12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-au trezit fără terenuri, deşi nu le-au vândut

S-au trezit fără terenuri, deşi nu le-au vândut

Mai mulţi locuitori din comuna Gogoşu, judeţul Mehedinţi, sunt nemulţumiţi că înţelegerea pe care au încheiat-o cu vechea conducere a primăriei nu este respectată de actualul edil. Oamenii şi-au dat acordul scris pentru amplasarea unor panouri fotovoltaice pe terenurile lor, urmând să primească terenuri în altă parte. Doar că vechiul primar a pierdut alegerile, iar noua conducere a comunei nu recunoaşte această înţelegere verbală între locuitori şi fostul primar Haneş.

Mai mulţi cetăţeni din comuna Gogoşu, judeţul Mehedinţi, sunt revoltaţi şi au mers cu jalba în băţ în faţa primăriei, supăraţi că firma de energie electrică a demarat un proiect de amplasare a unor panouri fotovoltaice pe terenurile lor, fără să le ceară acordul. Oamenii spun că, în urmă cu doi ani, fostul primar i-a minţit că, dacă sunt de acord să cedeze pământul, nu să-l vândă, vor fi despăgubiţi sau vor primi teren în altă parte, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat nici până acum.
„Sunt doi ani de când ne duc cu zăhărelul şi ne mint că luna asta, că luna viitoare, şi n-am mai văzut nimic. Noi am avut încredere în fostul primar, în doamna secretară şi în domnul de la Agricol, când ne-au luat, ne-au dus la notar şi ne-a pus să semnăm, dar nu că vindem, ci că suntem de acord să facem schimb cu primăria, să ne dea în altă parte. Noi am semnat şi am plecat ca proştii, iar ei au făcut ce au crezut că e mai bine pentru buzunarele lor“, a spus unul dintre localnicii rămaşi fără pământ.

Cu titlu de proprietate, dar fără teren

Cetăţenii din comuna Gogoşu au aflat că nu mai au pământ când au mers la APIA să îşi depună actele ca să beneficieze de subvenţii şi, deşi unii dintre ei au titluri de proprietate şi nu au vândut niciodată pământul, nu mai pot intra pe el, deoarece firma de energie electrică a început să lucreze.
„Noi habar nu am avut atunci că domnul primar poate să facă aşa ceva! Am avut încredere. Eu, când am mers la APIA, mi-au spus cei de acolo că nu mai am treabă cu pământul pentru care cer bani, că nu mai este al meu. Am rămas blocat, cum să nu fie dacă eu am titlul de proprietate? Am mers în instanţă, m-am judecat şi degeaba, nu am obţinut nimic. Sunt şi acum fără pământ, domnul primar Haneş nu mai este, iar primarul cel nou nu vrea să stea de vorbă cu noi. Dar eu am de gând să mă mut aici. Îmi fac o covercă din nailon cu pari bătuţi în pământ şi aici o să dorm, pentru că este terenul meu“, a mai spus un localnic.

Conducerea primăriei ridică din umeri

Cei de la firma de energie au început deja lucrările, iar pe o parte din teren au fost făcute şanţuri imense pentru amplasarea panourilor fotovoltaice. Oamenii sunt revoltaţi pe cei de la primărie pentru că au fost de acord să avizeze acest proiect fără să ia în calcul faptul că terenurile sunt proprietate privată a cetăţenilor. „Domnul primar cel nou nu ne sprijină. Noi ştim că poate vina îi aparţine fostului primar, dar să vină şi el, să stea de vorbă cu noi, nu să ne ocolească! Noi cerem o anchetă cu aceşti rechini de terenuri, să se afle clar cine aprobă ca aceste terenuri ale noastre să dispară aşa peste noapte, fără să le vândă cineva!“, a spus alt localnic.
Cei din conducerea primăriei dau din umeri şi spun că problema terenurilor datează de pe timpul vechii conduceri. „Domnule, eu nu sunt în măsură să vă răspund la aceste întrebări. Problema cu terenurile date aşa la întâmplare este de pe vremea mandatului domnului Haneş. Mergeţi şi vorbiţi cu cei de la Agricol, cu doamna secretară, care probabil ştie, ei sunt responsabili. Eu nu am ce să vă fac. Nu am de unde să ştiu dacă acel teren este sau nu al dumneavoastră“, i-a spus viceprimarul comunei Gogoşu, Florin Balica, unuia dintre localnicii veniţi să protesteze în faţa primăriei.
Cum unii dintre păgubiţi nu mai au pământ în altă parte, oamenii sunt decişi să îşi continue protestul şi vor merge şi în instanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS