3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoluare în Pădurea Gruiu

Poluare în Pădurea Gruiu

Două firme şi un primar au primit amenzi pentru poluare în urma unui control derulat recent de Comisariatul Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu şi Serviciul Investigarea Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Olt

Controlul, efectuat la Primăria comunei Coloneşti (judeţul Olt), la firmele SC PULSOR SA Scorniceşti (judeţul Olt) şi SC MONDO COMPUTER SRL, din comuna Popeşti  (judeţul Argeş), precum şi la sediul secundar din Coloneşti al SC METALIM ARNICOM SRL Piteşti, a fost iniţiat după ce mai multe persoane au depus sesizări privind deversarea necontrolată de cianură în Pădurea Gruiu din Coloneşti. Comisarii Gărzii de Mediu au constatat că la liziera pădurii au fost depozitate necontrolat deşeuri în amestec (de construcţie, menajere în amestec cu pământ, vată minerală, segmente de conducte PVC şi recipiente din material plastic), precum şi oase de animale.
Comisariatul Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu a prelevat probe din deşeurile abandonate în Pădurea Gruiu şi de la Secţia Acoperiri Metalice a SC PULSOR SA, care au fost transmise pentru testare la Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj. Rapoartele emise de această autoritate au arătat că atât deşeurile abandonate în Pădurea Gruiu, cât şi cele existente în Secţia Acoperiri Metalice a SC PULSOR SA sunt deşeuri periculoase, care constituie o sursă potenţial poluatoare a solului şi subsolului.

Măsuri şi sancţiuni

Ca urmare a măsurilor dispuse de comisarii Gărzii de Mediu, Primăria Coloneşti a strâns deşeurile din pădure, asigurând totodată curăţarea şi refacerea suprafeţei de teren situată la liziera Pădurii Gruiu, afectată de depozitări necontrolate de deşeuri de origine animală. În plus, primarul din Coloneşti, Florin Miu, a primit o amendă de 15.000 de lei pentru nerespectarea termenului impus de Garda de Mediu pentru curăţarea lizierei. Societatea MONDO COMPUTER SRL a fost sancţionată cu 40.000 de lei pentru încălcarea obligaţiei de a colecta şi stoca separat diferitele categorii de deşeuri periculoase preluate de la PULSOR SA, în timp ce sediul secundar din Coloneşti al societăţii METALIM ARNICOM SRL a fost amendat cu 10.000 de lei pentru lipsa copiilor formularelor de încărcare-descărcare deşeuri nepericuloase în baza cărora s-a efectuat, în anul 2013, transportul deşeurilor generate din activitatea desfăşurată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS