22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArta prin ochii unui copil

Arta prin ochii unui copil

La prima vedere este o fetiţă ca oricare alta. Talentul şi arta mânuirii pensulei sunt coordonatele care o diferenţiază de ceilalţi copii. Este micuţa pictoriţă de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova, Ivona Maria Oprişi.

Mirajul culorilor a prins-o pe micuţa Ivona acum un an, când avea doar nouă ani. Dintr-o joacă s-a născut un desen, care atrăgea atenţia părinţilor. Au înţeles că micuţa fetiţă are înclinaţie spre artă şi atunci i-au călăuzit paşii pe acest drum. Au urmat cursurile de pregătire cu pictoriţa Cristina Oprea, care i-a dezvăluit copilei sensibile tainele picturii şi graficii. Primele lecţii au fascinat-o pe micuţă. „La primele lecţii de teorie ale doamnei Cristina Oprea am învăţat că, mai întâi, trebuie să schiţez desenul, dar nu cu toate detaliile, care trebuie să vină din pensulă. Apoi poţi să te joci cu culorile“, a precizat micuţa Ivona. Jocul acesta al culorilor de orice fel i-a deschis drumul spre arta frumosului, surprinsă pe o pânză într-o ramă.
Încet, încet a deprins tehnicile picturii, iar astăzi a ajuns să lucreze cu uşurinţă cu acuarelă, şi mai apoi cu acril şi ulei, la fel cum a descoperit tehnica veche pentru icoane. De fiecare dată când are timp, căci nu a neglijat nici o clipă şcoala, dovadă fiind rezultatele bune la învăţătură, se apleacă asupra unei pânze şi creează. Se joacă din nou cu pensula şi culorile. Şi o nouă lucrare se naşte din mânuţele sale, conduse de talent şi de dragostea de artă. Florile, icoanele sunt surprinse în lucrările sale care iau calea expoziţiilor. Anul trecut, a făcut oficial, într-o expoziţie personală, primii „Paşi pe drumul artei“, pentru ca două luni mai târziu, în acelaşi an, să ne conducă „De la tradiţie la credinţă“, în cadrul celei de-a doua expoziţii. A expus şi la Bucureşti, în luna mai, în cadrul Cercului Militar de creaţie. Astăzi, de la ora 16.00, gazda lucrărilor sale este Salonul Medieval de la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“. Publicul iubitor de frumos va putea admira o expoziţie complexă, care reuneşte mai multe tehnici, pastel, acril şi tempera. „Ivona Maria Oprişi ne trece pragul expoziţiei, invitându-ne la contemplarea icoanelor în stil bizantin, apoi păşim în lumea florilor şi a copilăriei, ca în cele din urmă să ne odihnim privirile şi paşii în lumea peisajului realizat în pastel“, a menţionat cea care îi conducea paşii în lumea minunată a culorilor, pictoriţa Cristina Oprea.
Din dragoste de artă, din dragoste de pictură s-au născut toate creaţiile sale, căci visul său cel mare este să întreţină acest foc mistuitor al creaţiei şi să devină „o pictoriţă. Să fac cât mai multe expoziţii şi să merg la cât mai multe concursuri de pictură“.

Câteva dintre premiile unui copil talentat

În iunie 2012, participarea la concursul internaţional de creaţie plastică „Familia mea“ de la Arad i-a adus Ivonei Maria Oprişi premiul întâi. La Zalău, în acelaşi an, a fost distinsă cu acelaşi premiu întâi la concursul naţional „Biserica, lăcaş de închinare“. Anul acesta, la Câmpina, în martie a primit premiul II şi două premii speciale în cadrul concursului naţional „Umbrela Verde“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS