13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRenunţă să stea acasă cu bebeluşii

Renunţă să stea acasă cu bebeluşii

Peste 900 de doljeni primesc şi salariu, şi stimulent de inserţie

907 persoane din Dolj au solicitat să întrerupă concediul de creştere a copilului pentru a se întoarce la muncă şi a primi astfel stimulentul de inserţie acordat de stat, în valoare de 500 de lei. Această reîntoarcere la muncă este o posibilitate de rotunjire a veniturilor. Persoana care a optat pentru concediul de creştere a copilului în vârstă de până la un an, în situaţia în care obţine venituri impozabile înainte ca micuţul să împlinească vârsta de un an, la cerere, va beneficia de stimulentul de inserţie, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani. Şi cei care au optat pentru concediul de creştere a copilului au dreptul să primească stimulentul de inserţie în situaţia în care realizează venituri supuse impozitării, deci au lucrat cele 12 luni înainte de naşterea copilului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de doi ani. În cazul copilului cu dizabilităţi, stimulentul se acordă oricând, pe toată durata, părintelui îndreptăţit, până la împlinirea vârstei de trei ani a micuţului.
Pentru a primi stimulentul de inserţie este necesar ca părintele care a beneficiat de concediu de creştere a copilului să depună o cerere de acordare a stimulentului de inserţie, la primăria comunei sau oraşului în raza domiciliului sau reşedinţei solicitantului, împreună cu actele doveditoare ale situaţiei în care se află. „În judeţul Dolj, până la începutul lunii iunie, avem 3.228 de persoane aflate în concediu de creştere a copilului. Legea permite din acest an, ca şi taţii să poată să stea acasă cu bebeluşul. Dacă mama alege să stea în concediu un an sau doi, atunci tatăl trebuie să stea și el cu micuțul cel puțin o lună. Dacă refuză acest lucru, atunci riscă să piardă indemnizația din luna respectivă. Sunt scutiţi de această obligativitate, doar bărbaţii care nu au lucrat cel puţin 12 luni înainte de naşterea copilului, însă trebuie să specifice acest lucru“, a spus Marius Simcelescu, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj.
În prezent, avem în plată aproximativ 400 de bărbaţi aflaţi în concediu de creştere a copilului, iar de la începutul lunii ianuarie şi până în prezent doar 20 de bărbaţi doljeni au ales să stea cu bebeluşii.
Pentru obţinerea stimulentului, trebuie prezentate următoarele documente: cerere tip (Anexa 1 la HG nr. 52/2011), actul de identitate al solicitantului (copie şi original); certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original); certificat de căsătorie (copie şi original); adeverinţă tip eliberată de angajator, din care să rezulte că persoana îndreptăţită a beneficiat de concediu de maternitate (pre şi postnatal); a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului; realizează venituri în prezent, cu precizarea datei de reluare a activităţii; extras de cont.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS