8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj195 de elevi din Dolj au ratat evaluarea naţională

195 de elevi din Dolj au ratat evaluarea naţională

http:http://www.youtube.com/watch?v=AZFk5UxLaG8

Evaluarea naţională a debutat ieri cu mari emoţii, dar şi cu absenţe. 195 de elevi din Dolj nu s-au prezentat la proba scrisă de limba şi literatura română, fapt care va atrage şi ratarea primei etape de admitere la liceu.

Ieri, 5.336 de elevi de clasa a VIII-a au fost aşteptaţi în 157 de centre de examen pentru a susţine proba scrisă la limba şi literatura română. Examenul a început la ora 9.00, pe masa candidaţilor fiind distribuită varianta de subiecte cu numărul zece, extrasă de Centrul de Evaluare şi Examinare din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. Subiectele au vizat analizarea unui fragment la prima vedere din opera lui Alexandru Vlahuţă, „Din durerile lumii“, pe marginea căruia au avut de realizat caracterizarea unui personaj, descrierea genului epic, precum şi identificarea unor sinonime. La punctul al doilea, candidaţii au avut de analizat un text care viza organizarea unui concurs, fiind formulate şi cerinţe gramaticale, dar şi realizarea unei compuneri în care să se redea o întâmplare reală sau imaginară trăită în timpul unui concurs.  

Baremul, ţinut secret până la final

Varianta de subiecte nu a ajuns la părinţi până în ultimul moment, situaţie care a creat mari emoţii celor care au aşteptat în faţa centrelor de examen să vadă ce au rezolvat elevii. „De obicei, după o oră şi jumătate se afişa varianta de subiecte şi baremul. Acum nu este nimic pus la avizier, ceea ce mă face să fierb că nu ştiu dacă a fost greu sau uşor. Măcar ştiu de ce stă în sală“, a spus una dintre mămicile care aşteptau la poartă. Primele semne le-au primit chiar de la copii, care au şi dat verdictul. „Subiectele nu au fost foarte uşoare, ci de nivel mediu. Am avut şi cerinţe la care am stat mai mult, poate şi din cauza emoţiilor. Mă aştept la un rezultat bun“, a precizat Flavia Mitre, de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“.
Nota de la examen nu determină ratarea admiterii, dar influenţează opţiunile, ceea ce a creat tensiune în rândul părinţilor şi elevilor, care vor să fie admişi la licee care cer medii mari. „Fiica mea vrea să opteze pentru profilul real de la Colegiul Naţional «Elena Cuza» şi are nevoie de o notă mare. Chiar am emoţii pentru ea, poate chiar mai mari decât le are ea pentru că mă gândesc că sub stres poate greşi“, a precizat Liliana Grigorescu, mama unei eleve care se afla în centrul de examen. Părinţii vor trăi ultimele emoţii joi, când va avea loc proba scrisă la matematică. Primele rezultate vor fi afişate sâmbătă. Media obţinută la evaluarea naţională va reprezenta 50% din media de admitere la liceu.

Examen pe patul de spital

O elevă din Craiova a susţinut prima probă a evaluării naţionale în salonul de spital. Potrivit preşedintelui comisiei judeţene pentru evaluarea naţională, Luminiţa Popescu, eleva va susţine şi proba scrisă la matematică în aceleaşi condiţii, din motive medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS