului Dolj este definitivă. Aceeaşi Eugenia Ghiga a fost condamnată la trei ani de puşcărie şi în dosarul în care 36 de angajaţi ai DGFP Dolj sunt acuzaţi că şi-au pus semnăturile pe documente în baza cărora 42 de firme controlate de oamenii de afaceri Genică Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu au beneficiat de returnări ilegale de TVA între anii 2001 şi 2004. Curtea de Apel Craiova urmează să dea o hotărâre definitivă în acest dosar pe 16 iulie.
O altă finanţistă condamnată, Georgeta Prepeliţă, a fost eliberată condiţionat din puşcărie pe 13 iunie printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS