6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAtenţie la administratorii fără atestat!

Atenţie la administratorii fără atestat!

Craiovenii care locuiesc la bloc şi au cunoştinţă de faptul că administratorul de la asociaţie şi-a pierdut atestatul trebuie să fie atenţi cui plătesc întreţinerea. Legal, orice act semnat de către acesta este lovit de nulitate, inclusiv acea chitanţă care le este eliberată. „Un act semnat de o persoană fără calitate este nul de drept. În cazul în care se creează şi un prejudiciu, răspunderea îi revine angajatorului, dacă este vorba de asociaţii de proprietari, preşedintelui şi comitetului, care cu bună ştiinţă păstrează pe o funcţie o persoană care nu mai are calitatea cerută de lege“, a explicat avocat Sorin Stănciulescu.
Este bine de ştiut faptul că peste 20 de administratori şi-au pierdut, în ultimele luni, atestatul de administrator de imobil, fie pentru că au fost respinşi la examinarea susţinută la primărie, fie pentru că li s-a retras atestatul din varii motive. Unii dintre ei au fost păstraţi la asociaţiile de proprietari, dar au fost trecuţi pe postul de casier sau contabil. Alţii încă au rămas administratori chiar dacă li s-a retras atestatul de administrator. „Este o «modă» ca administratorii fără atestat să rămână în cadrul asociaţiei la care au funcţionat înainte de a-şi pierde atestatul. Ei au fost trecuţi pe postul de casier sau contabil, ceea ce este corect. Cei care îi păstrează fără atestat trebuie să ştie că nu este legal. Actele făcute de aceştia sunt nule. Primăria poate să-i verifice şi să-i amendeze, dar şi să le pună în vedere să-şi angajeze un administrator cu atestat“, a spus juristul Ion Pătrulescu, preşedintele Uniunii asociaţiilor de proprietari 2012 Craiova.
Există o singură excepţie: un administrator poate funcţiona fără atestat, dacă are şcoală în domeniu, numai dacă dosarul pe care l-a depus la primărie pentru obţinerea atestatului aşteaptă soluţionarea. Altfel, nu poate funcţiona ca administrator.

Proprietarii se plâng

O astfel de situaţie se pare că ar fi la Asociaţia nr. 9 George Enescu din Craioviţa Nouă. „Aş vrea să fac şi eu o sesizare cu privire la Asociaţia nr. 9 George Enescu, în speţă despre administratorul încă în funcţie Alexandru Neaga. Acesta ocupă abuziv postul de administrator, cu toate că Primăria Craiova i-a trimis dispoziţie să renunţe la funcţie deoarece nu a trecut evaluarea anuală a administratorilor de imobile“, sesizează un proprietar.
În articolele 34 şi 35 din Legea nr. 230/2007 se prevede că: „Asociaţia de proprietari angajează persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate şi autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreţinerii investiţiilor şi reparaţiilor asupra proprietăţii comune. (…)
Pentru activitatea de administrare care include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie, asociaţia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile, fie poate încheia contract de administrare cu persoane juridice specializate şi autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract. (…)
Candidaţii pentru funcţia de administrator de imobile trebuie să prezinte comitetului executiv al asociaţiei de proprietari documentele solicitate, garanţiile profesionale şi materiale prevăzute de lege şi trebuie să nu fi suferit nici o condamnare“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS