17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSărbătoare pentru spor şi sănătate la Predeşti

Sărbătoare pentru spor şi sănătate la Predeşti

Comuna Predeşti s-a îmbrăcat în strai de sărbătoare la sfârşitul săptămânii trecute. Rusaliile, dincolo de semnificaţia creştină, pentru locuitorii din Predeşti este sărbătoarea lor, a localităţii în care trăiesc. În acest an, comunitatea serbează a V-a aniversare a zilelor comunei.
„Manifestările sunt prilejuite de sărbătoarea localităţii. De cinci ani serbăm la Rusalii, Zilele comunei Predeşti. Am lansat această sărbătoare în anul 2008 şi suntem mândri că putem continua tradiţia. Cu acest prilej, se «porneşte» căluşul. Avem un grup de tineri care păstrează şi joacă acest dans străvechi şi pe care îl transmit din generaţie în generaţie. Începând de sâmbătă, grupul căluşarilor merge pe la casele oamenilor. Gospodarii care vor să fie ocrotiţi de rele, de boală, deschid poarta căluşului. Se spune că cel care a primit o dată căluşul este bine să-l primească trei ani consecutiv. Am legat ziua comunei de sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, Rusaliile, pentru că sunt considerate că au grijă de oameni, îi ocrotesc. Aşa ne dorim să fie şi locuitorii comunei Predeşti, ocrotiţi. Este o sărbătoare de întâlnire a fiilor comunei şi a tuturor localnicilor. E vremea ca oamenii să se bucure de joc şi voie bună pentru că, după muncă, un pic de distracţie nu strică“, a spus viceprimarul localităţii Predeşti, Maria Sărăcin.

Căluşul ca la Predeşti

Uliţele comunei au răsunat duminică de sunetul tobelor care ţineau ritmul paşilor de dans al căluşarilor. „Hăpşa, hăpşa“, strigă vătaful şi dansatorii pornesc jocul, bat pământul cu piciorul şi zurgălăii prinşi la brâu încep să sune. În jurul dansatorilor miroase a pelin, ridică bâtele în aer, apoi le coboară pe pământ. Dansul este un vârtej, iar oamenii privesc cu uimire dansatorii. Uneori, câte o femeie le pune în braţe un copil să-l „joace“ căluşul, doar aşa va scăpa de rele. Trec pe la porţile oamenilor şi, în cele din urmă, poposesc în centrul comunei. Aici s-a adunat toată suflarea Predeştiului, că doar este sărbătoare. Aici s-au ţinut spectacolele muzicale, aici, în frunte cu primarul comunei, Florin Şerban, locuitorii comunei s-au prins în hora satului.
„Locuitorii se bucură de un spectacol de muzică populară, susţinut de un ansamblu folcloric în frunte cu Cristi Bănăţeanu şi Cristi Sfetcu. Pentru cei mici am adus un carusel şi o trambulină. Oamenii se bucură, se prind la joc ca în zi de sărbătoare. Seara se încheie cu un foc de artificii şi toate acestea le-am făcut şi gândit pentru bucuria şi distracţia localnicilor“, a adăugat Maria Sărăcin, viceprimarul comunei Predeşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS