22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul din Caraula, incompatibil

Primarul din Caraula, incompatibil

Agenţia Naţională de Integritate susţine că Ştefan Vancea a fost în acelaşi timp şi primar, şi patron.

Agenția Națională de Integritate a anunţat ieri printr-un comunicat că a constatat „existența conflictului de interese administrativ și a stării de incompatibilitate în cazul lui Vancea Ştefan, primar al comunei Caraula, judeţul Dolj“, precizând că „starea de incompatibilitate și cea de conflict de interese au intervenit ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcții și calități, precum și a emiterii unor acte administrative de pe urma cărora au existat foloase materiale pentru persoanele evaluate, contrar prevederilor legale“.

Patronul din fruntea primăriei

„Vancea Ştefan s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 – 20 aprilie 2012, întrucât a deținut, simultan, atât funcția de primar al comunei Caraula, judeţul Dolj, cât și funcția de administrator al societăților comerciale VANAMY COM SRL și RV SAT SRL. Astfel, a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «Funcţia de primar […] este incompatibilă cu […] funcția de […] administrator […] la societățile comerciale»“, informează ANI.
Totodată, pe perioada exercitării mandatului 2008-2012, ANI a identificat elemente în sensul existenţei unui conflict de interese, „ca urmare a emiterii, încheierii, întocmirii și supunerii spre aprobare de către Vancea Ştefan, în calitatea sa de primar al comunei Caraula, a mai multor acte administrative de pe urma cărora a beneficiat de foloase materiale“, susţine ANI. Edilul din Caraula ar fi încălcat și dispozițiile art. 76 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine […]“.
Ştefan Vancea a fost informat de inspectorii de integritate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistați sau reprezentați de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Potrivit ANI, primarul din Caraula nu a înţeles să depună la dosarul de evaluare vreun punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. Cu ceva vreme în urmă, chestionat în această privinţă, primarul din Caraula declara pentru GdS că nu este cazul de nici o incompatibilitate. „Prin avocat, s-a depus o cerere la Registrul Comerţului de suspendare din funcţia mea de administrator. Eu aşa ştiu. Probabil nu au făcut modificarea“, spunea Vancea. Reprezentanţii Registrului din Dolj au negat însă existenţa vreunei cereri în acest sens.
În urma acestei decizii a ANI, Ştefan Vancea riscă să-şi piardă scaunul de primar şi, în plus, să aibă interdicţia de a mai exercita o funcţie sau demnitate publică în următorii trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS