3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCultivator de canabis, condamnat cu suspendare

Cultivator de canabis, condamnat cu suspendare

http:http://www.youtube.com/watch?v=VRGxcoyiS1c

Un tânăr care, în vara anului 2011, a înfiinţat o cultură de canabis în apropierea municipiului Craiova, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare şi obligat să se ducă la dezintoxicare.

În vara anului 2011, ofiţerii antidrog ai BCCO Craiova au obţinut informaţii despre câţiva tineri craioveni care procurau seminţe de canabis din afara ţării, le plantau în ghivece, după care le cultivau pe terenuri virane din apropierea municipiului Craiova. Când plantele ajungeau la maturitate, craiovenii culegeau mugurii, după care porţionau „marfa“ şi o vindeau consumatorilor din Craiova. Cazul a fost preluat de un procuror DIICOT, iar în urma cercetărilor făcute de anchetatori împreună cu ofiţerii SRI Dolj, lângă un drum pietruit care porneşte din strada Luceafărului, pe un teren al Primăriei Cârcea, au fost descoperite mai multe plante de canabis, cu înălţimea între 40 şi 100 de centimetri. Oamenii legii au stabilit că plantaţia de canabis era îngrijită constant, pentru că pământul era umed, semn că plantele fuseseră udate de curând. De asemenea, se putea observa că nu era vorba de o cultură sălbatică, pentru că plantele fuseseră puse la aproximativ trei metri una. Oamenii legii au hotărât să organizeze o  pândă, în urma căreia a fost identificat şi prins proprietarul plantelor.

Prins când uda canabisul

În seara zilei de 5 septembrie, după lăsarea întunericului, la plantaţia de canabis a ajuns, cu o maşină cu farurile stinse, craioveanul Bogdan Dane, care s-a apucat să ude plantele şi să recolteze fragmente vegetale pentru consum. O săptămână mai târziu, tânărul s-a dus din nou la plantaţia sa de la Cârcea, unde era însă aşteptat de oamenii legii. În maşina craioveanului, în care se mai afla un tânăr de 26 de ani, între scaunele din faţă au fost descoperite mai multe seminţe şi o pungă cu 15 grame de fragmente vegetale cu miros specific de canabis. Ulterior, în urma unei percheziţii făcute acasă la Dane, au mai fost descoperite patru plicuri ce conţineau fragmente vegetale de canabis.
În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că tânărul vindea drogurile cultivate pe terenul din Cârcea în municipiul Craiova ori le consuma cu diverşi amici.
Inculpatul a fost arestat preventiv pe 14 septembrie şi a stat în arest până pe 3 octombrie, iar la începutul lunii noiembrie a fost trimis în judecată pentru cultivare, deţinere şi punerea în vânzare de droguri de risc. După un proces care a durat o jumătate de an, Tribunalul Dolj l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi l-a obligat să se supună măsurilor de control şi unui tratament pentru dezintoxicare.
De asemenea, instanţa a dispus confiscarea a aproape 350 de grame de canabis şi l-a obligat pe inculpat să achite 3.600 de lei drept cheltuieli judiciare.
A urmat apelul, care a fost respins de Curtea de Apel Craiova în decembrie, anul trecut. Săptămâna trecută, pe 5 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de inculpat, astfel că tânărul craiovean a rămas cu pedeapsa dată de Tribunalul Dolj la începutul lunii mai 2012.

Pedeapsa

Potrivit legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, vânzarea, distribuirea, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea ori deţinerea de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS