Acasă Local Şcoala profesională, în urmă cu 40 de ani

Şcoala profesională, în urmă cu 40 de ani

Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova a reînviat pentru câteva momente imaginea şcolii profesionale de acum 40 de ani

Absolvenţi ai promoţiei  1970-1973 au revenit în băncile Liceului Tehnologic din Craiova, şi-au regăsit dirigintele şi locurile unde au învăţat prima meserie. Dincolo de emoţie, întâlnirea a reînviat imaginea învăţământului profesional din trecut, mult diferit de ceea ce se întâmplă astăzi în acelaşi sistem educaţional. „Admiterea în învăţământul profesional se făcea pe bază de examen la română şi matematică. Probele scrise se susţineau în câteva centre organizate la nivel naţional, de unde se făcea repartiţia pe baza notei obţinute. Eu eram din Galaţi, dar am susţinut examenul la Buzău şi am fost repartizat la Craiova“, a povestit Sandu Gheorghe, absolvent al Liceului Tehnologic CFR din Craiova. Învăţământul profesional avea o durată de trei ani şi la final se susţinea un examen de absolvire, în urma căruia se obţinea un atestat. Elevul era sprijinit la studii nu de părinţi, ci de stat. „Aveam asigurate uniforma, cazarea în cămin şi masa. Ni se dădea şi echipament de protecţie pentru practică, precum şi un palton pentru sezonul rece. Paltonul nu era din material de cea mai bună calitate, dar era destul de bun, nu mai erau obligaţi părinţii să cheltuiască bani“, a povestit absolventul.
De aceste facilităţi au beneficiat mii de elevi la timpul respectiv.

Se punea accent pe practică

Astăzi, ideea de a face un învăţământ bazat pe activitate practică în domeniul în care se pregăteşte elevul este motiv de dezbatere la zeci de seminarii şi întâlniri oficiale. În urmă cu 40 de ani, practica era un lucru obişnuit în programa şcolară. O spun chiar profesorii care îi pregăteau pe elevi. „Erau trei zile de practică şi trei de carte. Mai erau însă şi situaţii în care elevii mergeau în practică dimineaţa, iar la prânz participau la ore. Pot să spun că atunci elevii chiar munceau în industrie. Şi oboseala era vizibilă, dar nu diminua rigoarea activităţii de la clasă“, a explicat profesorul Constantin Neşcu. Cadrele didactice spun că şcolile profesionale erau opţiunea tuturor celor care vroiau să înveţe o meserie. „Veneau la clasele de meserii atât elevi cu situaţie materială mai slabă, cât şi din cei care aveau o situaţie mai bună şi aveau înclinaţii pe această parte. Se făcea o selecţie bună atunci. Şi au fost şi meseriaşi de calitate“, a mai spus profesorul Neşcu. Calitatea actului educaţional de atunci a fost dovedită şi mai târziu. O parte dintre absolvenţii Liceului CFR din Craiova au urmat studii superioare şi au devenit ingineri sau chiar oameni de afaceri. Cei care au ales să rămână în industrie au declarat că încă mai practică meseria pentru care s-au pregătit în şcoala profesională.

Exit mobile version