16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de familii îşi plâng copiii

Zeci de familii îşi plâng copiii

http:http://www.youtube.com/watch?v=TTGd2VZFosw

O bătrână îmbrăcată în doliu, cu faţa desfigurată de la atâta plâns şi îngrijorare, aştepta ieri-dimineaţă un semn de la ofiţerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj, care îi căutau nepoata în Jiu, în zona barajului de la Işalniţa. Ştia că nu mai exista nici o speranţă ca fata să trăiască, însă se ruga la Dumnezeu să fie găsită pentru a o înmormânta creştineşte. Ieri, la ora 10.15, Adelina Sandu, de 19 ani, a fost găsită şi adusă la mal. Situaţii tragice ca aceasta se întâmplă chiar şi de zece ori pe an în Jiu, însă doljenii par insensibili la astfel de evenimente. Refuză să ia în considerare plăcuţele de avertizare că scăldatul este interzis şi nu merg la ştranduri sau piscine, ci la Jiu sau la alte lacuri, în condiţiile în care în judeţul nostru nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere.

Inconştienţa, teribilismul, anturajul sau pur şi simplu inocenţa îi duc pe mulţi tineri la nenorociri. Ultimul caz tragic întâmplat în judeţul Dolj este cel al Adelinei Sandu, de 19 ani. Fata se afla la începutul unei noi etape în viaţa ei, în febra examenelor de bacalaureat şi împreună cu prietenii săi a plănuit o escapadă la scăldat în Jiu, la miezul nopţii. Însă, totul s-a năruit într-o clipă, la un simplu pas greşit în Jiu, fata a dispărut luată de curenţii de apă. „Era o fată aşa de frumoasă şi cuminte… Stau în Işalniţa de o viaţă, Adelina venea în vacanţe la mine, însă niciodată nu s-a dus la Jiu. Nici măcar nu îi plăcea să intre în apă… Nu ştia să înoate. Aşa a fost sortită… A intrat în apă cu altă prietenă, a făcut un pas şi a apucat să spună: «Raluca, aici e apa foarte mare»… Atât… Apoi a dispărut“, a povestit bunica Adelinei Sandu.
Familia şi prietenii îmbrăcaţi în doliu au aşteptat ore întregi ieri în jurul barajului de la Işalniţa pentru ca tânăra să fie găsită. Preţ de câteva ceasuri, întreaga plajă a fost transformată într-o scenă de groază, de jale şi suferinţă. Nici măcar aceste momente pline de durere nu i-au speriat pe tinerii aflaţi la plajă şi scăldat în locuri interzise. Fata a fost găsită la aproximativ doi kilometri de locul în care a dispărut sub apă, în apropierea balastierei din zona Troaca.

„Acum câţiva ani, chiar eu am găsit aici, la baraj o fată înecată“

Pescarii, dar şi alţi locuitori din zona Işalniţa au povestit că, zilnic, plaja din jurul barajului de la Işalniţa este luată cu asalt de craioveni. După ora 9.00 dimineaţa până a doua zi dimineaţa devine loc de distracţie.
„Zi şi noapte, tinerii vin aici la scăldat. Este foarte periculos, mai ales pentru cei care nu ştiu să înoate, însă din inconştienţă încearcă să treacă dintr-o parte în alta a malului. În ultimele zile, debitul apei a fost ridicat, curenţii de apă foarte puternici, cu toate astea plaja a fost plină. Acum câţiva ani, chiar eu am găsit aici, la baraj, o fată înecată… Sâmbăta şi duminica, de-a lungul Jiului, plaja este arhiplină“, a povestit Constantin Toganu, locuitor din zonă.

Ofiţerii ISU Dolj au precizat că se petrec
şi zece înecuri pe an

Potrivit reprezentanţilor ISU Dolj, de la începutul anului şi până acum au avut patru cazuri de persoane înecate. „Anual, avem între şapte şi zece cazuri de persoane înecate, cele mai multe în Jiu, şi cazuri izolate în lacurile din zona Gherceşti sau în Dunăre. Este destul de greu şi pentru noi, dar pentru familiile care rămân cu sufletul îndurerat! Recomandăm încă o dată tuturor doljenilor şi încercăm alături de GdS să tragem un semnal de alarmă pentru ca oamenii să evite scăldatul în locuri nepermise. Le recomandăm să meargă la ştranduri sau piscine, unde tot timpul există un instructor de înot şi care poate interveni în caz de nevoie. Pentru acest ultim caz am fost solicitaţi la ora 1.05 noaptea. Erau curenţi puternici, noapte, a fost nevoie să chemăm o echipă de la ISU Mehedinţi, care la ora 8.00 dimineaţa a început căutările“, a precizat maior Florin Cocoşilă, ofiţerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj.

Reprezentanţii DSP trag un semnal
de alarmă

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj avertizează despre pericolele la care doljenii se expun. „Scăldatul în locuri neamenajate corespunzător constituie riscuri majore pentru sănătate. Chiar dacă temperaturile ridicate din ultima perioadă determină mulţi cetăţeni să meargă la scăldat în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, recomandăm populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri special amenajate. În judeţul nostru nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere. În evidenţele noastre figurează 15 piscine şi ştranduri care funcţionează cu autorizaţii şi avize: dintre acestea, 11 sunt piscine şi patru ştranduri repartizate în Craiova, Gherceşti, Pieleşti, Beharca, Işalniţa, Calafat“, a menţionat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt la DSP Dolj.

Alte atenţionări ale DSP Dolj

Riscurile pentru sănătate la care se expun persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate sunt de înec, deoarece nu este cunoscută exact adâncimea locului în care se scaldă, iar în apele curgătoare se pot forma vârtejuri, îmbolnăviri prin leptospiroză (boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor); meningită (inflamaţia foiţelor de înveliş ale creierului şi/sau măduvei spinării, manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştienţă); boli de piele – micoze, eczeme, boli digestive – boală diareică, hepatită de tip A, holeră, febră tifoidă, dizenterie; afecţiuni ale ochilor şi urechilor – blefarite, conjunctivite, otite, sinuzite; înţepături de căpuşe – Boala Lyme (un risc major pe maluri cu boschete, vegetaţie sălbatică etc.). În perioada 5 – 17 iunie, s-au verificat ştrandurile şi piscinele care s-au deschis în Craiova: Piscina „Valencia“, Ştrandul „Hanul Doctorului“, Piscina „Noa“, Piscina „Colosseum“, Piscina „La Izvoare“, Piscina „La carul din stele“, Piscina „Sânziana“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS