Acasă Local Bruxellesul intervine în scandalul „Bubico“

Bruxellesul intervine în scandalul „Bubico“

Intergroup – o organizaţie pentru protecţia animalelor care reuneşte 51 de europarlamentari, acuză autorităţile din Bănie de secretomanie şi le cere să permită accesul ONG-urilor în adăpostul canin de la Pod Breasta. „Dezaprobăm maniera în care animalele sunt tratate în acest adăpost“, spun reprezentanţii organizaţiei, într-o scrisoare trimisă primarului Lia Olguţa Vasilescu. Printre vicepreşedinţii Intergroup se numără şi Daciana Sârbu, soţia premierului Victor Ponta.

Scandalul „Bubico“ a îngrijorat membrii Parlamentului European (PE) de la Bruxelles.
Organizaţia „Intergroup on the welfare & conservation of animals“, care reuneşte 51 de europarlamentari, a adresat recent o scrisoare către primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, căreia îi cere să permită accesul ONG-urilor pentru protecţia animalelor în incinta adăpostului canin de la Pod Breasta, inaugurat la sfârşitul lunii mai 2013. „Stimată doamnă primar Vasilescu, vă scriem în numele membrilor Intergroup on the welfare & conservation of animals din cadrul PE, pentru a ne exprima îngrijorarea privind administrarea noului adăpost din Craiova. Felicităm municipalitatea pentru că a investit pentru a avea condiţii mai bune pentru adăpostirea câinilor comunitari, dar dezaprobăm maniera în care animalele sunt tratate în acest adăpost. (…) Începând cu data de 2 iunie, ONG-urilor nu li s-a mai permis accesul în adăpost pentru a participa la procedura de sterilizare şi pentru a se îngriji de animale“, se arată în scrisoarea semnată de preşedintele organizaţiei, Dan Jorgensen.

Europa, cu ochii pe Craiova

Europarlamentarii de la Bruxelles acuză de secretomanie autorităţile din Craiova, care pe 2 iunie au împiedicat cu poliţia accesul ONG-urilor în incinta adăpostului canin.
„Adăpostul aplică aşa-numita regulă a omorârii «câinilor agresivi» în termen de o săptămână de la prindere. Acest fapt este inacceptabil, mai ales dacă are loc într-o manieră confuză. Faptul că reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost angajaţi ca să împiedice accesul ONG-urilor în adăpost ne indică vădit că publicul nu trebuie să ştie ce se întâmplă în spatele uşilor închise. Noul adăpost al Craiovei nu ar trebui să devină un loc ascuns pentru masacrarea câinilor comunitari şi de aceea vă rugăm să asiguraţi transparenţa legată de administrare“, se mai spune în această scrisoare. Intergroup reuneşte europarlamentari de la toate partidele politice din toată Europa. Printre vicepreşedinţii organizaţiei se numără: Kriton Arsenis (Grecia), Jaqueline Foster (Marea Britanie), Nadja Hirsch (Germania), Jorg Leichtfried (Austria), Kartika Liotard (Olanda), Raul Romeva (Spania), Cristiana Muscardini (Italia) şi Michele Striffler (Franţa), dar şi Daciana Sârbu – soţia premierului Victor Ponta.

Salubritatea, dată în judecată

În încheierea scrisorii, europarlamentarii roagă autorităţile din Bănie să permită accesul ONG-urilor în incinta adăpostului de la Pod Breasta.
„Membrii Intergroup vă roagă să asiguraţi un tratament uman faţă de câinii din adăpostul Craiovei. Vă rugăm să permiteţi accesul ONG-urilor şi al voluntarilor în adăpostul Craiovei. Colaborarea constructivă cu ei nu poate fi decât un avantaj şi poate reduce costurile suportate de municipalitate pentru administrarea adăpostului“, subliniază organizaţia Intergroup.
Asociaţiile „Speranţă pentru animale“ şi „Viaţa animalelor“ au dat în judecată SC Salubritate Craiova SRL pentru a avea acces la adăpostul canin de la Pod Breasta, cererea de ordonanţă preşedinţială de pe rolul Judecătoriei Craiova având ca termen data de 12 iulie. Primarul Olguţa Vasilescu nu ne-a transmis nici un punct de vedere referitor la scrisoarea trimisă de europarlamentari.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version