3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReabilitarea Porţii Sărutului, încă în faza de licitaţie

Reabilitarea Porţii Sărutului, încă în faza de licitaţie

Lucrările de reabilitare a Porţii Sărutului din Târgu Jiu bat pasul pe loc. Cu toate că un raport al unui expert-restaurator angajat de Ministerul Culturii (Dorin Dănilă) propunea încă de acum doi ani repararea monumentului, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Aceleaşi lucrări de reabilitare trebuie efectuate şi la Coloana fără Sfârşit, însă opera din bronz nu este la fel de degradată ca Poarta Sărutului. La acest monument, potrivit raportului aflat la Ministerul Culturii, se impune înlocuirea de urgenţă a învelişului din plumb de deasupra. Placa de plumb a mai fost reparată provizoriu în urmă cu trei-patru ani, din cauză că apa se infiltra în interiorul cutiei din piatră de pe stâlpi şi a început să afecteze travertinul. Având în vedere documentele experţilor, care recomandă lucrări urgente de reabilitare, Ministerul Culturii a alocat încă din toamna anului trecut suma de 380.000 de lei, însă acest lucru nu a reprezentat un imbold pentru funcţionarii instituţiei ca să grăbească formalităţile legate de organizarea licitaţiei.

Se pregătesc să anunţe licitaţia

Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Iulia Vână, a declarat că autorităţile locale nu au nici un fel de atribuţii în organizarea licitaţiei pentru reabilitarea Porţii Sărutului: „Din păcate, nu putem să facem mai mult. De când sunt în funcţie, cred că am fost de şase sau şapte ori la Bucureşti cu probleme legate de Ansamblul de la Târgu Jiu şi, când am discutat cu cei de la minister, am adus de fiecare dată în atenţie problema lucrărilor la Poarta Sărutului. Trebuie parcurse o serie de etape. Ştiu că acum se pregătesc să o publice pe SEAP şi, după ce se va întâmpla acest lucru, va fi mai clar. Sper să fie desemnată cât mai repede o societate sau un expert şi să treacă la treabă, să fie totul gata până în această iarnă. Noi încă lucrăm la dosarul pentru UNESCO şi vrem să fie gata în toamnă, pentru a fi depus la comisia de specialitate. Acolo poate să dureze un an sau doi până să fie inclus pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Aşa e procedura. După aceasta se va trece şi la amenajarea Căii Eroilor, în prezent existând un concurs de idei. Câţiva arhitecţi deja s-au arătat interesaţi“, a menţionat viceprimarul din Târgu Jiu, Iulia Vână.
Dacă la Poarta Sărutului se impunea încă de acum doi ani înlocuirea plăcii de plumb de deasupra cutiei de piatră, la Coloana fără Sfârşit este necesară curăţarea şi relăcuirea modulelor din bronz. Poarta Sărutului, Coloana fără Sfârşit şi Masa Tăcerii, alături de Aleea Scaunelor şi Biserica „Sfinţii Apostoli“, fac parte din Calea Eroilor. Operele din piatră, respectiv bronz au fost realizate de Constantin Brâncuşi în perioada 1937-1938, iar trecerea timpului a început să îşi pună amprenta asupra sculpturilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS