10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomâni morţi într-un accident în Muntenegru

Români morţi într-un accident în Muntenegru

Cel puţin 18 persoane au murit, iar alte 33 au fost duse la spital, după ce autocarul în care se aflau, înmatriculat în România, a căzut într-o prăpastie, în Muntenegru. Accidentul s-a produs pe sectorul de drum Kolasin-Podgoriţa, în dreptul podului Grlo. Autorităţile din Muntenegru au confirmat că toate victimele din autocar sunt cetăţeni români.

Autocarul efectua un circuit turistic în Muntenegru şi Croaţia, iar accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea montană, la circa 30 de kilometri nord de capitala Podgoriţa, potrivit Agerpres, iar răniţii au fost transportaţi la spitale din capitala Muntenegrului. Potrivit primelor informaţii, autocarul a derapat pe un pod la Zdijelo, în apropierea Mănăstirii Moraca, şi s-a prăbuşit 40 de metri într-o prăpastie. Accidentul s-a produs duminică, în jurul orei 15.00 GMT (18.00, ora României).
Un pasager din autocar a declarat, după accident, că şoferul era în depăşire şi avea o viteză cu mult mai mare decât limita legală. „Eu mă simt relativ bine, ceilalţi sunt mult mai rău. Am lovituri destul de puternice pe corp, dar nu cu efecte majore. Am doar câteva zgârieturi. Eu am căzut din autocar în timp ce se rostogolea. Şoferul a încercat să depăşească la intrarea într-un viaduct, accelerând. Am început să strigăm la el să încetinească. A accelerat, a încercat să evite maşina din faţă şi a sărit peste parapet. Limita de viteză a fost de 50 km/h, iar el avea undeva pe la 90 km/h. Nu ne grăbeam, aveam timp să ajungem“, a declarat pasagerul. El a mai povestit că la locul accidentului au apărut 30 – 40 de oameni cu corzi, care i-au salvat. „A fost o organizare impecabilă. Cei care n-aveau centuri de siguranţă au fost cei care au scăpat pentru că au fost aruncaţi din autocar“, a mai spus victima.

33 de români,
duşi la spital

Potrivit unui comunicat al Spitalului din Muntenegru, în unitatea medicală au fost aduse 33 de persoane rănite în urma accidentului rutier produs pe şoseaua Kolasin-Podgoriţa, în dreptul podului Grlo. Un pacient a ajuns la spital fără semne vitale, iar alţi doi pacienţi au decedat la scurt timp după internare, în Secţia de Terapie Intensivă, în timp ce personalul medical îi pregătea pentru efectuarea de intervenţii chirurgicale. În urma operaţiilor efectuate la Spitalul din Muntenegru, şapte pacienţi se aflau ieri la prânz la Secţia de terapie intensivă. La Secţia pediatrie, a fost internat un copil, a cărui stare era stabilă la ora prânzului, pacientul prezentând parametri vitali stabili.
Potrivit reprezentanţilor spitalului, la Clinica de ortopedie şi traumatologie au fost internate şase persoane, pentru îngrijiri medicale, la Clinica de oftalmologie au fost internate cinci persoane, tot cinci se află la Clinica de chirurgie toracică, iar la Clinica ORL şi chirurgie maxilofacială sunt trataţi alţi trei pacienţi. De asemenea, alte trei persoane se aflau la Secţiile chirurgie digestivă, chirurgie plastică şi neurochirurgie.
Instituţia medicală a precizat că nu se cunosc numele persoanelor care nu sunt conştiente şi nici numele persoanelor care au decedat.

Celulă de criză
la nivelul MAE

La nivelul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a fost constituită o celulă de criză, ca urmare a accidentului din Muntenegru. Ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a mers la Podgoriţa pentru a coordona la faţa locului activităţile echipei operative din România, în cooperare cu autorităţile locale, pentru asistenţa victimelor accidentului. Conform unui comunicat al MAE, ieri-dimineaţă Corlăţean l-a contactat telefonic pe vicepremierul şi ministrul afacerilor externe muntenegrean, Igor Lukšić, în legătură cu accidentul de duminică din Muntenegru.
O echipă medicală şi una consulară din România au ajuns ieri la Podgoriţa, cu o aeronavă MApN. Aeronava C-27J Spartan a Forţelor Aeriene, care transporta două echipe de evaluare, una medicală şi una consulară, ce vor acţiona pentru sprijinul şi recuperarea cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier de duminică, a aterizat ieri-dimineaţă la Podgoriţa, la bord aflându-se şi secretarul de stat Raed Arafat.
Acesta a declarat ieri, într-o conferinţă de presă de la Spitalul din Podgoriţa, că vor fi trimise la faţa locului două avioane pentru transportul răniţilor în România şi un altul pentru aducerea în ţară a persoanelor decedate. Persoanele rănite în accidentul din Muntenegru care nu sunt transportabile vor rămâne la Podgoriţa şi vor fi aduse în România atunci când medicii vor stabili că acest lucru este posibil, a precizat secretarul de stat. El a mai spus că se lucrează cu Ministerul de Interne şi cu Ministerul de Externe pentru identificarea persoanelor rănite care sunt în comă sau la terapie intensivă.
Guvernul român a anunţat că va iniţia rapid toate verificările necesare pentru a se constata dacă firma implicată în organizarea transportului a respectat toate prevederile legale de siguranţă. Potrivit b1.ro, Ştefan Grigore, reprezentantul companiei Gregory Tour, căreia îi aparţine autocarul implicat în accident, a declarat, ieri, că şoferii autocarului care s-a prăbuşit au respectat timpii de odihnă şi de lucru, nefiind cunoscute motivele care au dus la provocarea accidentului în care au murit 18 persoane.
Ştefan Grigore a declarat că pentru o mai bună comunicare cu autoritățile din Muntenegru, directorul de transport se va deplasa la fața locului pentru a primi toate informaţiile. Acesta a precizat că autocarul de trei stele era prevăzut cu 49 de locuri plus alte două suplimentare și era condus de doi şoferi angajaţi ai societăţii, foarte experimentaţi, cu analizele medicale făcute în luna martie. „Noi avem în fiecare an şapte – zece circuite pe acest traseu. Nu ne-am mai confruntat niciodată cu o astfel de situaţie. Nu am avut probleme de opt ani. Timpii de odihnă ai șoferilor au fost respectaţi. Nu ştim exact ce s-a întâmplat acolo, nu avem informaţii legate de turişti, de aceea îl vom trimite pe directorul nostru de transport acolo pentru o comunicare mai directă cu autoritățile“, a mai spus Ştefan Grigore. Acesta a mai precizat că societatea are toate documentele conform reglementărilor în vigoare, având şi asigurare pentru bagaje și pasageri.
Marius Usturoi, directorul agenţiei de turism care a organizat circuitul pe care îl efectuau turiştii, a precizat că în autocarul operat de Gregory Tour se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor. El a relatat că era vorba despre un circuit turistic în Muntenegru şi Croaţia de şase zile. Turiştii au plecat sâmbătă dimineaţă din Bucureşti, seara au ajuns la Belgrad, unde au înnoptat, iar duminică dimineaţă au plecat mai departe în circuit. Usturoi a precizat că agenţia sa a mai lucrat cu Gregory Tour, care operează pe numeroase circuite, şi că nu a existat nici o problemă până acum. El a spus că nici transportatorul nu îşi explică cum s-a produs accidentul, susţinând că autocarul şi şoferii erau în cea mai bună stare.

Cetăţenii din Muntenegru, solidari cu victimele accidentului

Guvernul României a ţinut să mulţumească guvernului din Muntenegru, precum şi cetăţenilor din zonă pentru sprijinul important şi asistenţa acordată şi pentru solidaritatea de care au dat dovadă în faţa acestui tragic accident, arătând că modul în care cetăţenii din Podgoriţa s-au implicat pentru a ajuta, inclusiv prin donarea de sânge pentru victime, este cu adevărat remarcabil.

14 români morţi într-un accident produs în Ungaria

La sfârşitul lunii octombrie 2011, 14 români şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi grav într-un accident violent produs în apropiere de localitatea ungară Mako, pe autostrada M43. Accidentul s-a produs între un tir înmatriculat în România, care circula dinspre Arad către Budapesta, şi un microbuz care se deplasa pe ruta Valencia – Bucureşti, în care se aflau 15 cetăţeni români. Din primele cercetări făcute de poliţiştii din Ungaria s-a stabilit că şoferul tirului a adormit la volan și a pierdut controlul autovehiculului, care a trecut prin parapetul despărţitor al sensurilor de mers pe autostradă şi a lovit în plin microbuzul care circula regulamentar din sens opus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS