14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFraude şi în ultima zi a bacalaureatului

Fraude şi în ultima zi a bacalaureatului

http://www.youtube.com/watch?v=4UV4FZxHE_s

Vineri a avut loc ultima probă scrisă a primei sesiuni de bacalaureat din acest an, care s-a finalizat sub semnul fraudei. Patru elevi din Craiova au fost eliminaţi din examen pentru că au încercat să copieze, deşi evaluarea a fost la o disciplină la alegere din aria profilului sau a specializării.

Doi dintre candidaţii eliminaţi sunt de la Liceul „Matei Basarab“, un elev este de la Colegiul Tehnic Energetic, iar celălalt este de la  Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate Craiova, la acest ultim centru fiind înregistrat un asemenea caz şi la cea de a doua probă scrisă. „În toate cele patru cazuri, candidaţii au fost găsiţi cu telefoane mobile şi sisteme hands free pentru receptarea soluţiilor oferite din afara centrelor de examen“, a precizat Alexandrina Năstase, vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat. Situaţiile nu sunt singulare. La toate probele de examen s-au înregistrat eliminări, astfel că în judeţul Dolj, până la finalul sesiunii, au fost 19 cazuri de elevi care au încercat să fraudeze examenul. Sancţiunea este aceeaşi pentru toţi candidaţii, indiferent de ziua în care au fost descoperiţi că deţin asupra lor surse de inspiraţie. Conform metodologiei pentru bacalaureat, li s-au anulat notele la toate probele susţinute până acum şi au pierdut dreptul de a mai participa la următoarele două sesiuni.

Vocabular
de absolvent…

Bacalaureatul nu a fost tratat cu seriozitate nici de cei care au rămas în clase. Zeci de elevi au ales să se deplaseze la centrele de examen, doar pentru a se distra. Şi o astfel de situaţie am întâlnit vineri şi la centrul de examen de la Liceul „Traian Vuia“ din Craiova. La poarta unităţii nu era nici unul dintre cei doi paznici care ar fi trebuit să monitorizeze intrarea şi ieşirea din centru. Unul stătea prin curte la umbră, iar celălalt era peste stradă. Am intrat în curtea unităţii cu camera de filmat şi am stat de vorbă cu elevii, care au vrut să ne demonstreze ce au învăţat în cei patru ani de liceu. „A fost acolo, în sală, un asistent, un profesor, extraordinar de dur. A vrut să mă ia de perciuni, ca să nu copiez“, spune unul dintre candidaţi. În jurul lui se strâng toţi care ieşiseră din sala de examen şi pierdeau vremea în curtea liceului. Atunci, portarul care era la umbră se autosesizează şi pune mâna pe cameră supărat că nu i s-a cerut acceptul pentru a pătrunde în curtea liceului. În ajutor îi vine şi colegul de peste stradă, care ne spune că nu ştim ce facem. Nu au stabilit nici un fel de ordine chiar dacă s-au postat în faţa porţii, elevii intrau şi ieşeau după bunul plac. Am încercat să aflăm la ce au susţinut o parte din candidaţi examenul, dar am avut surprize. „Am dat… la … biologie. Uitasem. Am făcut un subiect. Cred că iau o notă de trecere“. Tânăra are şi un vocabular grosolan la adresa unui cadru didactic care iese din curtea centrului de examen cu maşina. „Fă urâto, să ne mănânci…“. De altfel, cei care nu au învăţat au adus jigniri celor pe care îi ştiau drept „tocilari“. Din cauza conotaţiilor obscene, cuvintele nu pot fi redate în acest text, dar comportamentul elevilor ar trebui să ridice mari semne de întrebare conducerii liceului.

Logică mai grea la bac decât la olimpiadă

Pentru elevii care au reuşit să conştientizeze importanţa bacalaureatului, ultima probă nu a fost chiar un moment de bucurie. Subiectele de la logică şi argumentare au dat de furcă celor care au ales această disciplină. „Eu sunt olimpică. Am fost la faza naţională şi mi s-a părut foare dificil. Nu ştiu ce să zic de colegii mei. Cred că va fi măcel. La fiecare parte am avut câte un subiect dificil, dar cred că partea a treia ne-a dărâmat. A fost foarte multă teorie. Nu ne aşteptam la asemenea cerinţe. Cred că o să iau şapte pentru că a fost foarte greu“, a precizat Anca P., una dintre candidatele de la centrul de examen organizat la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. Ultima probă a bacalaureatului s-a derulat la mai multe discipline, elevii din Craiova optând, în funcţie de profil şi specializare, pentru chimie, economie, fizică, filosofie, geografie, informatică, logică şi argumentare, psihologie şi sociologie. Cele mai uşoare subiecte au fost, după spusele celor examinaţi, la biologie. „Subiectele au fost mai mult de cultură generală. Nu era nevoie de pregătire specială“, a precizat candidatul Robert Brânduş. Primele rezultate ale acestei sesiuni se vor afişa luni, 8 iulie, la ora 12.00, în toate centrele de examen. Candidaţii nemulţumiţi de punctaj pot depune contestaţii până la ora 16.00.

Un caz medical la Segarcea

Tot vineri, la ultima probă o elevă de la Liceul „Horia Vintilă“ din Segarcea nu a reuşit să ajungă la timp pentru a susţine examenul scris din cauza unei probeleme medicale. „Eleva a avut o criză de enterocolită. A făcut dovada cu un act medical de la medicul de familie şi cu acceptul comisiei naţionale pentru bacalaureat a fost acceptată să susţină examenul începând cu ora 13.30. S-au folosit subiectele de rezervă care au fost preluate în aceleaşi condiţii ca şi variantele de la examenul de dimineaţă“, a precizat vicepreşedintele comisiei judeţene de bacalaureat. Numărul candidaţilor care nu au ajuns să susţină ultima probă a acestei sesiuni nu este deloc mic, fiind înregistraţi 507 absenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS