11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Argetoaia îşi pierde funcţia

Primarul din Argetoaia îşi pierde funcţia

Instanţa supremă l-a găsit definitiv şi irevocabil pe primarul comunei doljene Argetoaia, Mircea Beznă, în conflict de interese, în urma unei gafe de-a dreptul incredibile

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat dreptate Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în conflictul cu primarul comunei doljene Argetoaia, Mircea Beznă. Primarul Beznă a fost găsit, aşadar, definitiv şi irevocabil, în conflict de interese, iar acum îl „paşte“ nu doar pierderea funcţiei, ci şi interdicţia de a nu mai ocupa nici o funcţie publică pe o perioadă de trei ani.

ANI decide: conflict de interese

Fapta care i se impută primarului din Argetoaia este descrisă într-un comunicat emis de ANI pe 27 iunie 2011:
„În data de 15.06.2006, domnul Beznă Mircea, în calitatea de primar și reprezentant legal al Primăriei Argetoaia, a încheiat un contract individual de muncă între Primăria Argetoaia și doamna Beznă Geta, soția dânsului, privind încadrarea acesteia în funcția de referent în cadrul Primăriei Argetoaia, încălcând, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) al Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările şi completările ulterioare. (…) Pe 30.06.2006, domnul Beznă Mircea semnează Dispoziția nr. 541 privind încadrarea doamnei Beznă Geta în funcția de referent în cadrul Primăriei Comunei Argetoaia“.
În urma constatării celor de mai sus, ANI consideră că „au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă, deoarece, conform art. 76, alin. (1) al Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările şi completările ulterioare: „Primarii (…) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. (2) Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută“.

Justiţie cu dus-întors

Gafa primarului – care a semnat chiar el actele de angajare a soţiei, în loc să-l pună pe viceprimar, ca să scape de orice problemă legală – a ieşit la iveală în urma unui control al Camerei de Conturi Dolj. Această instituţie a sesizat ANI cu privire la o posibilă încălcare a dispoziţiilor legale privind conflictul de interese, iar ANI a decis că în acest caz este, fără îndoială, un conflict de interese.
Primarul Mircea Beznă n-a fost însă de acord, atacând în justiţie raportul de evaluare nr.73242/G/II/20.06.2011 emis de ANI şi solicitând anularea acestuia. Curtea de Apel Craiova i-a dat dreptate lui Beznă. Pe 23 aprilie 2012, instanţa craioveană de contencios administrativ a admis acţiunea primarului din Argetoaia şi a anulat raportul de evaluare pe care i-l întocmise ANI.
Dar ANI nu s-a lăsat. A formulat recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prin decizia nr. 5226 din 9 mai 2013, instanţa supremă a admis recursul ANI, a casat sentinţa Curţii de Apel Craiova, iar pe fond a respins irevocabil acţiunea lui Mircea Beznă, ca neîntemeiată.
În acest caz, potrivit Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, „persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului“.

„Lupta nu s-a terminat“

Ca om cu o vastă experienţă în administraţie – viceprimar în Argetoaia între 1996 – 2004, apoi primar al comunei din 2004 şi până în prezent – primarul Mircea Beznă consideră că sancţiunea este mult prea aspră pentru o asemenea faptă minoră.
„Mi s-a imputat o chestie minoră, care, pe deasupra, s-a întâmplat în 2006, deci cu şapte ani în urmă. Vă daţi seama că a fost doar o formalitate, pentru că, dacă ar fi semnat viceprimarul, nu ar fi fost nici o problemă! Dar lupta cu ANI nu s-a terminat. Am formulat deja o cale extraordinară de atac şi mai sunt şi alte posibilităţi legale de care voi uza, să vedem ce se va întâmpla. Eu sunt optimist“, a declarat primarul din Argetoaia, Mircea Beznă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS