17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCircuit financiar fraudulos, depistat de Garda Financiară

Circuit financiar fraudulos, depistat de Garda Financiară

Comisarii Gărzii Financiare Gorj au depistat un circuit financiar fraudulos în care au fost implicate o firmă din Târgu Jiu şi alta din Bucureşti. În urma unor verificări efectuate în colaborare cu Serviciul de Investigare a Fraudelor Gorj, a fost identificată o firmă din Târgu Jiu, care în perioada iunie – decembrie 2012 a înregistrat în evidenţa contabilă două facturi fiscale cu o valoare totală de 7.130.000 de lei, emise în numele unei societăţi comerciale din Bucureşti. Acestea reprezentau contravaloarea unor servicii de intermediere şi consultanţă care în realitate nu au fost executate. Firma emitentă din Bucureşti nu avea depuse la organele fiscale declaraţii privind activităţile pe care le desfăşura (motiv pentru care a fost scoasă din evidenţa plătitorilor de TVA, începând cu 1.08.2012) şi nu avea angajaţi care să poată presta serviciile facturate. Conform comisarilor Gărzii Financiare, firma din Târgu Jiu a înregistrat în contabilitate cele două facturi fiscale emise în numele firmei din Bucureşti, doar pentru a deduce ilegal TVA-ul înscris în acestea şi a înregistra cheltuieli cu servicii executate de terţi care să conducă la diminuarea bazei impozabile, în realitate operaţiunile de intermediere şi consultanţă facturate neavând loc.

Prejudiciu de 2,3 milioane de lei

Potrivit Gărzii Financiare Gorj, prin această operaţiune s-a estimat că societatea comercială din Târgu Jiu a cauzat un prejudiciu bugetului de stat de 2.300.000 de lei (TVA dedus nelegal de 1.380.000 de lei şi impozit pe profit nedeclarat de 920.000 de lei), fapt pentru care a fost înaintat act de sesizare penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.
„Totodată, întrucât aceste facturi apar achitate în numerar, iar sumele înscrise pe chitanţele de plată depăşesc cu mult limita maximă prevăzută de lege a fost sesizat Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, în vederea efectuării de verificări suplimentare privind provenienţa sumelor de bani ce figurează că au fost utilizate în aceste tranzacţii, mai ales că în evidenţele contabile
respectivele sume au fost înregistrate ca aport personal al administratorului, existând suspiciunea că sumele cu care administratorul a creditat societatea pot proveni din operaţiuni ilicite – fapte de evaziune fiscală. Până la definitivarea cercetărilor, în vederea recuperării prejudiciului de 2.300.000 de lei au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor firmei şi asupra unor sume de bani pe care societatea le are de încasat de la clienţi“, a precizat Gheorghe Capotă, şeful Gărzii  Financiare Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS