17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCardul naţional de sănătate, introdus prin ordonanţă de urgenţă

Cardul naţional de sănătate, introdus prin ordonanţă de urgenţă

 

Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, atât de controversat în ceea ce priveşte datele conţinute şi modul de distribuire, ar putea fi tipărit în curând şi oferit persoanelor asigurate cu vârsta peste 18 ani. Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat pe site proiectul unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care se referă strict la acest card de sănătate ce va face dovada calităţii de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, deţinătorul său urmând să beneficieze de întregul pachet de servicii medicale de bază.
„Serviciile medicale, medicamente şi dispozitive medicale furnizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate în baza cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se acordă persoanelor care au calitatea de asigurat, în condiţiile prezentei legi“, se specifică în proiectul OUG.
Tot aici sunt trecute şi informaţiile minime care pot fi accesate de pe cardul naţional de sănătate, despre care s-a făcut atâta tam-tam în ultima perioadă: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului naţional de sănătate şi data expirării acestuia. Pe lângă aceste informaţii, pe cipul cardului naţional de sănătate vor mai fi înregistrate codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, acceptul exprimat în timpul vieţii pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces, numele, prenumele şi datele de contact ale medicului de familie, precum şi un certificat pentru autentificarea în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne.

Distribuirea, în sarcina CAS

În proiectul de ordonanţă se specifică şi cine se va ocupa de distribuirea cardului naţional de sănătate către asiguraţi, după ce medicii de familie şi-au menţinut poziţia privind refuzul de a-l distribui. Acest lucru va cădea în sarcina caselor de asigurări de sănătate „direct sau prin furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară, după caz“. Astfel, conform noilor prevederi, medicii de familie se vor implica în distribuirea cardului de sănătate doar „pentru cazurile sociale speciale (persoane grav bolnave, nedeplasabile sau din localităţi izolate)“.
Legea mai spune că persoanele asigurate au obligaţia prezentării cardului naţional de sănătate, în vederea acordării serviciilor medicale de către furnizorii aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Neprezentarea acestuia sau prezentarea lui fără a fi îndeplinită calitatea de asigurat conduce la acordarea acestor servicii numai contra cost, cu excepţia situaţiilor în care calitatea de asigurat a fost pierdută ca urmare a faptului că angajatorul nu a virat contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru angajaţii proprii, se mai arată în textul de lege. Proiectul OUG va rămâne pe site-ul MS, la transparenţă decizională, până pe 26 iulie, şi ar mai putea suferi modificări până să fie publicat în Monitorul Oficial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS