9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEugeniu Carada, abandonat şi de liberali?

Eugeniu Carada, abandonat şi de liberali?

Eminenţă cenuşie a PNL, Eugeniu Carada era cândva omagiat an de an la Craiova de către liberali. Astăzi, parlamentarii PNL au uitat şi de ce au abandonat această tradiţie.

GdS a abordat în numărul de ieri problema monumentelor de for public din municipiul Craiova abandonate de autorităţi după lucrările de sistematizare a oraşului. Ultima victimă este statuia monument a lui Eugeniu Carada, fondatorul Băncii Naţionale a României (BNR) şi omul de care se leagă momente importante din istoria naţională, cum ar fi instalarea principelui Carol I, redactarea Constituţiei de la 1866 sau Războiul de Independenţă de la 1877. Eugeniu Carada a fost eminenţa cenuşie care a stat în spatele deciziilor economice ale Partidului Naţional Liberal (PNL), contribuind prin crearea BNR la eforturile de consolidare a capitalului autohton. El s-a născut la Craiova în 1836 şi şi-a făcut primele studii în oraşul natal. În semn de apreciere, oraşul Craiova i-a dedicat un monument, statuia fiind realizată în 1936 de sculptorul Mihail Onofrei. După ce au demarat lucrările la pasajul rutier subteran din centrul Craiovei, statuia a fost ridicată de pe soclul său din apropierea Casei de Cultură a Studenţilor şi depozitată la voia întâmplării, în Parcul „Nicolae Romanescu“, în condiţii cel puţin discutabile.

Tradiţie abandonată

Personalitatea lui Eugeniu Carada ca şi monumentul închinat memoriei acestuia par să nu-i mai intereseze nici pe liberalii din ziua de astăzi. „Atunci când aveam responsabilităţi mari în faţa liberalilor din Craiova, în fiecare an depuneam coroane de flori la acea statuie a lui Eugeniu Carada, atunci când era ziua PNL, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple şi astăzi. Este o problemă şi cu mormântul său din cimitirul Sineasca. Trebuie să se aibă mare grijă de el. Este parte din istoria acestei ţări şi a acestui oraş“, a spus senatorul PNL de Dolj, Mario Ovidiu Oprea. „Eugeniu Carada nu poate să însemne pentru mine decât un mare om politic liberal. S-a născut la Craiova şi a făcut liceul aici, din câte ştiu. A absolvit facultatea în Franţa cred, dar nu sunt sigur. Ar trebui să fim mai atenţi cu personalităţile marcante care s-au născut în Craiova. E păcat… (despre depozitarea statuii în Parcul „Nicolae Romanescu“). Îmi aduc aminte că şi noi, în cadrul PNL Dolj, mergeam (cred că în urmă cu cinci – şase ani) şi depuneam coroane de flori. Am abandonat tradiţia asta de atât de mult timp încât nu îmi mai aduc aminte de ce s-a abandonat“, a spus Cosmin Enea, deputat PNL de Dolj. Mihai Voicu, preşedinte al filialei locale şi vicepreşedinte al PNL, era extrem de ocupat, negăsind timp pentru a creiona în câteva cuvinte importanţa lui Eugeniu Carada pentru partid. „Nu îmi daţi pe SMS o adresă de e-mail pentru a vă trimite câteva rânduri?“, a transmis acesta. Pare că şi liberalii l-au abandonat pe Eugeniu Carada, în contextul în care partidul este străbătut de un curent monarhist în ultima perioadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS