12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPlasticienii americani şi-au încheiat misiunea la Craiova

Plasticienii americani şi-au încheiat misiunea la Craiova

http:http://www.youtube.com/watch?v=RVhuB_cH7yg

50 de pacienţi din toată ţara, majoritatea copii, au trecut în această săptămână prin mâinile plasticienilor americani veniţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă, care au efectuat operații de chirurgie facială, plastică şi reparatorie.

Maratonul operaţiilor început luni la Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova s-a încheiat vineri după-amiază şi a fost considerat un succes de către echipa medicală din SUA. 23 de voluntari ai organizaţiei „Women for World Health“ din Statele Unite, chirurgi plasticieni, anestezişti, medici pediatri, asistente medicale, translatori au participat la acest proiect umanitar în cadrul căruia 50 de pacienţi veniţi din toate colţurile ţării au beneficiat de operaţii de chirurgie facială, plastică şi reparatorie. Principalii beneficiari ai acestei acţiuni au fost copiii, de la sugari până la cei care se apropiau de vârsta majoratului, iar intervenţiile chirurgicale au vizat cazurile cu despicături de buză, despicături de palat (cerul gurii) şi arsuri.
Pe parcursul celor cinci zile, medicii americani le-au lăsat pacienţilor români o impresie deosebită, graţie modului în care au ştiu să comunice şi să se apropie de ei. Aceeaşi senzaţie au avut-o însă şi americanii, care s-au arătat plăcut impresionaţi de felul în care au fost primiţi, spunând de fiecare dată că „românii sunt calzi şi primitori“. „Misiunea a fost una de succes. Singura problemă a fost că nu am avut decât două săli de operaţie, iar una dintre ele era folosită de spital pentru urgenţe. Dar toată lumea a fost înţelegătoare şi lucrurile au decurs bine. Unul dintre cele mai grele lucruri a fost că a trebuit să spunem «nu»anumitor pacienţi. Domnii doctori Ciobanu şi Zavate, gazdele nostre, ne-au primit bine, am colaborat excelent şi le mulţumesc. Asistentele care lucrează aici ne-au ajutat şi ele mult cu lucruri de care aveam nevoie, medicamente şi altele, şi le mulţumim. Ne-am ataşat de copiii pe care i-am operat şi am încercat să-i facem să se simtă confortabil. Am fost impresionată de cât de inteligenţi sunt copiii, părinţii lor şi, în general, poporul român“, a spus înainte de plecare Amy Wandel, chirurg plastician şi directorul medical al misiunii. Aceasta a precizat că a învăţat şi câteva cuvinte în limba română, cum ar fi „mulţumesc“, „ce faci?“, „bine“, şi că va reveni la Craiova.

„Medicina de aici este la un nivel bun“

Un alt membru al echipei americane, medicul pediatru Sandra Key Schumacher, a părăsit Craiova cu aceeaşi impresie plăcută despre oameni şi oraş, dar şi cu părere de rău că nu s-a reuşit operarea mai multor pacienţi: „Misiunea a fost extraordinară. Ne pare rău că nu am consultat mai mulţi oameni în perioada în care am stat aici şi că nu am făcut mai multe operaţii. Nu prea am reuşit să vizităm oraşul, deoarece am fost ocupaţi, dar sper să vedem totuşi câte ceva înainte să plecăm. Despre România, înainte să vin aici, ştiam că este o ţară prosperă şi mai ştiam de Nadia Comăneci. Oamenii sunt calzi şi primitori şi poţi învăţa multe lucruri în România. Mi se pare interesantă şi arhitectura clădirilor“. Medicul american a mai precizat că nu ştia foarte multe despre sistemul medical din România, dar că multe lucruri sunt asemănătoare cu cele din SUA. „Oricum, medicina de aici este la un nivel bun, însă oricând e loc şi de mai bine“, a completat dr. Sandra Schumacher. „Am fost foarte bine primiţi, familiile pacienţilor au fost extraordinare şi deosebit de recunoscătoare pentru operaţii. Am rămas cu o impresie plăcută şi vreau să revin în România şi să vizitez cât mai mult din această frumoasă ţară“, a spus şi dr. Kathleen Waldorf, medic plastician originar din New York.
La rândul său, dr. Andrei Zavate, chirurg pediatru în cadrul SCJU Craiova, cel care s-a ocupat de selecţia cazurilor, a menţionat că „lucrurile au decurs foarte bine şi nu am avut nici un incident“. „Iniţial, am crezut că nu o să găsim mai mult de 20-30 de cazuri şi că nu vom depăşi zona Olteniei, însă am fost surprinşi să constatăm că au existat atât de mulţi pacienţi. A fost un schimb bun de experienţă, pentru că tot timpul ai ceva de învăţat“, a adăugat dr. Zavate.
Proiectul umanitar derulat la SCJU Craiova a fost organizat și cu sprijinul Rotary Craiova, Rotary Craiova Probitas, Rotary Irvine USA, Children Aid and Development şi Fundația Gazeta de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS