10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScoateţi contractul!

Scoateţi contractul!

SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL întârzie să pună la dispoziţia craiovenilor contractul încheiat cu firma Texind SA, controlată de fostul lider PSD Andi Gaiu, prin care societatea plăteşte, începând cu luna martie, o chirie de 15.000 euro/lună, fără să desfăşoare vreo activitate în locaţia noului târg de săptămână de pe strada Caracal nr. 172B. Terenul închiriat este gajat la Fisc în favoarea Redexim SRL, iar lucrările de amenajare pentru viitorul târg par să se desfăşoare fără autorizaţie de construire.

După cum relatam în numărul de ieri al GdS („Târgul Caracal produce datorii cu carul“ – GdS, 12 iunie 2013), SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, societate patronată de Consiliul Local (CL) Craiova, a închiriat de la Texind SA o suprafaţă de 32.000 mp pe strada Caracal nr. 172B, pentru care plăteşte deja, începând cu luna martie 2013, o chirie de 15.000 euro/lună. Terenul respectiv a produs deja o datorie de 60.000 de euro pentru Pieţe şi Târguri Craiova SRL, fără să fi fost utilizat pentru vreo activitate comercială. Potrivit unui raport pe 2011, societatea Texind SA deţine la adresa menţionată terenuri de circa 49.000 mp, evaluate la 23,5 milioane de lei (5,2 milioane de euro). O suprafaţă de 48.000 mp din acest teren a fost gajată în favoarea Redexim SRL – societate care deţine 60% din capitalul social al Texind SA – pentru eşalonarea datoriilor către Fisc.

Colacul de salvare

În raport cu cifrele pe anul 2011, afacerea făcută cu societatea CL Craiova pare să fi fost colacul de salvare pentru Texind SA. Texind SA, o societate cu doi angajaţi, realizase din închirieri venituri de doar 14.000 de lei (3.100 de euro) şi a raportat o pierdere de 246.000 de lei. Spre comparaţie, în numai patru luni, a încasat de la Pieţe şi Târguri Craiova SA o chirie de 60.000 de euro. Afacerea perfectată cu societatea CL pare o gură de oxigen de care avea nevoie Texind SA, societate controlată prin Redexim SRL de fostul lider PSD Andi Gaiu. De altfel, într-o discuţie telefonică foarte scurtă, Andi Gaiu ne-a transmis ieri că este doar acţionar la Redexim, nedorind să dea amănunte despre această afacere, care aduce firmei Texind SA venituri de 1,8 milioane de euro în zece ani. Directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Cătălin Resceanu, nu a dorit să stea de vorbă cu redactorii GdS, motiv pentru care am solicitat în scris următoarele informaţii: valoarea lucrărilor executate de Texind SA, tipul lucrărilor executate, furnizarea unei copii a contractului dintre cele două părţi.

Justificările lui Resceanu

În cursul zilei de ieri, societatea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL a emis un comunicat de presă prin care încearcă să justifice contractul de închiriere cu societatea controlată de Andi Gaiu. „În contractul încheiat cu firma Texind SA s-a stipulat în mod clar că, deoarece societatea noastră nu dispune de resursele financiare preconizate pentru amenajarea integrală a terenului şi construcţiilor necesare, Texind SA se angajează să realizeze următoarele: construcţii provizorii din lemn, fără închidere perimetrală, pe o suprafaţă de 5.000 mp, conform schiţelor de amplasament şi planurilor concepute de SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL; amenajarea întregii suprafeţe de teren; canalizare pe mijlocul halei destinate punctelor de alimentaţie publică; realizarea unui punct de distribuţie energie electrică de 380 V“, se precizează în comunicatul respectiv. Pieţe şi Târguri Craiova SRL susţine că firma Texind ar fi început şi alte operaţiuni de amenajare a terenului, cum ar fi: reţea de apă şi canalizare pe toată suprafaţa terenului; acoperirea halelor din beton, acolo unde este cazul; turnarea de beton în sectorul destinat hainelor second-hand; construirea unei hale betonate fără închidere perimetrală (700 mp) şi acoperirea acesteia, construcţia urmând să servească la comercializarea de păsări şi animale. Comunicatul nu ne lămureşte ce sumă investeşte, de fapt, Texind SA pentru a putea pretinde o chirie de 15.000 euro/lună.
„În ceea ce priveşte suma cheltuită până în prezent drept contravaloare a chiriei stabilite în contract, facem precizarea că aceasta se situează mult sub valoarea investiţiilor pe care Texind SA le realizează pentru amenajarea acestui teren la specificaţiile noastre, urmând ca recuperarea investiţiilor să se facă în timp, din chiria încasată conform contractului“, se precizează în comunicatul de presă al societăţii primăriei. Învârtindu-se în jurul cozii, directorul Cătălin Resceanu evită să ne spună ce sumă s-a angajat să investească Texind. Pentru a lămuri toată această afacere, avem o singură sugestie pentru cei de la Pieţe şi Târguri SRL: scoateţi contractul!

Autorizaţia, la control!

În fine, reprezentanţii primăriei susţin că încasările lunare ale târgului ar urma să fie de circa 60.000 euro/lună. Până atunci însă, târgul produce decât datorii, deoarece realizarea investiţiilor întârzie, în timp ce chiria curge către conturile Texind SA.
Revenind la investiţii, trebuie spus că pe şantier nu am găsit tăbliţa obligatorie reglementată de legislaţia în vigoare. De asemenea, pe site-ul Primăriei Craiova nu am găsit autorizaţia de construire pentru realizarea acestui târg. Nici pe ordinea de zi a şedinţelor CL Craiova din 2013 nu am găsit documentaţii privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) sau a Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) aferente acestui târg. Să fie lucrările derulate fără autorizaţie de construire? Am adresat în acest sens o solicitare de informaţii la care Primăria Craiova întârzie să ne răspundă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS