14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a deschis primul laborator de testare psihologică a elevilor

S-a deschis primul laborator de testare psihologică a elevilor

http:http://www.youtube.com/watch?v=s124A14LKhE

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţionaţională (CJRAE) Dolj a inaugurat ieri primul laborator de testare a elevilor în vederea orientării şcolare şi profesionale.

Laboratorul de testare psihologică va avea rolul de a configura profilul elevului şi corelarea lui cu domeniile de activitate care i se potrivesc şi se găsesc în România. Testele se fac în sistem computerizat într-o încăpere omenajată astfel încât să înlăture orice emoţie a elevilor, totul fiind inspirat după un model englezesc. Prima evaluare a fost realizată chiar ieri, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei judeţene, dar şi a cadrelor didactice. Grupul-ţintă a fost format din liceeni de la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, care s-au arătat interesaţi de rezultatele testărilor. „Este un laborator util şi interesant pentru că prin aceste teste putem afla ceea ce nici noi nu ştiam despre propria persoană. E un sprijin real“, a precizat unul dintre participanţi. De altfel, cadrele didactice au precizat că testarea psihologică a elevilor pentru stabilirea profilului şi a aptitudinilor poate rezolva o bună parte din problemele existente în învăţământul preuniversitar.

Testarea poate dura şi trei ore

Testările vizează diferite aspecte ale profilului elevului, vizând preferinţele, temperamentul şi stilurile de învăţare, măsurarea potenţialului de acumulare a cunoştinţelor, iar în cazurile adolescenţilor care vor să urmeze o anumită carieră se pot aplica baterii de teste care să compare profilul aptitudinal al persoanei cu cerinţele locului de muncă vizat. Există şi teste pentru evaluarea, prevenţia şi remedierea problemelor de sănătate mintală, dar şi de evaluare a abilităţilor şi a funcţionării sociale ale copiilor care pot suferi de autism sau de alte tulburări din spectrul autismului. În funcţie de solicitări, evaluarea durează între o oră şi trei ore. „Dacă i se administrează teste de sumar, cu rezultate destul de concludente, evaluarea durează între o oră şi jumătate şi două ore. Dacă i se aplică toată bateria de teste, durează trei ore şi jumătate. Nu este obligatoriu ca toate testele să se facă într-o zi. Elevul are dreptul şi la relaxare şi se poate face chiar o revenire pentru stabilirea aptitudinilor“, a precizat Marinela Dumitrescu, directorul CJRAE Dolj.

Consiliere şi pentru părinţi

Rezultatele testelor vor fi prezentate atât elevilor, cât şi părinţilor, iar în cazul în care aceştia din urmă vor o altă orientare a copilului decât aptitudile pe care le are, specialiştii centrului vor organiza întâlniri de consiliere. „Ne dorim să vorbim despre orientare educaţională şi profesională corectă care să se bazeze pe potenţialul copilului, nicidecum pe recomandarea prietenilor sau pe impulsuri mai mult sau mai puţin argumentate ale părinţilor, care de regulă prin copii încearcă să-şi realizeze propriile vise“, a precizat directorul CJRAE Dolj. Testarea aptitudinală a elevilor se va face pe baza unei programări, iar evaluarea şi şedinţele de consiliere sunt gratuite. Testările sunt valabile pentru copiii de toate vârstele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS