21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Te pup! Pa, Pa!

http://www.youtube.com/watch?v=5ZWqiDyjQGw

Brandul fotbalistic Universitatea Craiova a ajuns la o răscruce. De ieri, în competiţia pentru inimile suporterilor alb-albaştri a intrat şi CS Universitatea Craiova – club girat de primărie şi de fotbaliştii Craiova Maxima, cu un buget de 1,5 milioane de euro, care va evolua din toamnă în Liga a II-a pe locul oferit în 2011 de FRF. U Craiova – clubul dezafiliat al lui Adrian Mititelu, a fost evacuat ieri de pe „Ion Oblemenco“.
Iubitorii de fotbal din Bănie au acum posibilitatea să aleagă clubul care îi reprezintă.

27 iunie 2013: o zi de cotitură pentru istoria fotbalului oltean. Universitatea Craiova, „Campioana unei mari iubiri“, echipa de fotbal care a făcut să vibreze la unison inimile a milioane de suporteri din România, intră oficial într-o nouă eră. Una în care, paradoxal, se desparte şi se leagă simbolic de trecut. Pe de o parte, avem istoria recentă a U Craiova (1994 – 2013), care a adus în lumina reflectoarelor o galerie de finanţatori privaţi, două retrogradări în Liga a II-a (2005 şi 2011) şi o dezafiliere de la FRF (2011). Ultimul finanţator al activităţii de fotbal a fost Fotbal Club U Craiova SA, societate înfiinţată în 2002 de Dinel Staicu şi preluată în 2005 de Adrian Mititelu. De cealaltă parte, avem o istorie glorioasă (1948-1994): patru titluri de campioni şi şase Cupe ale României. Avem fenomenul Craiova Maxima şi partidele memorabile din Cupa UEFA (1982-1983).

CS Universitatea Craiova – buget de 1,5 milioane de euro

Începând de ieri, iubitorii de fotbal din Craiova pot alege trecutul pe care vor să şi-l asume. Municipiul Craiova se va asocia cu Clubul Sportiv (CS) Universitatea Craiova şi un investitor privat pentru a înscrie în Liga a II-a o echipă de fotbal care îşi asumă trecutul de legendă al Craiovei Maxima. Noul proiect are girul „Generaţiei de Aur“ care a adus Craiova în atenţia Europei. Informaţiile au fost prezentate de primarul Olguţa Vasilescu, în cadrul unei conferinţe de presă: echipa se va numi Clubul Sportiv (CS) Universitatea Craiova şi va evolua în alb-albastru. Bugetul este de 1,5 milioane de euro, 22 de jucători se află deja sub contract cu noul club. „În această asociere, Primăria Craiova vine cu locul de Liga a II-a, care a fost aprobat încă de anul trecut în Adunarea Generală (AG) a FRF şi care a fost oferit municipiului Craiova pentru a înscrie altă echipă, ca un fel de compensaţie pentru faptul că a fost dezafiliată FC Universitatea Craiova. De asemenea, vom veni cu stadionul «Ion Oblemenco» în această asociere“, a precizat Olguţa Vasilescu. Săptămâna viitoare, vom afla numele investitorilor şi organigrama clubului.
Ziua de ieri marchează şi ruptura iremediabilă între primarul Olguţa Vasilescu şi Adrian Mititelu, care a susţinut-o în campania electorală din 2012. „Mi-am dorit foarte mult ca Adrian Mititelu să reuşească să facă echipa de fotbal. Cred că nici unul dintre dumneavoastră nu poate să-mi aducă vreo acuză că nu l-am sprijinit în acest an cu tot ce a fost posibil din punct de vedere legal. O singură condiţie am avut: să facă echipa. Pentru că acest oraş nu mai poate să stea un an fără o echipă de fotbal. A avut termen un an. Am ajuns acum o lună la concluzia că nu poate să respecte acest termen din cauze financiare. (…) Mi-am dat seama că nu poate să facă echipa de fotbal şi am trecut la planul B. Şi atunci am căutat un investitor care a vrut să se asocieze cu Primăria Craiova“, a spus Olguţa Vasilescu.

Mititelu, evacuat de pe „Ion Oblemenco“

În consecinţă, CS Universitatea Craiova va fi, începând din toamnă, noua echipă alb-albastră a oraşului. De cealaltă parte, dezafiliată în 2011 de la FRF şi pierdută prin sălile tribunalelor, Fotbal Club U Craiova SA – societatea care reprezintă simbolic trecutul recent, şi-a trăit ultimele clipe pe legendarul stadion „Ion Oblemenco“. La primele ore ale dimineţii, reprezentanţii Primăriei Craiova s-au prezentat cu Poliţia Comunitară pentru a prelua arena în custodie. Luna trecută, Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat predarea în folosinţă gratuită a stadionului către Compania Naţională de Investiţii (CNI), pentru realizarea unei arene moderne. Adrian Mititelu a fost prezent la faţa locului şi nu a ezitat să facă reproşuri fostului aliat din campania electorală. „Când au făcut campanie electorală pe stadion mi-au stricat gazonul. Când au venit toate vitele alea pesediste aici să facă campanie, am făcut-o pentru binele clubului. Şi acum ei spun că nu mai este stadionul meu. Acest stadion a fost construit pentru Universitatea Craiova“, a acuzat Mititelu. Fostul finanţator pare că s-a resemnat cu ideea că reprezintă trecutul, însă susţine în continuare că brandul Universitatea Craiova îi aparţine. „O să fie o propagandă mare care o să se facă noii echipe. O să încerc să rezist pe baricade cât pot, o să fac tricouri, o să le dau gratuit, o să fac acţiuni de spectacol. O să fac tot posibil să menţin brandul Universitatea Craiova în viaţă. Ea (Olguţa Vasilescu – n.r) a vrut să-şi anexeze brandul, ea crede că prin nişte artificii poate să anexeze brandul Universitatea Craiova. Eu în doi-trei ani o să fiu mai tare decât ea din toate punctele de vedere“, a spus acesta. Adrian Mititelu nu era el însuşi dacă nu făcea şi câteva declaraţii hilare, în stilul caracteristic. „O să apelez la Ambasada SUA şi ale altor ţări democratice să le spun ce se întâmplă în România. Ce se întâmplă aici este demn de anii ‘50“, a afirmat fostul finanţator.

Alegerea suporterilor

Fără îndoială, marea încercare a celor care au pus bazele noii echipe Universitatea Craiova constă în atragerea suporterilor către acest proiect. A spus-o şi Olguţa Vasilescu: „O să mă întrebaţi de palmares. Este o discuţie care ştiu că îl deranjează foarte tare pe Adrian Mititelu. Ieri (miercuri – n.r.) am avut o întâlnire cu fotbaliştii Craiova Maxima şi mi-am dorit foarte mult să ştiu opinia lor. Pentru că este o decizie foarte grea pe care o iau, poate că cea mai grea din viaţa de primar. Toţi au spus acelaşi lucru: Craiova noastră, pe care am făcut noi performanţă, Craiova Maxima, este CS Universitatea Craiova; ce are la activ acest club pe care îl deţine Adrian Mititelu sunt nişte retrogradări în divizia B şi o dezafiliere; dar noi recunoaştem CS Universitatea Craiova şi vrem ca aceasta să fie echipa care ne reprezintă pe noi“. În situaţia dată, nu depinde decât de noi să ne alegem Craiova care ne reprezintă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS