17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMarile dosare TVA, la apel

Marile dosare TVA, la apel

Trei dintre deja celebrele dosare privind returnările ilegale de TVA din judeţul Dolj au ajuns sau urmează să ajungă pe rolul Curţii de Apel Craiova, lângă dosarul finanţiştilor acuzaţi că au înlesnit obţinerea acestor returnări de TVA. Instanţa trebuie să hotărască dacă va „umbla“ la pedepsele primite de Genică Boerică, Samir Sprînceană şi fraţii Mihăilescu: şapte ani şi şase luni de închisoare, 18 ani, respectiv câte zece ani de puşcărie.

Primul dintre cele trei dosare amintite, cel al omului de afaceri Genică Boerică, a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 17 septembrie 2012, la patru luni după condamnarea inculpaţilor.
    Genică Boerică şi alţi trei inculpaţi – Radu-Constantin Drăgan, Aurel Dorian Prie şi Florentin Şargarodschi – au fost trimişi în judecată în februarie 2008, toţi fiind acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat cu intenţia de a obţine ilegal rambursări de TVA de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Procurorii DIICOT au stabilit că, sub îndrumarea lui Boerică, ceilalţi inculpaţi au întocmit şi semnat în fals înscrisuri în scopul producerii de consecinţe juridice care au dus, în final, la obţinerea frauduloasă de rambursări ilegale de TVA în valoarea de peste 2,65 milioane de lei. Ulterior, între luna mai 2004 – ianuarie 2005, Boerică i-a determinat pe cei trei să dispună, direct sau prin intermediari, retragerea sau transferarea din conturi deschise la unităţi bancare din Bucureşti şi Craiova a întregii sume obţinute de la DGFP Dolj. Rambursările ilegale de TVA au fost obţinute în numele societăţilor comerciale SC REGINA SRL Craiova (în mai şi iulie 2004), respectiv SC DRAGSTRO SRL Craiova (în septembrie 2004). În final, o mare parte din banii obţinuţi ilegal au intrat în buzunarele lui Boerică, fiind folosiţi pentru amenajarea unei vilei personale în Poiana Braşov.
Pe 22 mai, anul trecut, Tribunalul Dolj i-a condamnat pe toţi cei patru inculpaţi. Şargarodschi a primit trei ani şi şase luni de închisoare, Drăgan – patru ani, iar Prie a primit cinci ani şi şase luni de puşcărie. În schimb, Boerică a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare. Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel de inculpaţi, dosarul ajungând pe masa magistraţilor de la Curtea de Apel Craiova pe 17 septembrie. La ultimul termen de judecată, cel de pe 14 iunie, instanţa a fixat termen pentru 7 iulie, până când se aşteaptă verificarea SC DRAGSTRO SRL de către inspectorii ANAF.

Fraţii Mihăilescu, câte zece ani de puşcărie

Oamenii de afaceri Nicolae şi Ion Eugen Mihăilescu au fost trimişi în judecată în 2006 pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
În acest dosar, procurorii DIICOT au stabilit că fraţii Mihăilescu, dar şi Dan Stoica, Vasile David, Stela Băeţică şi Cristina Coţofană, în calitate de asociaţi, acţionari, administratori ori salariaţi la SC EXTENSIV COM SRL, SC EXTERRA SRL, SC ZAHĂRUL SA Calafat, SC EXALCOM SRL şi SC DONGEN COM SRL din Craiova, au iniţiat, desfăşurat şi determinat încheierea unor documente fictive, care atestau achiziţionarea de utilaje pentru suma de aproape 60 de milioane de lei. În baza acestor tranzacţii fictive, inculpaţii au solicitat şi obţinut rambursări şi compensări ilegale de TVA şi alte obligaţii fiscale în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei.
Pe 12 octombrie 2012, după aproape şase ani de când inculpaţii au fost deferiţi justiţiei, Tribunalul Dolj i-a găsit vinovaţi şi i-a condamnat. Fraţii Mihăilescu au fost condamnaţi la câte zece ani de închisoare pentru infracţiunile comise, Dan Stoica – la şase ani, Vasile David – la trei ani, iar Stela Băeţică – la doi ani. Faţă de Cristina Coţofană s-a dispus încetarea procesului penal. Şi în acest caz, inculpaţii au făcut apel, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel Craiova pe 1 aprilie, anul acesta. La termenul de pe 14 iunie, instanţa a acordat termen pentru 28 iunie, pentru a primi suplimentele unui raport de expertiză.

18 ani de închisoare pentru Samir

Pe 11 februarie, anul acesta, Tribunalul Dolj i-a condamnat pe cei 11 inculpaţi din dosarul returnărilor ilegale de TVA obţinute de omul de afaceri Samir Sprînceană, pedepsele însumând 92 de ani de puşcărie.
Procurorii DIICOT – Structura Centrală au menţionat în rechizitoriu că, între iulie 2003 şi octombrie 2004, grupul din care făceau parte Samir Sprânceană, Adrian Marius Berceanu, Roland Împuşcătoiu, Florinela Dobre, Petrişor Crăciun, Alin Popa şi Florinel Buioca a solicitat şi obţinut ilegal, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, TVA cu titlu de rambursare de la DGFP Dolj în valoare de 659.188.708.982 de lei vechi. Procurorii au stabilit că banii obţinuţi din rambursările ilegale de TVA au fost ridicaţi în numerar sau au fost transferaţi în conturile SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL, societăţi la care Sprânceană, Berceanu şi Florinela Luminiţa Dobre erau asociaţi şi administratori, cu motivaţia „achiziţii agricole“ sau „plată salarii“, deşi firmele respective nu au achiziţionat niciodată produse agricole, iar societăţile comerciale nu au avut salariaţi în acea perioadă. Pentru a obţine returnările de TVA, Samir şi partenerii săi de afaceri au fost ajutaţi, printre alţii, de Petrişor Crăciun, Alin Popa şi Florinel Buioca, care, prin mai multe societăţi comerciale, au emis documente financiar-contabile ce atestau diverse operaţiuni comerciale fictive, documente folosite la obţinerea rambursărilor de la DGFP Dolj.
Inculpaţii au fost trimişi în judecată la începutul lunii august 2006, fiind acuzaţi de comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, fals, uz de fals, evaziune fiscală sau constituirea unui grup infracţional organizat.
Pe 11 februarie, Samir şi Berceanu au fost condamnaţi la câte 18 ani de închisoare, Roland Împuşcătoiu la 14 ani de închisoare, iar Petrişor Crăciun, Florinela Dobre, Alin Popa şi Florinel Buioca – la câte zece ani. Singurul inculpat care a primit o pedeapsă sub zece ani a fost Luiza Popa, care a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Faţă de ceilalţi trei inculpaţi, instanţa a dispus încetarea procesului penal pentru că faptele s-au prescris. Inculpaţii au făcut apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, însă dosarul nu a ajuns nici acum pe rolul Curţii de Apel Craiova. Potrivit magistraţilor, motivarea hotărârii luată în acest dosar nu a fost redactată în întregime, urmând ca după redactarea documentului dosarul să fie înaintat Curţii de Apel Craiova.

Finanţiştii, judecaţi la aceeaşi instanţă

35 de finanţişti doljeni au fost trimişi în judecată în iulie 2009, fiind acuzaţi că au produs un prejudiciu de peste 30 de milioane de euro bugetului de stat, semnând documentele în baza cărora 42 de firme controlate de afaceriştii Genică Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu au beneficiat de returnări ilegale de TVA între anii 2001 – 2004. În iulie 2011, din cei 35 de inculpaţi, Judecătoria Craiova a găsit vinovaţi şi condamnat 32 la pedepse între doi şi trei ani de închisoare cu suspendare. Alţi patru inculpaţi au fost achitaţi. Eugenia Ghiga, fostă şefă de serviciu la DGFP Dolj, este singura care a fost condamnată cu executare, aceasta primind trei ani de închisoare. Atât inculpaţii, cât şi procurorii au făcut recurs împotriva sentinţei Judecătoriei Craiova, care se judecă la Curtea de Apel Craiova începând cu 21 februarie 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS