27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentru pentru perfecţionarea limbii franceze la Universitate

Centru pentru perfecţionarea limbii franceze la Universitate

Universitatea din Craiova a inaugurat ieri Centrul de reuşită pentru învăţarea şi perfecţionarea limbii franceze, realizat cu finanţare de la Agenţia Universitară a Francofoniei.

Centrul de reuşită universitară este destinat atât studenţilor de la toate specializările, cât şi cadrelor didactice universitare care vor să înveţe limba franceză. Lecţiile pentru acumularea de cunoştinţe sau corectarea pronunţiei se desfăşoară în sistem interactiv, fiind incluse videoconferinţe de comunicare cu alte 33 de centre universitare din Europa Centrală şi de Răsărit, care au deschis deja un asemenea centru de reuşită.  „Este un proiect al Agenţiei Universitare a Francofoniei, care în prezent se desfăşoară în 33 de centre universitare din Europa Centrală şi Răsăriteană, privind perfecţionarea cunoştinţelor de limba franceză pentru cadrele didactice şi pentru studenţii care învaţă franceză la licenţă sau la master ori la facultăţile nonfilologice în programele de studii de specialitate. Este vorba de o reţea interuniversitară dezvoltată de AIUEF, care permite studenţilor noştri şi cadrelor didactice să fie în contact cu partenerii Agenţiei din Europa Centrală şi Răsăriteană. Presupune tot felul de activităţi de învăţare a limbii franceze cu profesorii“, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.

Craiova, printre primii beneficiari din ţară

La inaugurarea centrului de la Craiova a fost prezent şi Abderrahmane Rida, directorul Biroului Europa Centrală şi Orientală al Agenţiei Universitare a Francofoniei, care a precizat că proiectul vizează realizarea unei reţele de perfecţionare a cunoştinţelor de limbă franceză în 87 de centre universitare. România este inclusă pe listă cu 27 de centre universitare, iar Craiova se numără printre primii beneficiari. „Prin dinamism şi competenţă, prin activitatea pe care o desfăşoară, Universitatea din Craiova este printre primele centre la nivel naţional care îşi deschide porţile Centrului de reuşită.  Important este că experienţa pedagogică a fiecărui centru va putea fi împărtăşită, fie prin prezenţa fizică a participanţilor, fie prin videoconferinţă cu toţi cei 87 de parteneri din reţeaua care se va crea“, a mai spus Abderrahmane Rida.

Sprijin pentru lucrările de licenţă

În ceea ce priveşte dotările, Centrul de reuşită de la Craiova dispune de aparatură pentru videoconferinţe, dar şi de materiale didactice pentru toate domeniile de studiu.
„Biblioteca este foarte bine dotată, având cărţi din domenii diverse, de la inginerie electrică până la viticultură şi agronomie. Am
achiziţionat o serie întreagă de programe informatice, cum ar fi, de exemplu, un program de fonetică corectivă, care este foarte interesant şi interactiv, iar cei care doresc să-şi îmbunătăţească nivelul de franceză vin, şi sub îndrumarea celor două responsabile, lucrează fie independent, fie organizat. Propun activităţi interesante, seri de poezie cu dezbateri, vizionări de filme cu dezbatere, exerciţii de gramatică“, a precizat prof.univ.dr. Cristiana Teodorescu, prorectorul Universităţii din Craiova. De altfel, sprijin pot primi şi studenţii aflaţi în ultimul an de licenţă, care trebuie să-şi întocmească rezumatul tezelor de cercetare. „Dacă au dificultăţi în realizarea rezumatului în limba franceză, studenţii se pot adresa profesorilor de la Centru pentru a le corecta“, a completat prorectorul Cristiana Teodorescu. Programul de lucru la Centrul de reuşită este de opt ore pe zi. În următoarele trei luni, pot beneficia de cursuri şi cadrele didactice ale Universităţii din Craiova care vor să deschidă programe de studii în limba franceză, astfel încât să crească numărul studenţilor din străinătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS