13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSupliment la bugetul Craiovei

Supliment la bugetul Craiovei

Încasările nesperat de mari de la populaţie şi de la agenţii economici au adus la bugetul Craiovei peste cinci milioane de lei, bani care vor fi repartizaţi pentru acoperirea unor cheltuieli sau efectuarea unor investiţii.

Consiliul Local Craiova urmează să decidă, în şedinţa ordinară de joi, asupra unei importante rectificări de buget. E vorba de peste cinci milioane de lei (50 de miliarde de lei vechi), bani care au intrat în bugetul municipiului peste prevederile iniţiale, datorită cetăţenilor care au dat buzna să-şi plătească în avans taxele şi impozitele în primul trimestru al anului.

„Politica noastră este să plătească toată lumea“

„Faţă de perioadele similare ale anilor trecuţi, încasările la bugetul local au fost sensibil mai mari. Mai precis, pe 30 aprilie 2013, am avut încasări la Direcţia de Impozite şi Taxe a municipiului Craiova de 63.360.015 lei. Pentru comparaţie, la 30 aprilie 2012 nivelul încasărilor la bugetul local era de 58.692.293 de lei, în timp ce la 30 aprilie 2011 am avut încasări de 56.073.275 de lei. Între timp, încasările la buget au continuat, ajungând la 67.292.553 de lei pe 23 mai 2013. Presupunând că ritmul acestora se va păstra şi în aceste câteva zile, câte au rămas până la sfârşitul lunii, am ajunge la 30 mai să avem un nivel al încasărilor similar cu cel de la sfârşitul lunii iunie din anul anterior, iar asta în condiţiile în care impozitele şi taxele au rămas la acelaşi nivel“, a declarat Ionel Petrescu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova.
Încasările cu cinci milioane de lei mai mari decât anul trecut au, potrivit directorului Petrescu, următoarea explicaţie: „Ne-am mobilizat mai bine, dar, zic eu, a fost şi o problemă de organizare, de abordare într-o nouă modalitate a relaţiei cu contribuabilii, persoane fizice sau persoane juridice. Cu societăţile comerciale am purtat discuţii, în sensul că am încercat să-i determinăm să plătească şi se pare că am reuşit să găsim înţelegere din partea lor. La persoanele fizice e o problemă. Acolo o să începem cu sechestrele, asta e situaţia, n-avem ce face! Politica noastră este să plătească toată lumea, nu doar unii, iar alţii nu!“.

Bani pentru investiţii sau restanţe

Banii încasaţi în plus faţă de prevederi urmează să fie repartizaţi de consilierii locali după cum le propune executivul municipal.
Mai precis, 3,676 milioane de lei vor merge către investiţii. Concret, 300.000 de lei vor fi alocate pentru reamenajarea unor locuri de joacă, iar 500.000 de lei sunt destinate suplimentării fondurilor pentru reamenajarea Grădinii Zoologice din Parcul „Romanescu“. Cu 560.000 de lei va fi suplimentată suma alocată pentru reabilitarea conductei Izvarna – Craiova, în zona Vârţ, iar 16.000 de lei sunt destinate unor despăgubiri ce trebuie plătite persoanelor expropriate în vederea lărgirii străzii A.I. Cuza.
Cea mai mare suplimentare de buget va fi destinată, însă, achiziţiei de autobuze noi. Faţă de cele 3,7 milioane de lei alocate iniţial, municipalitatea va suplimenta cu 2,3 milioane de lei, alocându-se astfel, în total, şase milioane de lei pentru înnoirea parcului auto al Regiei Autonome de Transport Craiova.
În urma rectificării de buget, 100.000 de lei vor fi alocaţi Direcţiei de Impozite şi Taxe, în vederea implementării unui sistem de plată cu cardul bancar, 138.000 de lei reprezintă contribuţia Craiovei la Asociaţia „Salubris“ Dolj, iar 350.000 de lei urmează să fie daţi unităţilor de învăţământ din Craiova „în vederea achitării restanţelor la plata utilităţilor“ – după cum se arată în referatul justificativ întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova.
200.000 de lei ar urma să primească şi Teatrul „Colibri“ pentru reparaţii la noul spaţiu pe care municipalitatea îl dă acestei instituţii de cultură, iar 65.000 de lei vor fi destinaţi „activităţii de întreţinere şi montare de mobilier stradal“. Nu în ultimul rând, se propune „suplimentarea cu suma de 1.200.000 de lei a subvenţiei la energia termică livrată populaţiei din Craiova, calculată ca diferenţă dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice şi preţul de facturare către populaţie“, se arată în raportul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS