17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăluşarii au venit în alai la Craiova

Căluşarii au venit în alai la Craiova

A XV-a ediţie a Alaiului Căluşului Oltenesc a strâns, în Duminica Rusaliilor, la Craiova, cetele de căluşari din Sopot, Giurgiţa, Goieşti, Coţofenii din Dos, Dăbuleni şi Pieleşti. Craiovenii s-au putut întâlni cu căluşarii atât în Piaţa „Mihai Viteazul“, cât şi la Debarcader, în Parcul „Nicolae Romanescu“.

Organizat de Consiliul Judeţean Dolj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, Alaiul Căluşului Oltenesc este o sărbătoare deja binecunoscută. Totuşi, căluşarii au reuşit să-i surprindă pe craioveni şi în această Duminică a Rusaliilor. Adunaţi pentru al cincisprezecelea an la Craiova, păstrătorii tradiţiei acestui dans s-au strâns începând cu ora 9.30 în Piaţa „Mihai Viteazul“, unde au încins o horă mare pe muzica lăutarilor din fiecare localitate.

Căluş cu… fete

„Suntem aici cu ceata din Pieleşti. Lucrez cu ei de nouă ani, iar băieţii i-am găsit în urmă cu un an. Sunt de peste tot, dar învaţă în Craiova. Sunt încă tineri care mai iubesc folclorul“, a spus Marga Chiurtu, coregraful Ansamblului Folcloric „Alunelul“ din Pieleşti, format numai din tineri. Deşi se ştie că acest dans este jucat numai de bărbaţi, în ceata din Pieleşti craiovenii au putut să vadă şi fete. „Ei sunt căluşul de spectacol, unde este permisă şi prezenţa femeilor, însă căluşul original este jucat numai de bărbaţi“, a completat coregrafa. Altă prezenţă inedită a fost cea a căluşarilor din Giurgiţa, singurii din Dolj şi din Oltenia care poartă fes.

Pelin anticăluş

Alaiul a pornit apoi, pe jos, către Debarcaderul din Parcul „Nicolae Romanescu“. Pe drum, mai mulţi curioşi s-au alăturat căluşarilor care au cântat şi au strigat, făcându-şi simţită prezenţa pe Calea Unirii. „Mi se pare frumos ce se întâmplă, mai vedem şi altceva. E o tradiţie foarte bună şi e bine că se mai păstrează încă“, a spus Marina Dragu, o craioveancă ce-i privea cu drag pe căluşari. Pe tot drumul lor, dar şi în parc, ei au împărţit pelin, iar oamenii s-au frecat cu el pe frunte, l-au pus la brâu sau l-au luat acasă pentru a-l pune în apa de spălat, ca să nu fie luaţi din căluş.
În ciuda căldurii, vizitatorii din parc au urmărit cu drag spectacolul pus la cale de căluşarii din comunele doljene. Dansurile au fost deschise de Ninel Cîrciumaru, un meşteşugar despre care GdS v-a mai povestit, care a jucat căluşul împreună cu echipa de copii pe care o pregăteşte. Aplaudaţi de cei care s-au strâns în jurul lor, căluşarii au arătat cât de bine ştiu să sară, să strige şi să cânte. „Noi încercăm să mai păstrăm această tradiţie, atât cât se poate“, a mărturisit Dumitru Nicolae, referent de specialitate la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. De la Craiova, cetele de căluşari au plecat în comunele lor, care au sărbătorit şi ele, cum cere tradiţia, Duminica Rusaliilor.

Căluşarii apără lumea de Iele

În Săptămâna Rusaliilor, oamenii nu au voie să lucreze la câmp sau cu animale, sunt interzise spălatul, făcutul curăţeniei, cusutul, sacrificatul păsărilor, urcatul în copac sau poposirea, în timpul nopţii, pe teritoriul Ielelor (păduri, câmpuri, grote, malul apelor). Nerespectând aceste interdicţii impuse de Iele, oamenii sunt „luaţi din căluş“. Căluşarii, prin jocul lor, apără comunitatea şi atunci când este nevoie să vindece şi să repare relele pricinuite oamenilor de forţa Ielelor. Mai mult, acest dans este cea mai importantă manifestare folclorică din cadrul obiceiurilor de Rusalii.

Ştiaţi că…

România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitățiii UNESCO cu Ritualul Călușului, inclus la 25 noiembrie 2005?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS