22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, meriţi mai mult!

Craiova, meriţi mai mult!

După zece zile în care scandalul noului târg de săptămână de pe strada Caracal a fost în atenţia opiniei publice, Pieţe şi Târguri SRL ne transmite că nu a avut timp să răspundă întrebărilor formulate de GdS. Cazul ajunge în atenţia organelor de control.

Scandalul noului târg de săptămână care se construieşte pe strada Caracal, nr. 172B din Craiova, este încă, departe de a se fi încheiat. După cum se ştie, începând cu luna martie 2013, SC Pieţe şi Târguri SRL, societate patronată de Consiliul Local (CL) Craiova, plăteşte 15.000 euro/lună către societatea Texind SA, pentru cei 32.000 mp pe care i-a închiriat la adresa amintită. Societatea care administrează pieţele şi târgurile din oraş a acumulat deja o datorie de 60.000 de euro la chirie, deşi nu desfăşoară nici o activitate specifică în târg, pentru că locaţia nu este amenajată.
După izbucnirea scandalului, SC Pieţe şi Târguri SRL a emis un comunicat de presă în care afirma că lucrările de amenajare a târgului sunt executate de societatea Texind SA, deoarece societatea CL nu dispune de resursele financiare necesare. Mai mult, conform comunicatului de presă, enumeră tipurile de lucrări cerute de Pieţe şi Târguri SRL şi susţine că acestea ar fi fost prevăzute în contractul de chirie.

Politica struţului

Pe 11 iunie 2013, am solicitat directorului Cătălin Resceanu (foto) un scurt interviu pentru lămurirea acestei situaţii. Fiind refuzaţi, a trebuit să depunem o cerere în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, în care am solicitat câteva date punctuale, cum ar fi: când se vor finaliza lucrările la viitorul târg de pe strada Caracal; cine execută lucrările şi care este valoarea lucrărilor executate; în ce constau aceste lucrări; care este valoarea chiriei lunare către firma Texind; furnizarea unei copii a contractului încheiat cu firma Texind. La zece zile de la depunerea acestei solicitări, am primit la redacţie următorul răspuns: „În urma cererii dumneavoastră, înregistrată la SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, cu nr. 13498/11.06.2013, vă informăm că datorită complexităţii solicitaţiilor dumneavoastră din cererea antemenţionată, dar şi activitatea intensă a societăţii noastre din această perioadă, vă vom da un răspuns în cel mai scurt timp posibil, conform prevederilor legale“. Lăsăm la o parte formularea execrabilă a acestui răspuns semnat de purtătorul de cuvânt Sorin Matei, pentru a analiza modul în care conducerea Pieţe şi Târguri SRL tratează opinia publică. Timp de zece zile, acest scandal a captat atenţia opiniei publice craiovene. Doi consilieri municipali, Ionel Pană şi Marian Vasile, au cerut publicarea contractului cu Texind SA. Cu toate acestea, SC Pieţe şi Târguri SRL pretextează că nu are timp să lămurească situaţia. Craiovenii nu merită să fie sfidaţi. În aceste momente, ne gândim la sloganul de campanie al primarului Olguţa Vasilescu: „Craiova, meriţi mai mult!“. Scandalul târgului de săptămână ia proporţii, pentru că lucrările au demarat fără aviz de mediu şi autorizaţie de construire.

Afacerea firmei Texind

Instituţiile de control de la nivel local se urnesc cu greu. În consecinţă, GdS a sesizat vineri Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Aşteptăm în continuare reacţii şi răspunsuri din partea Gărzii de Mediu Dolj şi a Poliţiei Comunitare Craiova. Modul în care a fost încheiat acest contract ridică multe semne de întrebare: pe 8 ianuarie 2013, fără vreo dezbatere în cadrul CL Craiova, directorul Cătălin Resceanu a încheiat contractul cu firma Texind SA pentru o perioadă de zece ani, ceea ce face ca întreaga afacere să se ridice la 1,8 milioane de euro. Firma Texind este controlată de Andi Gaiu (prin Redexim SRL), fost membru de vază PSD. Contractul cu SC Pieţe şi Târguri SRL pare colacul de salvare pentru Texind SA, care a raportat pentru 2012 o pierdere de circa 120.000 de lei. Dimpotrivă, la 31 martie 2013 societatea raporta o cifră de afaceri de 66.000 de lei (15.000 de euro), reprezentată de veniturile din chirii. Reamintim, începând cu 1 martie Texind încasează de la Pieţe şi Târguri SRL o chirie de 15.000 euro/lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS