10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCând canalizarea refulează, zugrăveşti casa scării!

Când canalizarea refulează, zugrăveşti casa scării!

La aşa locatari, aşa administrare, se poate spune despre blocul 14 bis din cartierul craiovean 1 Mai. Canalizarea blocului s-a înfundat şi refulează în subsol de zile bune, dar, pentru că proprietarii nu plătesc fond de reparaţii, iar asociaţia din care fac parte, 1 Baracă, nu are banii necesari, stau cu conductele înfundate. Reprezentanţii asociaţiei au tranşat clar problema, au afişat pe uşa blocului un anunţ: „Toţi proprietarii din blocul dumneavoastră sunt obligaţi să strângă urgent suma de 160 de lei şi să o achitaţi la casieria sediului Companiei Apă-Canal, strada Brestei, după care vidanja se va deplasa la blocul dumneavoastră pentru desfundarea ţevilor din subsol“.
Locatarii se arată cu degetul unul pe altul. „Nu ştim, pe partea noastră de coloană ne-am rezolvat problema. Acum, cei care sunt pe partea cealaltă de palier să-şi plătească pentru reparaţii. Noi nu avem probleme cu conductele. Să discute cu cei de la asociaţie. Unii au făcut reparaţii în apartament şi au înfundat conductele. Este apă acolo, dar nu pe partea noastră“, a spus proprietarul de la apartamentul 2. Alţi proprietari consideră că este de datoria asociaţiei să se ocupe de reparaţiile ivite în asociaţie.
„Pe scara noastră mai locuim practic şase familii din zece. Restul au alte domicilii, însă regulat se prezintă la nivelul asociaţiei, pentru a-şi achita obligaţiile. Deci, nu putem să luăm legătura cu dânşii. Am propus ca lucrarea să fie plătită de asociaţie, urmând ca valoarea lucrării să fie trecută la cheltuielile lunii următoare.
S-a replicat că asociaţia nu are fond pentru aceste intervenţii. Suntem pensionari, nu putem să ne deplasăm uşor, apa refulează în boxă, iar în final, dintr-un subsol care este pivniţă perfectă, ne alegem cu un focar de ţânţari. Menţionez că am mai avut probleme cu interfonul, copertina şi alte mici probleme – am achitat lucrările, am prezentat chitanţele -, dar recuperarea s-a făcut foarte greu, deoarece asociaţia a motivat că nu poate trece la plată familiile respective, pe motiv că lucrarea nu a fost făcută prin asociaţie. A trebuit să pândim dacă un membru de la familia respectivă apare. Aceştia, când au văzut afişul, au adus banii, dar, cum am spus, cu întârziere. Legea nr. 230/2007, art. 30, lit. d, h, n obligă asociaţia să ia măsuri“, explică într-un e-mail trimis pe adresa redacţiei noastre Corneliu Virgil Cojocar, proprietarul de la apartamentul 8 din blocul 14 bis.

Alta e urgenţa

Proprietarii sunt nemulţumiţi că au subsolul înfundat şi se plâng că nici bani nu au, dar au găsit în schimb sumele necesare să-şi modernizeze casa scării, considerând că aceasta este o urgenţă. Din cauza neînţelegerilor dintre locatari, un etaj este zugrăvit şi vopsit, altul nu. „Nu au dat toţi bani. Unde nu plătesc, nu zugrăvim, nu vopsim balustrada“, a spus meşterul care se ocupă de modernizarea casei scării (coincidenţă sau nu, este fratele unuia dintre proprietari).
Din punctul de vedere al preşedintei Asociaţiei de Proprietari 1 Baracă, Elena Motancea, problema conductelor mai are de aşteptat. „De unde să luăm bani? Nu plătesc fond de reparaţii, nu dau pentru lucrări… Cei de la Apă nu vin gratuit. Am avut mari probleme cu canalizarea, cu conductele care sunt vechi de 40 de ani. Am reuşit să iau de la acest bloc cinci lei fond de reparaţii pe apartament pe o perioadă de patru luni. Acum, scurgerea de la WC-uri este fisurată şi, într-adevăr, se scurge în subsolul blocului. Am adus instalatorul, dar conductele trebuie schimbate“, a spus Elena Motancea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS